POLÍCIA RIEŠI DÔSLEDOK, ALE NIE PRÍČINU. VYHOVÁRA SA NA ZÁKON, KTORÝ NEPRIAMO LEGITIMIZUJE AROGANTNÝCH ŠOFÉROV + MESTO NESMIE POVEDAŤ LUCIFEROVO NON SERVIA

author
7 minutes, 2 seconds Read

KOMENTÁR. Často to tak je. Existuje nejaký zákon, ktorý ide proti ľuďom. Alebo, naopak, neexistuje zákon, ktorý by riešil nelogickosť, dôsledkom ktorého je vynútenie porušovania iného zákona. V praxi poznáme viaceré prípady. Jedným z nich sú zákony a vyhlášky týkajúce sa parkovania. Nepokutujeme tých, ktorí zaparkujú síce legálne, ale zároveň arogantne a v rozpore s dobrými mravmi, teda obsadia miesto iným, a to tak, že svoje miesto zaberú aj iným. Pokutujeme tých, ktorí vďaka arogantnému a neúspornému parkovaniu iných, museli porušiť zákon, a zastať napr. na tráve. A toto posväcuje zlý zákon. Lebo daný šofér, ktorý zastal na tráve, už nemal kde zastať, keďže nejaký arogantný, alebo len neschopný šofér, zastal tak, že legálnu plochu pre dve autá on svojou nešikovnosťou zabral len svojím jedným autom. Logicky potom iný šofér nemal kde zastať a musel porušiť vyhlášku či zákon.

Na rad príde mestská polícia, ktorá si v nejednom meste vyslúžila rôzne prívlastky, napr. papučiari, teda, že ich jediným poslaním je dávanie papúč. Mestská polícia nerieši to, prečo daný šofér zastal na tráve. Nepozerá sa na to, že iný šofér, hoci legálne, tak zastal takým sebeckým spôsobom, či už úmyselne, alebo vďaka svojej šoférskej nedokonalosti, že zamedzil možnosť legálne parkovať inému. Polícia však nerieši príčinu, ale dôsledok. Nerieši príčinu, prečo šofér zastal na tráve, rieši len dôsledok, že na tej tráve zastal.

Nerieši príčinu, prečo šofér zastal na tráve, rieši len dôsledok, že na tej tráve zastal.

A arogantného šoféra nerieši, lebo podľa zákona nespáchal nič zlé. Pripomína vám to niečo? Mne to pripomína prirovnanie, že bežný človek, ktorý ukradne rožok v obchode, pôjde pomaly do väzenia, kým politik, ktorý kradne tisíce eur, ale kradne v súlade so zákonom, si chodí vyrehotaný na bavoráku. Polícia sa tiež nepýta, či daný človek, ktorý zastal na tráve, nemá finančné problémy. Či má na to, aby išiel na platené parkovisko… Nehovoriac o tom, že platenie za parkoviská je protiústavné, keďže ide o dvojitú daň. Za to parkovisko si už občan totiž zaplatil v daniach štátu a podielových daniach mestu.

Pokračovanie článku pod fotografiou.

Riešenie? Policajti by mali byť v prvom rade ľudia. K tomu ich vyzýva aj ich vlastné etické kódexy – o kódexe brnenských mestských policajtov sme písali nedávno. Teda policajti, aby sa nestávali len strojmi a robotmi, ktorí vyhodnocujú len algoritmy, by si mali pozrieť video o americkom sudcovi. Alebo by si mali prečítať príbeh o múdrom Šalamúnovi, ktorý naoko chcel nechať rozrezať dieťa napolovicu, keďže sa nevedeli dohodnúť, kto je jeho „vlastníkom“. Takto chcel primäť skutočnú matku, aby sa dieťaťa radšej zriekla. Lebo naozaj zákon zub za zub a oko za oko nemôže platiť vždy, a v tomto prípade je síce zákon polovice logickým, ale nemorálnym. Ak je zákon v rozpore s dobrými mravmi, nemali by ho rešpektovať ani policajti, resp. ak naopak zákon neexistuje na situácie, na aké by mal, policajti by aspoň negatívne aspekty plynúce z tohto zákona mali premietnuť do iných rozhodnutí a vychádzať v ústrety, k čomu sa vlastne zaviazali aj vo vlastnom etickom kódexe.

Policajti by aspoň negatívne aspekty plynúce z tohto zákona mali premietnuť do iných rozhodnutí a vychádzať v ústrety.

