Najzaujímavejšie výkony slovenských hokejistov v NHL – píše Feri Vaterka

author
4 minutes, 35 seconds Read

Od čias ako zámorský hokej otvoril hranice európskym hráčom, sa v NHL predstavilo mnoho slovenských hokejistov, ktorí sa malou či väčšou mierou zaslúžili o zvýšenie renomé našej krajiny.

Bol som požiadaný o to, aby som vypichol niekoľko pamätných momentov našich hráčov v NHL. I keď som fanúšikom tejto ligy už približne 22 rokov, na úvod musím podotknúť, že moje spomínanie bude siahať len od času, keď som začal sledovať NHL prostredníctvom obrazových záznamov (- veľmi hrubým odhadom asi 16 rokov späť, čiže okolo roku 2000). Preto sa do môjho výberu TOP 3 najpamätnejších momentov nemusia dostať také, ktoré by si to možno ešte viac zaslúžili.
Jedným z týchto momentov, ktorý by sa v tomto výbere určite objavil – keby som mal už v tej dobe možnosť sledovať NHL prenosy – by bolo 5 gólov Petra Bondru v zápase proti Tampe Bay (TB 3:6 WSH), kedy sa podarilo Peťovi zaznamenať 4 góly už v prvej tretine. Priznám sa, že si na tento moment nespomínam a viem o ňom len vďaka záznamu na internete.
Keďže je však Peter Bondra mojim najobľúbenejším slovenským hokejistom všetkých čias – a tím Washington Capitals zasa najobľúbenejším a jediným tímom, ktorému som bol kedy verný – by sa umiestnil tento Bondrov výkon v spomínanom TOP 3 rebríčku (asi na 2. priečke).

Určite by mi dali mnohí fanúšikovia hokeja za pravdu, že medzi najpamätnejšie a zároveň najkrajšie okamihy bývajú považované tie, pri ktorých opätovnom sledovaní zakaždým naskakujú zimomriavky.
Tu je teda mojich TOP 3 pamätných okamihov slovenských hokejistov:

1· miesto: Marián Gáborík (Minnesota Wild) – 5 gólov + 1 asistencia (NYR 3:6 MIN)

Gabbyho 5 kúskov do siete svojho budúceho zamestnávateľa
Rád spomínam na to ako sme každé ráno s bratmi sledovali výsledky NHL na teletexte a očakávali sme, či sa stránka “zabelasí“ (slovenské body boli zvýraznené svetlomodrou farbou). Slovenská enkláva v NHL bola v tom čase stále slušne zastúpená, a preto vidieť pravidelné bodové nádielky Slovákov nebolo nič nezvyčajné. To ráno bolo však predsa len o čosi iné. Po načítaní teletextovej stránky sa nám zatmelo, či skôr zasvietilo pred očami. Treba povedať, že k tomuto euforickému zjavu prispeli – okrem 6 Gáboríkových bodov – aj 2 gólové prihrávky Paľa Demitru, ktorý v tom čase nášmu top kanonierovi výborne sekundoval.
Za nadštandardný výsledok bolo považované, keď sa v jednom zápase objavilo meno niektorého zo Slovákov 3-4krát. Tentoraz však v jedinom zápase svietilo slovenské meno dokopy 8krát (Gáborík 6x, Demitra 2x). Proste sen každého slovenského hokejového fanúšika…
Neudržanie dvojice Gáborík-Demitra, ktorí sa starali o väčšinu tímových bodov, doposiaľ považujem za najväčšiu stratu v histórii klubu Wild. Gáboríkovu ofenzívnu explóziu si môžete pozrieť tu

2· miesto: Jaroslav Halák (Montreal Canadiens) – play-off 2010

Halákova vstupenka medzi brankárske jednotky
Prišlo to v čase, kolísavých výkonov jeho brankárskeho kolegu Careyho Pricea. Jaroslav Halák dostal nezameniteľnú príležitosť dostať sa na výslnie. A zhostil sa tejto šance naozaj majstrovsky. V kanadskom tíme z najdlhšou hokejovou tradíciou vytlačil z postu jednotky Kanaďana Pricea a dokázal si získať celý Montreal. Síce svoj tím nedoviedol až do finále Stanley Cup-u, ale svojimi výkonmi dokázal, že patrí medzi svetovú brankársku elitu. Najmä jeho výkony proti silnému tímu Washingtonu boli ako z veľkej brankárskej knihy.
Jarove výkony vo mne prebudili ešte väčší patriotizmus a bolo mi v tej chvíli takmer jedno, že môj tím v play-off končí. I preto dávam tento pamätný okamih na druhé miesto môjho rebríčka.Pripájam zostrih Jarových výkonov zo šiesteho zápasu proti Washingtonu, v ktorom zneškodnil 53 striel súpera a priviedol svoj tím k výhre 4:1: https://www.youtube.com/watch?v=_1U_WpDiLgE

3· miesto: Ľubomír Višňovský (Anaheim Ducks) – 3 góly + 1 asistencia (DAL 3:4pp ANA)

Predĺženie s višničkou na torte
Je veľmi veľa pamätných momentov, ktoré by som mohol dosadiť na pozíciu číslo 3. Nakoniec som sa rozhodol pre Višňovského hattrick, ktorý zaznamenal v drese Anaheimu proti Dallasu.
Streliť tri góly v zápase sa niektorým hráčom nepodarí ani za celú kariéru. Keď sa to podarí obrancovi, je to obzvlášť odbivuhodné. Keď nejde o žiadne šmatlance, ale krásne gólové strely, o to väčšia radosť je na to pozerať. A keď sa navyše takýto kúsok podarí zavŕšiť 5 sekúnd pred koncom predĺženia slovenskému hokejistovi – je to presne ten mrazivý pocit, pre ktorý túto hru tak milujem.

Ľubov hattrick zo sezóny 2010/2011 si môžete vychutnať tu

František “Ferry“ Vaterka

Similar Posts