TOMÁŠ BENÍK O EUROVOĽBÁCH: CÍTIM, ŽE ÚČASŤ BUDE VYŠŠIA, ALE NIE PRÍLIŠ

author
3 minutes, 2 seconds Read

Dnes sú voľby do Európskeho parlamentu. Pýtali sme sa respondentov na nasledujúce otázky. Pod otázkami sú už odpovede divadelníka a spisovateľa TOMÁŠA BENÍKA.

Zúčastnili ste sa volieb do Európskeho parlamentu?
Prečo?
Cítili ste dostatočnú informovanosť o týchto voľbách?
Sú volebné roky a absolvovali sme za ne veľa rôznych volieb. Mnohí sú z toho už unavení. Postihla akási únava aj vás?
Čo spôsobuje fakt, že Slovensko drží rekord v najnižšej účasti na eurovoľnách spomedzi celého EÚ?
Stihli ste za posledné roky sledovať prácu europoslancov?
Spomeniete si bez použitia vyhľadávača na mená troch aktuálnych poslancov? (Nepotrebujeme, aby ste ich aj vymenovali, nech neporušujeme moratórium. Stačí odpovedať: áno alebo nie.)
Jeden z nich pre časopis KĽÚČ OD… povedal, že počas jeho ostatnej účasti v europarlamente hlasoval približne 8-tisíckrát. Spomeniete si na jedno konkrétne hlasovanie o nejakej jednej konkrétnej téme?
Cítite, že tohtoročné eurovoľby môžu mať ešte nižšiu slovenskú účasť, než to bolo posledne?
Pri veľkom počte volieb a zrastajúcom trende znechutenia občanov jednak z rozhodnutí politikov, sa znižuje účasť aj v iných voľnách. Je cestou spájanie rôznych druhov volieb do jedného dňa?

 

Odpovede Tomáša Beníka:

Áno, zúčastnil. Chodím na každé voľby, tak prečo by som mal vynechať tieto? Bol som informovaný o tom, ako riadne voliť. O samotných kandidátoch omnoho menej. Ale osobne som veľa informácií o nich nehľadal. Kandidátov a strán bolo odrazu až príliš veľa. Únava má nepostihla. Volieb síce bolo veľa, ale medzi nimi bol určitý časový odstup, takže sa to dalo prežiť. Dôvodom nízkej účasti je podľa mňa akási absencia činnosti našich europoslancov, ktoré by boli na prospech priamo Slovenskej republike. Takto to vidia voliči, ktorí nejdú voliť, lebo si povedia, že je absolútne jedno, kto tam je. A navyše mnoho nariadení bolo pre Slovenskú republiku „nepopulárnych“. A ešte keď voliči vidia, ako je tým europoslancom dobre a aké majú výhody… No a máme tu hneď nejaký pohľad, ktorý voličovi akosi napovie, aby nešiel voliť, keď si ešte k tomu všetkému pozrie aj zoznam kandidátov. Ako keby tam niektoré strany dávali takých ľudí, ktorých potrebujú v očiach voličov „odpratať“. A najlepšie miesto je Európsky parlament. Činnosť europoslancov sledujem tak často, ako naše médiá. Áno. Aktuálne si nespomeniem na žiadne konkrétne hlasovanie. Akosi sa to asi stráca v návale ďalších, dôležitejších, udalostí zo sveta. Tentoraz skôr cítim, že účasť bude vyššia, ale nie príliš. Spájanie volieb do jedného dňa nie je príliš dobrý nápad. Prednedávnom to vyskúšali v Indonézii a výsledok bol hrozný. Čítal som, že pri sčítaní hlasov tam zomrelo okolo 270 členov volebných komisií a ďalšie tisíce mali podlomené zdravie. A ako človek, ktorý bol párkrát vo volebnej komisií, viem, aké je náročné udržiavať bezchybný chod volieb a potom ešte do noci počítať hlasy. Iste, Slovensko má menej obyvateľov ako Indonézia a chaos by teoreticky bol menší, ale…

Tomáš Beník

Similar Posts