Verejnosť toto všetko platí, platí štát aj mestá, a teda aj parkoviská a mestskú políciu… Táto verejnosť sa oprávnene pýta rečnícku otázku, či by sa ľudia nemali k sebe správať ohľaduplne a či by k tomu aj preventívnym pôsobením nemali prispievať príslušníci mestských či štátnych polícií… Ak totiž situáciu necháme neriešenú a nezačneme šoférov vychovávať, aby neparkovali sebecky, ale umožnili legálne a zadarmo zastať aj iným, môže hroziť, že neskôr ani žiadnu políciu nebude potrebné mať, pretože si to ľudia začnú vybavovať po svojom. Môže sa stať, že keď uvidia arogantne postaveného šoféra, ktorý stojí v rozpore s dobrými mravmi, to znamená, že zaberá miesto dvom, tak mu možno vypichne pneumatiky, alebo kľúčom skrášli lak. A k tomu, samozrejme, nevyzývam, len bezodkladne informujem políciu, že to hrozí.

Ak totiž situáciu necháme neriešenú a nezačneme šoférov vychovávať, aby neparkovali sebecky, ale umožnili legálne a zadarmo zastať aj iným, môže hroziť, že neskôr ani žiadnu políciu nebude potrebné mať, pretože si to ľudia začnú vybavovať po svojom.

Policajti musia a vedia byť aj ústretoví. Napríklad na banskobystrickom sídliske Sásová sa mestskou políciou a občanmi ticho toleruje napr. aj parkovanie na tráve, pretože polícia chápe okolnosť, že pri množstve áut a nedostatku parkovacích miest absentujú iné možnosti, než je porušenie vyhlášky či zákona.

 

Pri množstve áut a nedostatku parkovacích miest absentujú iné možnosti.

Cynické vyjadrenia typu, že zvýšilo sa množstvo automobilov a sú to veci, ktoré trápia každé mesto, sú naozaj len cynické. To je, akoby lekár neliečil chorého, ale cynicky konštatoval, že je veľa chorých. Za tento stav, že je viac áut a menej parkovísk, za tento fakt nemôže bežný občan. Nemôže za to, že mesto nerieši parkovacie plochy. Bežný občan si kúpil auto, čím pomohol štátu v raste HDP, a do mestskej kasy platí dane. Preto starostlivosť o plochy na parkovanie je zodpovednosťou mesta.

Raz sa snáď dočkáme logiky rozhodnutí. Ústretovosti rozhodnutí. Brania ohľadu na okolnosť.

Raz sa snáď dočkáme logiky rozhodnutí. Ústretovosti rozhodnutí. Brania ohľadu na okolnosť. Alebo sa možno raz dočkáme stavu, že trestaný za stav bude vinník a nie ten, kto aj vďaka neriešeniu zo strany mesta nemal kde zaparkovať. Čo tak trestať mesto, že neumožňuje parkovať? Mesto sa musí starať. Mesto musí slúžiť. Občania mu za to platia. Takže mesto nemôže povedať to Luciferovo Non servia… Raz sa veru možno dočkáme aj toho, že pokutu za zlé parkovanie dostane mesto, a nie bežný občan. Pretože bežný občan už zaplatil v daniach. A zaplatil si aj nové parkovacie miesta. Lebo dane nie sú na rozkrádačky, ale na to, aby slúžili tým, ktorí ich zaplatili, resp. ktorým ich násilne vzali z výplaty, bez toho, že by sa o tom mohli rozhodnúť. Nastáva však potom aj druhá morálna rovina. Má mesto, ktoré situáciu nerieši, právo cez svoju mestskú políciu týchto ľudí, ktorí už platili, znovu zbíjať o ďalšie peniaze, a to len preto, že mesto si neplní svoje povinnosti vytvárania parkovacích miest? Výhovorka: nie sú peniaze? Ale na neefektívne čistenie verejných priestranstiev – teda tzv. blokové čistenie miest bez žiadnej špiny, čo sa deje napr. v Brne, na to peniaze sú? Prečo by aj neboli? Niekto sa nabalí na perfektnom kšefte, a bude tu ďalšia možnosť vyberať peniaze od ľudí? Táto činnosť sa už však volá výpalné a meno začínajúce, a organizácia, ktorá vyberá výpalné, sa nazýva mafia.

M. Albert, foto autor

PREČÍTAJTE SI AJ, K ČOMU SA ZAVIAZALI BRNENSKÍ MESTSKÍ POLICAJTI:

POLICAJT KONÁ VOČI VEREJNOSTI VŽDY ZDVORILO, ÚSTRETOVO A SLUŠNE. AJ TAKTO SA MÁ SPRÁVAŤ MESTSKÁ POLÍCIA, PRIKAZUJE IM TO ICH VLASTNÝ ETICKÝ KÓDEX

Similar Posts