POĽKA HLÁSI Z ČÍNY: DNES SOM UPROSTRED JEDNEJ Z NAJBEZPEČNEJŠÍCH KRAJÍN NA SVETE. PODĽA WERONIKY SA TO STALO VĎAKA ZAVEDENIU VEĽMI PRÍSNYCH OPATRENÍ

author
2 minutes, 31 seconds Read

Poľka žijúca v Šanghaji potvrdzuje, že Čína koronavírus zvládla vďaka prísnym bezpečnostným pravidlám.

„Ešte pred mesiacom, pred mesiacom a pol, som bola tým blbcom, ktorý sa vracal uprostred epidémie, aby zachránil mačky. Blbec, ktorému všetci hovorili: Weronika, nechoď tam,“ hovorí vo svojom videu poľská študentka čínskeho jazyka a kultúry WERONIKA TRUSZCZYŃSKA zo Šanghaja. No dnes sa teší a jasne prízvukuje: „Dnes som uprostred jednej z najbezpečnejších krajín na svete.“

V najnovšom videu ukázala Šanghaj, ako vyzerá v čase, keď je epidémia na konci. Všetkým tým, ktorí sa jej pýtajú, ako sa to podarilo, odpovedá aj na častú otázku, či sa to Čínskej ľudovej republike podarilo vďaka nejakému lieku. „Nie, nie je žiadny liek. Boli zavedené veľmi prísne bezpečnostné pravidlá na mieste a predovšetkým prostriedky ochrany pre osoby, ktoré teraz prichádzajú do Číny,“ povedala s tým, že vďaka prísnosti sa počet každodenne nakazených znížil z niekoľko tisíc denne na niekoľko desiatok, čo je navyše len v provinciách ako napr. Hubei, „kde od začiatku bolo veľmi, veľmi zle“. Aj podľa Slováka žijúceho v Šanghaji, ktorý má 25 miliónov obyvateľov, bolo nakazených okolo 300 ľudí, pritom dnes je to nula. Potvrdzuje to aj Poľka.

Boli zavedené veľmi prísne bezpečnostné pravidlá na mieste a predovšetkým prostriedky ochrany pre osoby, ktoré teraz prichádzajú do Číny.
Weronika síce vo videu neopísala všetky prostriedky, ktoré čínska vláda využila na zastavenie šírenia nákazy. Bolo ich totiž mnoho. Divákov odporučila na svoj instagram, @wtruszczynska kde poukazuje na viaceré z nich. „Napríklad osoba zo spoločenstva vlastníkov bytov spiaca v stane pred dverami niekoho v karanténe,“ povedala s tým, že takáto osoba dôkladne dbala o to, aby bola istota, že v karanténe žijúci pacient neopustí svoj byt.
Napríklad osoba zo spoločenstva vlastníkov bytov spiaca v stane pred dverami niekoho v karanténe.
Weronika pripomenula, že 19. 3. prestala v Šanghaji platiť povinnosť vychádzania v rúškach, čo predtým nebolo možné. „Dokonca bolo možné dostať pokutu, ak niekto nemal rúšku,“ povedala s tým, že ešte naďalej platí povinnosť mať rúška pri vstupe do metra, autobusu či reštaurácie. Weronika tiež dodala, že naďalej sa pri vstupe na rôzne miesta meria telesná teplota. Taktiež dochádza k zapisovaniu čísel a mien, a to z dôvodu prehľadu o tom, kde a s kým sa potenciálne nakazený pohyboval, aby sa tak dalo účinne zabrániť šíreniu.
Viac je možné pozrieť si vo videu, ktoré obsahuje aj anglické titulky. https://www.youtube.com/watch?v=XIDz-friemM
M. Albert, foto instagram @wtruszczynska

Similar Posts