KOLLÁR DÁVA ZA VZOR ÁZIU: ZODPOVEDNOSŤ, DISCIPLÍNA, SPOLUPATRIČNOSŤ

author
2 minutes, 22 seconds Read

Boris Kollár bol v dnešnom tajnom hlasovaní nových poslancov zvolený za nového predsedu parlamentu. Ako druhý najvyšší ústavný činiteľ sa prihovoril poslancom a národu. V príhovore rezonoval najmä boj s koronavírusom. Pripomenul, že dôležité je vziať si príklad z ázijských krajín, ktoré svetu vysielajú jasné odkazy o tom, že koronavírus je možné poraziť. „Zodpovednosť, disciplína, spolupatričnosť,“ zdôraznil Kollár ako recept na úspech.

Kollár pripomenul, že ľudia sú teraz obzvlášť pozorní, sledujú politické dianie a očakávajú, že parlament príjme také zákony, ktoré im pomôžu. Zdôraznil, že Slovensko a prakticky celý svet je dnes v takom ohrození, v akom nebol od 2. svetovej vojny. „Preto ľudia očakávajú nie reči, ale skutky,“ povedal s tým, že očakávajú od politikov prihliadanie na ich potreby. „Nie oligarchov a špekulantov.“ Nazdáva sa, že 30 rokov od pádu socializmu boli nepretržite pri moci takí, ktorí si mnoho vecí zariaďovali „po svojom v zákulisí“.

Ľudia očakávajú nie reči, ale skutky.

Nový predseda NR SR preto vyzval na spojenie sa. „Potrebujeme prijímať také zákony, ktoré pomôžu v prvom rade ľuďom,“ povedal s tým, že ak sa túto vážnu krízu nepodarí ustáť, „bude sa na Slovensku zle žiť“. Kollár vyzval, aby sa poslankyne a poslanci nepozerali na predkladané zákony podľa toho, kto ich predkladá, ale aké riešenie pre Slovensko v nich ponúka. Zdôraznil, že v blízkom čase bude potrebné „prijať set zákonov“, ktoré pomôžu v boji s pandémiou.

Potrebujeme prijímať také zákony, ktoré pomôžu v prvom rade ľuďom.

Kollár priznal, že má zo súčasnej situácie obavy. „Všetci majú strach v tvári. Ja sa im nedivím, ja ho mám tiež,“ povedal a dodal slová vďaky končiacej vláde Petra Pellegriniho. „Ďakujem pekne za to, čo ste urobili v boji proti koronavírusu,“ dodal Kollár s tým, že vyzdvihol aj prácu zdravotníkov a iných zložiek. Spomenul aj predavačov a predavačky. „Doma majú deti, rodiny, oni sa tiež boja,“ povedal s tým, že aj oni sú hrdinami dnešných dní.

Všetci majú strach v tvári. Ja sa im nedivím, ja ho mám tiež.

Nový predseda parlamentu poprosil všetkých občanov Slovenska, aby sa spojili. Aby naďalej boli zodpovední, disciplinovaní a nechýbala im ani spolupatričnosť. Verí, že takto sa nám podarí prekonať koronavírus a s ním súvisiace krízy v čo najkratšom možnom čase.

Michal Albert

Zdroj: NR SR

Foto ilustračná: M. Albert, Japonsko

Similar Posts