NAMIESTO ZBYTOČNÉHO TESTOVANIA MOHOL ŠTÁT RADŠEJ PODPORIŤ PODVÝŽIVENÉ ZDRAVOTNÍCTVO, MYSLÍ SI EUROPOSLANEC

author
6 minutes, 17 seconds Read

Rozprávali sme sa o súčasnej situácii s poslancom Európskeho parlamentu Milanom Uhríkom. Je presvedčený, že „nová vláda by sa mala rozhodne skladať z racionálnejších politikov, schopných odkomunikovať aj zložitejšie témy tak, aby ich ľudia chápali“.

 

Vzhľadom na na napätie v spoločnosti nie je na mieste začať prestať rozdeľovať spoločnosť a pokúsiť sa spájať a nie rozdeľovať?
Napätie v spoločnosti by sa dalo skutočne krájať. Názory ľudí sú vskutku veľmi polarizované – niektorí sú z koronavírusu na smrť vystrašení, iní to zase považujú celé za globálny podvod. Vládne obmedzenia sa dotýkajú každého osobne, a mnohých doslova existenčne, takže frustrácia ľudí je prirodzená. Vidno to aj na nenávisti voči premiérovi. Kým v minulom období bol napr. Robert Fico tiež mnohými nenávidený, tá nenávisť nebola až taká silná a osobná, ako dnes pociťujú mnohí ľudia voči Igorovi Matovičovi. Veľké zlodejiny predchádzajúcich vlád poburovali, ale v porovnaní s osobnými obmedzeniami súčasnej vlády pôsobili viac vzdialene a abstraktne. Tiež však treba povedať, že celé rozpoltenie súčasnej spoločnosti vychádza od arogantného spôsobu správania samotného premiéra. Ako sa hovorí – ryba smrdí od hlavy. Aké emócie vnáša vláda do spoločnosti, také emócie medzi ľuďmi rezonujú. Osobne sa obávam, že práve táto nevraživosť v spoločnosti, kedy sa ľudia už aj v niektorých rodinách správajú k sebe ako psy, spôsobí oveľa viac spoločenskej škody, ako samotný vírus. Na to, aby sa situácia upokojila je však nevyhnutné začať odznova a zvoliť si nového premiéra. Odpor voči Igorovi Matovičovi a jeho arogantnej a chaotickej vláde je už príliš veľký a nezvratný. A treba povedať, že aj oprávnený. Nová vláda by sa mala rozhodne skladať z racionálnejších politikov, schopných odkomunikovať aj zložitejšie témy tak, aby ich ľudia chápali.

Nie je lepšie ako za vynaložené peniaze na testovanie radšej investovať do vytvárania provizórnych poľných nemocníc, resp. z hľadiska dlhodobejšieho nie je lepšie radšej odmietnuť nezmyselné nákupy typu stíhačky F16 a ďalšie nezmyselné projekty, ktoré ľudia považujú za zbytočnosti a radšej z toho postaviť nemocnice?  
Celoplošné povinné testovanie sa ukázalo ako zbytočná a predražená operácia. Matovič nakúpil bez súťaže milióny testov od neznámej firmičky, pod hrozbou zákazu cestovania do práce prinútil ľudí ísť na testovanie s vidinou následného uvoľnenia opatrení, ktoré však nakoniec nepovolil. Premiér jednoducho ľudí okradol, urazil, obral ich o slobodu a napokon ešte aj oklamal. Vyčerpaným zdravotníkom hrozil povinnou mobilizáciou a v parlamente chceli schváliť drakonické pokuty. Namiesto tohto zbytočného a nezákonného testovania mohol štát radšej podporiť podvýživené zdravotníctvo, nakúpiť kvalitnejšie vybavenie do nemocníc, prijať ďalších zdravotníkov, atď. Rozhodne by to bolo systematickejšie, ako plošné testovanie, ktoré na väčšine Slovenska ani nebolo potrebné. Okrem toho, posilnenie zdravotníctva by pomohlo aj ľuďom, ktorí trpia inými chorobami, ako „populárnym“ Covidom-19. Pretože sú tu aj iné, vážnejšie choroby, na ktoré sa v súčasnosti zabúda.

