R. BOGDÁNI: TENTO DIVOKÝ KAPITALIZMUS, V AKOM ŽIJEME, NEPRAJE KULTÚRE, ANI HISTÓRII

author
3 minutes, 28 seconds Read

Móric Beňovský bol slávnou osobnosťou so slovenskými koreňmi, ktorý to dosiahol vysoko. Stal sa až kráľom Madagaskaru. Nedávno uplynulo presne 234 rokov od jeho smrti. O tejto postave sme sa rozprávali aj s novinárkou a blogerkou Renátou Bogdáni.

 

Okolo Beňovského je akýsi zápas, že akej národnosti bol. Jeho mama písala slovensky, on sám pochádza z Vrbového, z dnes slovenského územia. Maďari ho považujú za Maďara, on sám, keď sa mu to hodilo, sa vydával za Poliaka. Je Beňovský pre vás slovenská osobnosť?

Nie, bol občanom Rakúsko-Uhorska. Zrejme mal slovenské korene, no pravdepodobne aj poľské. Skôr by som ho nazvala stredoeurópanom. A to vôbec nie v zlom, mali by sme si vážiť V4 a svojich susedov.

 

Pre niektorých bol Beňovský masovým vrahom. Takže vlastne namiesto toho, aby sme boli hrdí na túto osobnosť, tak niektorí povedia, že masovo vraždil. Čím bol pre vás?

Cestovateľ, dobrodruh, romantický hrdina. Vojny a boje boli aj budú. Aj Napoleon vraždil a predsa ho uznávame a obdivujeme.

 

Ani o Štefánikovi nikto nepovie, že bol masový vrah a tiež to bol generál a ako súčasť vojska tiež vraždil. Ale nikto nepovie, že Štefánik bol masový vrah. Prečo to o Beňovskom niekto hovorí?

Beňovský zradil svojich francúzskych podporovateľov a pridal sa na stranu Anglicka. No zradu nik tak ľahko neodpúšťa. Na druhej strane treba mať na pamäti, že nebol Francúz ani Angličan, teda v dnešných časoch by sme zrejme povedali, že len zmenil politickú stranu.

Beňovský zradil svojich francúzskych podporovateľov a pridal sa na stranu Anglicka.

 

Po Beňovskom sú dnes pomenované ulice na Madagaskare. Prináša to pocit hrdosti. Za čo najviac vy osobne máte hrdosť voči Beňovskému?

Priniesol odkaz nášho malého a málo významného stredoeurópskeho regiónu do šíreho sveta.

 

Bol to aj dobrodruh a objaviteľ. Wikipedia o ňom píše, že bol „prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Pacifiku – preskúmal západné pobrežie Aljašky medzi ústím Yukonu a Kuskokwinu, pričom sa plavil pozdĺž ostrova Unimak (Aleuty) a jeho cesta do Macaa bola prvá známa cesta zo severozápadného pobrežia Ameriky na juhovýchodné pobrežie Ázie“. Čo bolo podľa vás najdôležitejšie z jeho objavov?

Najdôležitejšie z hľadiska jeho aj nás ostáva Madagaskar, kde si ho zrejme vysoko vážili, ak ho zvolili za kráľa.

Bol to „prvý Slovák, ktorý zasiahol do vývoja väčšieho počtu krajín (minimálne Poľska, USA, Francúzska, Rakúska a Madagaskaru)“. Ceníme si dostatočne túto osobnosť na Slovensku?

Za socializmu o ňom natáčali filmový seriál. Tento divoký kapitalizmus, v akom žijeme, nepraje kultúre, ani histórii. Slovenský občan v 21. storočí, sa obávam, že si cení jedine vlastné bankové konto.

Slovenský občan v 21. storočí, sa obávam, že si cení jedine vlastné bankové konto.

Beňovský sa mal stretnúť aj s Casanovom, dokázal sa však stretnúť aj s mnohými politicky či diplomaticky významnými ľuďmi. Ktoré jeho stretnutie malo podľa vás najväčší dopad pre vtedajší svet?

Francúzski králi Ľudovít XV a XVI. Francúzsko bolo kolískou kultúry. Na Casanovu vplývať zrejme nebolo možné.

Beňovský bol kráľom Madagaskaru, navštívil štyri kontinenty, bol prvým človekom, ktorý skúmal Ostrov svätého Vavrinca. Čo je najdôležitejší odkaz Beňovského pre dnešnú generáciu? Aký príklad by sme si z neho mali brať?

Neupínať sa k jedinému národu ani názoru. Mať dostatok odvahy vykročiť a objavovať nepoznané.

M. Albert, ilustračná foto unsplash.com / Sharon McCutheon 

Similar Posts