TAUCHMANNOVÁ REAGUJE NA ŠEFČOVIČOV ZÁUJEM O SLOVENSKÉ POTRAVINY: ŠTÁT NEVYUŽÍVA NAPLNO SVOJE NÁSTROJE NA PODPORU MALÝCH A STREDNÝCH POĽNOHOSPODÁROV

author
3 minutes, 48 seconds Read

Kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič sa vyjadril, že chce pomôcť slovenským pôdohospodárom a k výraznejšej dispozícii slovenských výrobkov na domácom trhu. Na tlačovku podpredsedu Európskej komisie reagovala pre KĽÚČ OD… neúspešná kandidátka na prezidentku Bohumila Tahchmannová.

Maroš Šefčovič sa vyjadril, že chce pomôcť slovenskému pôdohospodárstvu, ako aj potravinárstvu. „Poďme oživiť náš vidiek. Veď tam stále žije väčšina našich ľudí. A naozaj zaplňme pulty slovenských hypermarketov slovenskými výrobkami o ktorých vieme, že sú najkvalitnejšie v Európe a že ich naši ľudia chcú.“

Kandidátka, ktorá získala v prvom kole 0,16 percenta sa tejto problematike venuje už dlhodobo. „Sama sa snažím od roku 2009 projektami Kvalita z našich regiónov a Pýtajme si slovenské, budovať nákupný patriotizmus na Slovensku. Podpora kúpy domácej produkcie potravín a zmeny spotrebiteľského správania občanov Slovenka sa postupne darí zlepšovať,“ povedala pre magazín KĽÚČ OD… s tým, že z bezvýznamnej témy nakupovania domácich produktov, sa stala dôležitá téma. „Avšak štát nevyužíva naplno svoje nástroje na podporu malých a stredných poľnohospodárov a finalizáciu produktov na Slovensku. Legislatíva nahráva veľkým hráčom v odvetví poľnohospodárstva. Zle vyrokované podmienky nastavenia dotácií z EÚ, aktuálne bránenie ich zastropovaniu, nerovnomerne rozdelené dotácie prostredníctvom výziev medzi malých väčších a veľkých, korupcia o ktorej sa už hlasno hovorí… dostala našich poľnohospodárov na kolená,“ dodala s tým, že v tejto situácii je dôležité, aby sa k tomu pozitívne postavil aj štát či EÚ so svojimi nástrojmi.

„Taktiež sa nedá čarovným prútikom zaplniť pulty hypermarketov kvalitnými potravinami z domácej produkcie, kým aj štát nebude nápomocný a nevytvorí vhodné podmienky pre všetkých pestovateľov, chovateľov, výrobcov na Slovensku, aby tieto hypermarkety mohli celoplošne zásobovať čo do pestrosti sortimentu, množstva, kvality a plynulých dodávok.“ Podľa martinskej rodáčky je „nesystémová pomoc zo strany štátu deklarovaná ako pomoc pre poľnohospodárov a prvovýrobcov v podobe aktuálnej dane z obratu pre obchodníkov, ktorí predávajú potraviny, je okrem iného aj ďalšia záťaž pre spotrebiteľa a dodávateľa“. 

Legislatíva nahráva veľkým hráčom v odvetví poľnohospodárstva.

Dôležitým je podľa nej aj postoj spotrebiteľov, ktorí majú nezanedbateľnú moc. „Áno silnejú hlasy a je to aj existenčne nevyhnutné, aby bola konečne nastavená stratégia rozvoja agropotravinárstva a rozvoja vidieka na Slovensku, ale dá sa to uskutočniť len vtedy, keď ju budú spoločne tvoriť všetci, ktorých sa to týka,“ myslí si držiteľka viacerých ocenení za svoju prácu.

Neúspešná kandidátka na prezidentku je rada, že Maroš Šefčovič sa venuje aj tejto téme. „Avšak, nakoľko je súčasťou domácej a zahraničnej politiky Slovenska, mal už možnosť svojou mierou prispieť k obrode agropotravinárskeho sektora. Varovné hlasy prichádzajú už dlhé roky aj od rôznych občianskych združení a nečinnosťou kompetentných sme sa dostali do súčasného alarmujúceho stavu, preto si myslím, že je to žiaľ, len predvolebná rétorika,“ uzavrela s tým, že Šefčovič má ako podpredseda Európskej komisie silnú vyjednávaciu pozíciu, vďaka ktorej môže konať aj ak nebude zvolený za prezidenta.

Tauchmannovú okrem iného ocenil Zväz obchodu a cestovného ruchu Slovenskej republiky najvyšším vyznamenaním Merkúrov rad. Ocenenie sa udeľuje osobám, ktoré prispeli k rozvoju a zviditeľneniu obchodu. Dvakrát ju za jej projekty nominovali na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii Hospodárstvo.

(alb), foto www.zazdravyrozum.sk a pixnio.com,

Zdroj výroku M. Śefčoviča: https://www.youtube.com/watch?v=VDwU5nS2_FM, foto https://sefcovic2019.sk/ 

Článok budeme aktualizovať o vyjadrenie Maroša Šefčoviča. Oslovili sme ho s možnosťou reagovať na slová B. Tauchmannovej.

 

Pozrite si, čo sľúbil Maroš Šefčovič:

ŠEFČOVIČ CHCE OŽIVIŤ SLOVENSKÝ VIDIEK. STÁLE TAM ŽIJE VÄČŠINA ĽUDÍ, POVEDAL PRED 2. KOLOM PREZIDENTSKÝCH VOLIEB

Similar Posts