ABY SME BOLI ZJEDNOTENÍ, TAK PREDTÝM SA NESMIE NÁROD ROZDELIŤ, MYSLÍ SI POSLANEC POĽSKÉHO SEJMU

author
3 minutes, 15 seconds Read

Naši severní susedia 12. 7. v druhom kole volili hlavu štátu. Kampaň bola veľmi ostrá a sám prezident Duda, ktorý vyhral aj druhé kolo, vyzval ku zmiereniu Poliakov. O voľbách prezidenta Poľska sme sa rozprávali s poslancom poľského Sejmu, teda dolnej komory parlamentu Jarosławom Rzepom z Poľskej ľudovej strany.

 

Pán poslanec, ako hodnotíte prezidentské voľby a predvolebnú kampaň?

Voľby v Poľsku v čase, keď vo svete panuje epidémia, keď každý deň bojujeme o život a zdravie našich obyvateľov, keď zachraňujeme ekonomiku nesmú mať zmysel samy o sebe. Žiaľ, na začiatku, keď sme mohli rozhodnúť tak, ako to urobilo veľa krajín, preložiť dátum volieb, tak chýbala dobrá vôľa. Vládny tábor sa rozhodol, že je to pre ňu šanca využiť ohraničenú aktivitu iných kandidátov odôvodnená  hygienickými obmedzeniami, ktoré takmer úplne obmedzujú kontakt s voličmi. Jediným, kto si mohol v tomto prípade verejne dotvárať svoju osobu ako „otca národa“, bol úradujúci prezident, ktorý využil svoj úrad. Druhou myšlienkou, s ktorou orgány prišli, bolo usporiadať voľby iba poštou v pôvodnom termíne. Urobila to však tak zle, že sa voľby neuskutočnili. Ďalšie udalosti, teda výmena jedného z kandidátov, stanovenie nového dátumu, právne nepokoje, spôsobili, že sme stanovili nový dátum volieb. Bez hodnotenia výsledkov volieb hovorím, že nejde o rovnaké a spravodlivé súťaže pre všetkých kandidátov, ktorí kandidovali na funkciu prezidenta Poľskej republiky. Ničivý postoj verejných médií, vláda, ktorá podporovala prezidenta v posledných niekoľkých týždňoch bez výnimky, celý aparát štátu, ktorý zahájil obranu nielen hlavy štátu, ako ďalšiu príležitosť na ďalšiu demontáž demokratického právneho štátu, je najhorším svedectvom, ktoré dali vládcovia demokracii a rešpektovaniu rivalov. Poľsko sa teda vracia do obdobia pred rokom 1989 v súlade s víziou Jarosława Kaczyńského.

Bez hodnotenia výsledkov volieb hovorím, že nejde o rovnaké a spravodlivé súťaže pre všetkých kandidátov, ktorí kandidovali na funkciu prezidenta Poľskej republiky.

 

Ako hodnotíte prejav prezidenta Andrzeja Dudu k národu, aby sa zjednotil a ospravedlnil sa za tvrdú kampaň?

Aby sme mohli byť zjednotení, tak predtým sa nesmie národ rozdeliť. A úradujúci prezident to urobil aj slovami o príslušníkoch LGBT. Rozumiem metódam zvoleným pri volebnej kampani, nemalo by to však viesť k situácii, v ktorej sa nachádzame dnes, teda, že národ je rozdelený na dve časti. Toto je najväčšie nešťastie a výsledok tejto zlej kampane. Dávam prednosť ľuďom, ktorí premýšľajú o následkoch skôr, ako niečo povedia. Bohužiaľ, prezident Duda adresoval svoje slová hlavne jeho tvrdému jadru voličov a posilňoval v ňom pocit neomylného myslenia, že vlastenci a praví Poliaci sú ľudia, ktorí sa stotožňujú s týmto spôsobom prezentovania reality. Slovo prepáč by sa malo hovoriť vždy, ale dnes v Poľsku nikto neverí v jeho autentickosť a skutočné zlepšenie v budúcnosti.

 

Bude také ľahké sa ospravedlniť jeden druhému po takejto ťažkej kampani?

Dnes nemôžem jasne odpovedať na vašu otázku. Chcel by som, aby v Poľsku nastalo obdobie upokojovania emócií a spolupráce. Ale samému je mi ťažké uveriť v to, keďže za sebou máme toľko nechutných a podlých momentov.

Michal Albert

Foto ilustračné:  Piotr Cierkosz / unsplash.com

Similar Posts