KANAĎAN S TALIANSKYM PASOM A ČESKO-SLOVENSKÝMI KOREŇMI O TALIANOCH: PODĽA MŇA OSLAVUJÚ AŽ DODNES

author
2 minutes, 58 seconds Read

Narodil sa v Toronte, v čase, keď jeho otec Peter Ihnačák hrával NHL za slávne Maple Leafs. I Brian si tento klub obľúbil, aj keď na krátky čas sa mu do srdca významne zapísal aj Pittsburgh Penguins, ktorý ho draftoval do NHL. Klub spojený s menami ako Mario Lemieux, Crosby či Jágr si ho vybral v roku 2004 ako celkové číslo 259.

Brian Ihnačák má však hokejovo najviac v láske svoje rodisko a v NHL sú jeho číslom 1 Javorové listy. „Určite. Bolo to tak. A potom, keď ma draftoval Pittsburgh, tak som to asi nejako na chvíľku zmenil. Ale musím povedať, že Toronto som mal v sebe odmalička,“ povedal 36-ročný Kanaďan s talianskym pasom o klube, v ktorom jeho otec pôsobil aj ako skaut.

Toronto som mal v sebe odmalička.

Ihnačák netuší, či sú jeho milované Javorové listy prekliatym klubom, keďže sa im v ostatné roky nedarí prejsť cez prvé kolo play-off a tím okolo mladých hviezd ako sú Auston Matthews či William Nylander zostáva bez vysnívaného Stanley Cupu. Svätý hokejový grál Toronto poslednýkrát získalo v roku 1967 a jeho hráči ho nad hlavu dvíhali  celkovo trinásťkrát. No ostatné roky to nejde ani po veľkom reštarte a nepomohlo ani zbavenie sa hráčmi neobľúbeného trénera Babcocka. „Neviem, čo to je. Musia to nejako zistiť. Je tam veľký tlak, ale to sa musí nejako prekonať a ja verím, že v najbližšom čase sa to stane,“ prezradil niekdajší hokejista tímov ako Mississippi Riverkings, Allen Americans či Augusta Lynx.

Squadra Azzurra

Brian Ihnačák však nemal toto leto hlavu v smútku pre neúspech svojho milovaného klubu, radosť mu urobili futbalisti Squadra Azzurra, ktorým ako taliansky štátny príslušník prirodzene drží palce. „Áno, fandil som im. Musíš fandiť tým najlepším,“ usmial sa hokejový svetobežník, bývalý hráč talianskeho HC Valpellice, švédskeho Malmö Redhawks či nórskeho klubu Vålerenga Ishockey.

Musíš fandiť tým najlepším.

Ihnačák nechýbal v talianskych uliciach, keď sa titul majstrov Európy z londýnskeho Wembley oslavoval a ulice talianskych veľkomiest i mestečiek, ako sa hovorí, praskali vo švíkoch. „To bolo neskutočné. To bol iný svet, musím povedať. Oni sa v tom vyžívajú neskutočne a tiež som tam bol. A tí ľudia to podľa mňa oslavujú až dodnes,“ povedal s plnou vážnosťou v hlase hokejista s česko-slovenskými koreňmi, ktorý rád rozpráva po česky. „Fandím Talianom vo futbale, v jedle a vo víne,“ zažartoval hokejista s číslom 64, ktorý na Slovensku hrával okrem Banskej Bystrice aj za Kežmarok, Zvolen a Poprad a v českej najvyššej súťaži obliekal dresy klubov z Hradca Králové, Sparty Praha, HC Verva Litvínov a Dynamo Pardubice.

Brian je synom Petra Ihnačáka a synovcom Miroslava Ihnačáka. Ako občan Kanady a Talianska si zahral aj v azúrovom drese talianskej hokejovej reprezentácie. A v banskobystrickom drese s baranom na hrudi už pôsobil aj v predchádzajúcich sezónach. Bodovo najsilnejšiu bilanciu mal tento špecialista na prihrávky v klube St. Michael´s Buzzers, kde, ako uvádza portál Elite prospect, zaznamenal 86 kanadských bodov za 40 gólov a 46 prihrávok.

Michal Albert, foto autor

Similar Posts