Namiesto tohto zbytočného a nezákonného testovania mohol štát radšej podporiť podvýživené zdravotníctvo, nakúpiť kvalitnejšie vybavenie do nemocníc, prijať ďalších zdravotníkov, atď.

Vzhľadom na to, že celoplošné testovanie nie je úplne spoľahlivé, vzhľadom na to, že cestou na testovanie sa ľudia môžu nakaziť, nie je zodpovednejšie zostať radšej doma?
Bol to zbytočný a násilný manéver, ktorý, ako sa ukázalo, nepomohol v konečnom dôsledku ničomu. Išlo len o presadenie Matovičovej osobnej túžby, a to aj napriek racionálnej kritike odborníkov a profesných organizácií.

Je správne vytvárať ďalšie napätie spoločnosti požadovaním modrých certifikátov, čo mnoho ľudí označuje za šikanu a nástroj na rozdeľovanie spoločnosti na dobrých a zlých?
Táto polarizácia spoločnosti na „zodpovedných“ a „nezodpovedných“ by rozhodne mala skončiť. Som presvedčený, že ľudia by dokázali prijať PRIMERANÉ sanitárne opatrenia, ak by im boli rozumne vysvetlené a preukázateľne dôkazmi podložené. Ľuďom, ktorí sa obávajú o svoje zdravie (nielen kvôli koronavírusu), a ktorí si platia zdravotné poistenie by mal štát zadarmo poskytnúť ochranné prostriedky (napr. respirátory), a tiež možnosť dobrovoľného otestovania svojho zdravotného stavu (nielen na koronavírus, ale aj na iné choroby, vrátane civilizačných – krvný tlak, cukrovka, onkologické ochorenia, vírusové infekcie, atď.). A to všetko, samozrejme za dodržiavania zákonných postupov a rešpektovania ústavných práv občanov.

Ľuďom, ktorí sa obávajú o svoje zdravie (nielen kvôli koronavírusu), a ktorí si platia zdravotné poistenie by mal štát zadarmo poskytnúť ochranné prostriedky (napr. respirátory), a tiež možnosť dobrovoľného otestovania svojho zdravotného stavu.

Nie je namieste zamyslieť sa nad možnosťou zavedenia takých opatrení, aké mali v Číne, kde napr. bezbolestne videli kto má akú telesnú teplotu, merali teplotu na mnohých kontrolných bodoch a aj tým zastavili pandémiu vo svojej krajine. Nie je lepšie urobiť zabezpečenie siete merania telesnej teploty, čo je bezbolestné a už teraz sa to na mnohých miestach aj robí? Len zabezpečiť, aby napr. v každom vchode bol nejaký zaplatený obyvateľ vchodu, ktorý by celý deň meral teplotu ľudí a každý, kto by mal zvýšenú, by nebol pustený von z vchodu? Nebolo by toto lepšie?
Skutočne ťažko predikovať, či by takéto opatrenie pomohlo, keďže drvivá väčšina ľudí prekonáva koronavírus bezpríznakovo, teda neodhalili by ich ani teplotné senzory. V každom prípade by bolo ako prvý krok vhodné obmedziť prehnanú mediálu paniku a často zbytočne strašidelné titulky. Občas mám pocit, že cieľom masmédií je strašiť za každú cenu – ak nezomrie šokujúci počet ľudí na Slovensku, tak dajú šokujúce číslo z inej krajiny. A ak nie je k dispozícii ani taká informácia, tak dajú šokujúcu smrť ľudí v nejakej nehode autobusu v Indii. Skrátka, len aby bol medzi ľuďmi strach. Keď sa situácia a nálady ľudí upokoja, potom by mali o opatreniach diskutovať odborníci – ale nielen Matovičovi nohsledi, ale aj renomovaní kritici protiepidemických opatrení. A z ich diskusie by mal vzísť záver, resp. opatrenia, ktoré by boli prijateľné pre celú spoločnosť – aj bez vyhrážok, nútenia či urážok. Tak by sa mala robiť profesionálna politika.

 

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts