Nová rubrika: Otázky a odpovede kresťanstva

author
1 minute, 29 seconds Read

Milí čitatelia. V tejto rubrike budeme klásť rôzne otázky týkajúce sa kresťanstva. Do komentárov aj vy môžete navrhnúť svoju otázku.

Prvú otázku sme položili katolíckemu kňazovi Paľkovi Pakošovi.

 

OTÁZKA: V dobe pred rokom 1989 v tzv. podzemnej Cirkvi bola vysvätená za kňaza aj žena. Dôvodom bol nedostatok kňazov v podzemnej Cirkvi. Je táto žena kňažkou, alebo nie je? Počul som aj názor, že dôležité nie je to, ako sa na ňu pozerá Katolícka cirkev, ale ako ju vidí Boh. A nikto nemá istotu, že Boh sa na ňu ako na kňažku nepozerá. Ako to vidíte vy? Je táto žena kňažkou, alebo nie?

ODPOVEĎ: Pápež Ján Pavol II., keď bol v pastierskej službe, sa vyjadril jasne, že kňazská služba bola daná Ježišom iba mužom. Z hľadiska katolíckej viery to bolo a je takto. Kňazstvo ženy má byť skryté, ako to bolo u Ježišovej matky. Ideálna žena je prítomná v úzadí, a nechce byť v centre pozornosti. To zvládnu tie sestry, ktoré vedia, čo je pokora. Ktoré to až takto ideálne žiť nevedia, tie žijú inú spiritualitu, ktorú ponúka protestantizmus. Môžu urobiť veľa dobrého ako učiteľky a vychovávateľky, aj ako pastorky zborov, ale nie je to pôvodné Kristovo kňazstvo, skôr by sa to dalo prirovnať diakonisám, ktoré boli pri začiatkoch cirkvi a dnes ich už tak nenazývame. Pápež František o ich znovuobjavení v aj v matke cirkvi uvažuje.

(alb), ilustračná foto (alb)

Similar Posts