BEŇOVSKÝ JE PRÍKLADOM, ŽE ČLOVEK DOKÁŽE VEĽKÉ VECI, AK SÁM CHCE, HOVORÍ T. BENÍK

author
6 minutes, 58 seconds Read

23. mája uplynulo 234 rokov od úmrtia kráľa časti Madagaskaru. O Móricovi Beňovskom, rodákovi z Vrbového, sme sa rozprávali aj so spisovateľom Tomášom Beníkom.

Čo pre vás znamená osobnosť Beňovského?

Osobnosť Mórica Beňovského pre mňa znamená hlavne veľkú túžbu po dobrodružstve a objavovaní. Bol to človek, ktorý skrátka nedokázal žiť „normálny“ život a musel byť v neustálom pohybe alebo v centre diania, a to kdekoľvek na svete.

Je okolo neho aj akýsi zápas, že akej národnosti bol. Jeho mama písala slovensky, on sám pochádza z Vrbového, z dnes slovenského územia. Maďari ho považujú za Maďara, on sám, keď sa mu to hodilo, sa vydával za Poliaka. Je Beňovský pre vás slovenská osobnosť?

Počas života Mórica Beňovského Slovensko neexistovalo. Územie dnešného Slovenska patrilo pod Uhorské kráľovstvo, ktorému vládli Habsburgovci (za jeho života Mária Terézia a neskôr Jozef II.) v rámci rakúskej monarchie. Uvedomenie, že Slováci majú byť národ s vlastným jazykom, ešte len mal prísť. Ako slovenskú osobnosť by sme ho však mali považovať, keďže sa narodil dňa 20.9.1746 vo Vrbovom, ktoré je dnes súčasťou Slovenskej republiky, aj keď on sám si dával počas svojho života národnosť takú, akú práve potreboval pre svoje dobrodružstvá. Takže je vzácna osobnosť medzinárodného významu, o ktorej môžeme s pokojným svedomím povedať, že pochádza „zo Slovenska“.

Pre niektorých bol Beňovský masovým vrahom. Takže vlastne namiesto toho, aby sme boli hrdí na túto osobnosť, tak niektorí povedia, že masovo vraždil. Čím bol pre vás?

Beňovský je v mojich očiach odvážny bojovník, dobrodruh, objaviteľ a svetobežník. Určite nebol masovým vrahom.

Ani o Štefánikovi nikto nepovie, že bol masový vrah a tiež to bol generál a ako súčasť vojska tiež vraždil. Ale nikto nepovie, že Štefánik bol masový vrah. Prečo to o Beňovskom niekto hovorí?

Štefánik už vôbec nebol masový vrah. Bol to astronóm a výborný diplomat. Za 1. svetovej vojny nastúpil, vďaka kontaktom, k začínajúcemu letectvu, aj keď dokonca nemohol bojovať v armáde z dôvodu pretrvávajúcich žalúdočných problémov, ktoré ho už dlhodobo trápili. Počas vojny vykonával prieskumnú a hlavne meteorologickú činnosť. Mal najväčší podiel na zakladaní Československých légií a pri získavaní podpory členov Dohody na založenie Československej republiky. Kedy stihol byť masovým vrahom, to naozaj neviem… Čo sa týka Beňovského, nuž, ku všetkému na tomto svete sa nájdu ľudia, ktorí musia proti tomu stáť za každú cenu. Prečo niekto cíti potrebu toho druhého za každú očierniť, to neviem. Asi je za tým, v prvom rade, závisť.

Ku všetkému na tomto svete sa nájdu ľudia, ktorí musia proti tomu stáť za každú cenu.

Po Beňovskom sú dnes pomenované ulice na Madagaskare. Prináša to pocit hrdosti. Za čo najviac vy osobne máte hrdosť voči Beňovskému?

Ako rodák zo Slovenska dokázal toľko neuveriteľných vecí. Odvážne bojoval vo vojnách, objavoval nové územia, bol časťou kmeňov Madagaskaru zvolený za „ kráľa kráľov“ (anpanjakabé ) Madagaskaru, aj keď oficiálne „vládol“ len severovýchodnej časti Madagaskaru, jeho osobnosť zjednotila kmene Madagaskaru… Som hrdý, že Móric Beňovský je súčasťou našej histórie.

Ako rodák zo Slovenska dokázal toľko neuveriteľných vecí.

