NIEKEDY TO BOLO BEZ PYROTECHNIKY A VIAC SME OBDIVOVALI PRÍRODU, HOVORÍ UMELKYŇA ANKA DREVICKÁ

author
3 minutes, 42 seconds Read

Autorka knihy Naliehavé klopanie, poetka, maliarka, filantropka, fotografka a umelkyňa, Banskobystričanka ANKA DREVICKÁ bilancuje rok 2018. Čo si myslí o pyrotechnike, o organizovanej zábave, ale aj o tom, čo si praje do nového roku 2019.

Aký bol pre vás rok 2018?
Rok 2018 bol pre mňa ešte stále z tých náročnejších období, začala som ho tým, že som si zlomila ruku a nasledovalo množstvo vyšetrení – bolo to únavné. Veľmi smutný bol pre mňa tým, že mi zobral veľmi blízkeho človeka, takmer brata – bude mi chýbať do konca môjho života. A čo mi priniesol – teším sa, že si moje dve deti pomáhajú, že sa jednému z nich darí prinavrátiť si zdravie a ja som vďačná, že som po niekoľkých rokoch pocítila konečne radosť v srdci.

Ak by ste mohli vrátiť nejakú udalosť, ktorá sa stala vaším pričinením a mohli by ste ju vrátiť späť, čo by to bolo?
Ak by som mohla vrátiť nejakú udalosť – viete, že ani neviem, možno by mohol povedať niekto iný, a ak sa tak stalo, tak sa ospravedlňujem.

Čo vás v tomto roku zo správ, ktoré odzneli v televíziách či rádiách, najviac potešilo?
Priznám sa, že média – konkrétne správy – počúvam veľmi zriedka. Najviac ma poteší, ak sa dozviem o nezištnej pomoci, ale ak je nezištná, tak sa o nej tak ľahko nedozviete. Dnes zase robí SPOZA (spoločnosť pre autistov predaj kapustnice so zámerom zozbierať príspevky na prevádzku budovy – zase v OC Terminál v Banskej Bystrici).

Dnes zase robí SPOZA (spoločnosť pre autistov predaj kapustnice so zámerom zozbierať príspevky na prevádzku budovy – zase v OC Terminál v Banskej Bystrici).

Tešíte sa na oslavy Silvestra?
Neviem, či sa mi podarí vydržať do polnoci na Silvestra, nie som fanúšikom organizovanej radosti. Ale ak sa zíde dobrá spoločnosť, prečo nie? Dnes ho plánujem prežiť u priateľov v komornejšom prostredí – pri kozube, tomu sa veľmi teším – a teda v spoločnosti dobrých ľudí.

Nie som fanúšikom organizovanej radosti.

Plánujete zájsť pozrieť si novoročný ohňostroj? Aký máte postoj k pyrotechnike?
Na Námestie nepôjdem, klamala by som, ak by som povedala, že sa mi nepáči ohňostroj. Ale prežila by som to bez neho. A ak už má byť ohňostroj, tak by som bola za jeden, veľkolepý, organizovaný. Pyrotechniku neschvaľujem, spôsobuje veľa zbytočných úrazov, znečistenia, zvieratká pritom veľmi trpia… Niekedy to bolo bez nej a viac sme obdivovali prírodu…

Aby som sa v správach viac dozvedela o ľuďoch, ktorí sa pričinili o uľahčenie, skrášlenie života na Zemi, o tých ktorí pomáhajú. Uvítala by som, keby som z parlamentných lavíc začula viac múdrych konštruktívnych a kompetentných vyjadrení.

Čo si najviac želáte do nového roku 2019?
Želám si zdravie, pokoj v duši a radosť v srdci a tak primerane z tej hojnosti… toľko, koľko kto potrebuje… A nech je tým najdôležitejším platidlom láska, láskavosť, porozumenie a všímavosť, želám si, aby to pre nás neboli len prázdne slová ale aj súčasť nášho života. A ak sa pýtate na médiá, tak si prajem, aby som sa v správach viac dozvedela o ľuďoch, ktorí sa pričinili o uľahčenie, skrášlenie života na Zemi, o tých ktorí pomáhajú. Priznám sa, že sa hanbím, keď mi v správach ponúkajú záznamy z parlamentných hádok. Uvítala by som, keby som z parlamentných lavíc začula viac múdrych konštruktívnych a kompetentných vyjadrení. Máme však to, čo sme si zvolili, zrejme momentálne neostáva iné, len ísť osobným príkladom, a so všetkým tým, čo som napísala začať hlavne u seba.
(alb), ilustračná fotografia pixnio.com