R. Cviklovič: Ak by sa vytvorila slovenská koalícia ľavicových strán, mali by oveľa väčšiu šancu v boji proti kapitalizmu

author
3 minutes, 9 seconds Read

Sviatok práce a súčasne protest na Svätoplukovom námestí bola ďalšia z množstva akcií a ďalšie z množstva miest, kde sa ukazuje ľavicový aktivista Richard Cviklovič. Ľahko si ho všimnete vďaka tomu, že je oblečený v červenom tričku, na ktorom stojí citát Karla Marxa z prednej strany v slovenčine a vzadu v angličtine. Na proteste v Nitre sme sa rozprávali s Richardom Cviklovičom.

 

Skús nám niečo na úvod povedať o tomto tričku, lebo dnes možno nie každý má odvahu dať si takéto tričko na seba.

Ďakujem veľmi pekne. Samozrejme, Karl Marx bol jedným z vedúcich predstaviteľov socialistického zmýšľania a šíriteľom myšlienky socializmu. Preto som sa rozhodol, že takéto tričko si objednám a, jednoducho, že ho budem nosiť nielen na takéto akcie, ale aj v bežnom pracovnom živote ho nosím. Mám ich viacej doma, totiž to. Túto myšlienku treba šíriť hlavne medzi mladými ľuďmi, pretože mladí ľudia veľakrát nevedia o Karlovi Marxovi a nielen o ňom, ale aj o iných mysliteľoch a šíriteľoch socializmu.

 

A ty sa aj snažíš nejakým spôsobom to ľavicové hnutie, aby sa zjednotilo?

Snažím sa, oslovujem ľavicové strany, ako je Smer, Komunistická strana Slovenska, Socialisti.sk, za ktorých som aj kandidoval v predošlých voľbách do parlamentu, do Národnej rady, tak snažím sa vlastne ich oslovovať tým spôsobom, že im píšem e-maily a snažím sa ich nejakým spôsobom priviesť k tomu, aby sa stretli a sadli si za spoločný stôl, za okrúhly stôl, pretože si myslím, že ak by sa vytvorila slovenská koalícia ľavicových strán, mali by oveľa väčšiu šancu v boji proti kapitalizmu a liberálnym stranám v parlamente.

Oslovujem ľavicové strany, ako je Smer, Komunistická strana Slovenska, Socialisti.sk, za ktorých som aj kandidoval v predošlých voľbách do parlamentu, do Národnej rady, tak snažím sa vlastne ich oslovovať tým spôsobom, že im píšem e-maily a snažím sa ich nejakým spôsobom priviesť k tomu, aby sa stretli a sadli si za spoločný stôl.

 

Už nejaké rozhovory aj prebiehajú. A dokonca aj s vlasteneckými stranami, vidíš aj tam cestu, aby aj vlastenecké strany?

Samozrejme, Slovenská národná strana a iné strany tam patria určite, pretože majú určite národné cítenie a povedomie, ktoré v súčasnosti potrebujeme. A ako som už povedal predtým, medzi mladými ľuďmi hlavne musíme šíriť túto myšlienku, pretože oni sú budúcnosťou pre tento národ, pre tento štát.

 

Vráťme sa ešte k Marxovi. Čo je možno taký najväčší odkaz Marxa pre dnešnú dobu?

Najväčším odkazom Marxa pre dnešnú dobu, no to je výstižné. Ja si myslím, že je to vlastne spojovanie ľudí, proletariátu po celom svete. To je najväčší odkaz – spojiť proletariát na celom svete. Nielen na Slovensku. Spolu, dohromady. Aby sme mohli bojovať proti kapitalizmu a hlavne neoliberálnemu kapitalizmu a fašizmu.

 

To znamená, všetkých pracujúcich?

Všetkých pracujúcich, určite, aj pracujúcu inteligenciu, jednoducho všetkých, aj bývalých pracujúcich, čiže dôchodcov, aj budúcich pracujúcich.

Michal Albert, foto autor

 

Pozrite si aj nápad na zmiernenie bezdomovectva.

Similar Posts