Bežné sú zabudnuté gule a potom náročné vybavovanie, hovorí o netradičnom športe bocce Daniel Obročník

author
3 minutes, 3 seconds Read

V novom seriáli nášho portálu prezentujeme rôzne, aj netradičné, alebo menej známe, športy. Ako prvý predstavíme šport bocce. Na otázky nám odpovedal Daniel Obročník z klubu BK Fortino Lučenec.

Prečo je práve váš šport, ktorý robíte, práve tým, ktorý milujete?

Milujem tento šport pretože je netradičný 🙂 . Ale vážne, tento šport milujem preto, lebo je o presnosti, precíznosti, taktike, ale aj o šťastí, pretože nemáme vplyv nad všetkým čo sa v hre stane. Milujem aj preto, lebo ho môžu hrať deti od veku keď udržia gule v rukách až po najstarších v pokročilom veku a každý môže vyhrať nad každým bez ohľadu na pohlavie alebo aj zdravotný stav a pretože je to užšia komunita ľudí, takže väzby v tom športe sú užšie – viac priateľskejšie a rodinnejšie.

Čo vás na vašom športe najviac prekvapilo, keď ste ho spoznávali?
Najviac ma prekvapila náročnosť tohto športu, či ide o gúľanie, hádzanie, taktiku a niekedy aj náročnosť po fyzickej stránke. Ono to vyzerá o dosť ľahšie, ako je to v skutočnosti. Ako ľudia vravia veď to iba hádžete guličky 🙂 a keď skúsia tak sa len čudujú.
Kde je najväčšie tajomstvo úspechu športu, ktorý ste si zamilovali?
Najväčšie tajomstvo tkvie v cite a v hlave. Musíte mať cit ako pri maľovaní, správnu techniku, trpezlivosť a precíznosť, pretože to neviete nahradiť ako v iných športoch kondičkou, bojovnosťou a pod.
Musíte mať cit ako pri maľovaní, správnu techniku, trpezlivosť a precíznosť.
Na aké najbližšie podujatia sa chystáte?
Som aj hráč vo výbere reprezentácie Slovenska ale už aj tréner mládeže, takže ako hráč zabojujem o účasť MS v Turecku na jeseň kde budú spoločne dva športy naraz Bocce Raffa a Boule Lyonnaise u nás ľudovo povedané Volo, a ako trénera nás čaká začiatkom júla sústredenie v Benátkach v Taliansku a potom v septembri sa naši mladí reprezentanti do 18 rokov zúčastnia MS v Ríme v Taliansku.
Ako reaguje vaše okolie, že ste sa rozhodli práve pre tento šport?
Väčšinou reagujú prekvapene, že ešte o tom ešte nepočuli a potom keď začnem vysvetľovať čo najjednoduchšie o čo tu ide, tak povedia že oooo to iba hádžete guľičky to je nič. 🙂 Potom ale, ako poviem, že som majster SR, alebo kde všade do sveta som sa dostal s týmto netradičným športom, tak by už každý chcel hádzať guličkami. 🙂 Potom, keď to skúsia, zistia, že cesta k tomu sa niekde dostať a niečo dosiahnuť, je dlhá.
Potom ale, ako poviem, že som majster SR, alebo kde všade do sveta som sa dostal s týmto netradičným športom, tak by už každý chcel hádzať guličkami.
Máte nejaké vtipné príhody v súvislosti s vašim športom? Ak áno, aké?
Vtipných príhod by sa zmestilo do jednej knihy, samozrejme, tie publikovateľné. Tak také bežné sú zabudnuté gule a potom náročné vybavovanie hlavne v cudzine, aby nám dáke požičali 🙂 alebo plno kanadských žartíkov medzi sebou.
Michal Albert, foto unsplash.com/Braedon McLeod

Similar Posts