Bol to aj dobrodruh a objaviteľ. Wikipedia o ňom píše, že bol „prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Pacifiku – preskúmal západné pobrežie Aljašky medzi ústím Yukonu a Kuskokwinu, pričom sa plavil pozdĺž ostrova Unimak (Aleuty) a jeho cesta do Macaa bola prvá známa cesta zo severozápadného pobrežia Ameriky na juhovýchodné pobrežie Ázie.“ Čo bolo podľa vás najdôležitejšie v z jeho objavov?

Podľa mňa ešte dôležitým činom, než samotné objavy, bolo napísanie a vydanie Pamätí, v ktorých opisoval všetky svoje objavy. Vďaka týmto pamätiam vieme, kde všade bol a čo všetko dokázal. Navyše sa stali hitom vo svojej dobe a postupne boli prekladané do viacerých svetových jazykov. Z jeho objavnej činnosti asi najdôležitejším medzníkom je práve Madagaskar. Ostrov mal preňho taký význam, že sa sám neskôr podujal vykonať expedíciu, ktorá by ostrov ešte viac preskúmala. Dohodol sa s Jozefom II., že založí na Madagaskare kolóniu. Keby nebol plán stroskotal na finančných problémoch a bol by úspešný, stala by sa aj Rakúska monarchia koloniálnou veľmocou. Dokonca v severovýchodnej časti ostrova, v ktorej vládol, založil svoje hlavné mesto Madagaskaru – Mauritániu. A ako kráľ padol dňa 23.5. 1786 v boji s francúzskymi vojakmi za tento ostrov. Jeho boj za Madagaskar spôsobil, že sa po jeho kmene všetky kmene Madagaskaru zjednotili.

Bol to, ako píše Wikipedia, „prvý Slovák, ktorý zasiahol do vývoja väčšieho počtu krajín (minimálne Poľska, USA, Francúzska, Rakúska a Madagaskaru)“. Ceníme si dostatočne túto osobnosť na Slovensku?

Najväčšej pocty sa na Slovensku dostalo tejto osobnosti vďaka seriálu Vivat Beňovský (1975). Hlavnú úlohu, a snáď najkultovejšiu vo svojej kariére, si zahral Jozef Adamovič. Málo sa o osobnosti Mórica Beňovského rozpráva, a hlavne v súčasnosti sa jej venuje príliš málo pozornosti. Bojoval v Sedemročnej vojne, Americkej vojne za nezávislosť, občianskej vojne v Poľsku v roku 1768 – 1771, kde bol zajatý ruskými vojakmi a dostal sa do vyhnanstva na Sibír, bojoval za Madagaskar, bol objaviteľ, spisovateľ… Očividne asi nie je v súčasnosti priestor pre výskum jeho zaujímavého života či väčšie oboznamovanie verejnosti s touto významnou osobnosťou našej histórie. Pre ktorú osobnosť z našej histórie je však v tejto dobe vyhradený nejaký väčší priestor?

Beňovský sa mal stretnúť aj s Casanovom, dokázal sa však stretnúť aj s mnohými politicky či diplomaticky významnými ľuďmi. Ktoré jeho stretnutie malo podľa vás najväčší dopad pre vtedajší svet?

Beňovský sa poznal s mnohými významnými osobnosťami svojej doby. Poznal sa s Benjaminom Franklinom, stretol sa s Georgeom Washingtonom, ktorému ponúkol návrh na zhromaždenie vojska v Európe do boja za vznikajúce USA a ponúkol mu ostrov Madagaskar ako základňu, bol s službách Ľudovíta XV. a Ľudovíta XVI., Márie Terézie a Jozefa II., ale ako vidím, najväčší význam malo stretnutie s Jeanom Hyacinthe de Magellan, ktorému odovzdal rukopis svojich Pamätí. Ten ich dal preložiť do angličtiny a vydať v roku 1790. A ako už bolo spomenuté, Pamäte sa stali bestsellerom, ktorý Beňovského preslávil po celom svete.

Pamäte sa stali bestsellerom, ktorý Beňovského preslávil po celom svete.

Beňovský bol kráľom Madagaskaru, resp. časti Madagaskaru, navštívil štyri kontinenty, bol prvým človekom, ktorý skúmal Ostrov svätého Vavrinca. Čo je najdôležitejší odkaz Beňovského pre dnešnú generáciu? Aký príklad by sme si z neho mali brať?

Móric Beňovský je príkladom, že človek dokáže veľké veci, ak sám chce. Ukazuje nám, že treba neustále objavovať to, čo je neznáme, a postaviť sa odvážne nebezpečenstvu, ak to bude nutné.

M. Albert, foto ilustračné William B. / unsplash.com

Similar Posts