KĽÚČ OD kňaza Pavla Pakoša: Ancikristi idú na plný plyn a leštia svietniky lucifukovi

author
7 minutes, 47 seconds Read

Tvrdí, že pri konci sveta ľudia zacítia, že „gradujúca panika je vo vzduchu. Ľudia intuitívne cítia, že sa niečo udeje a nevedia čo. Beda nepripraveným“. Hovorí, že v budúci život verí ešte viac, ako v tento. Cíti, že teraz je dôležitá pokora, ktorá nás naučí milovať. Hovorí o sebe, že je „ten, čo netvrdí že má plnosť pravdy a súčasne aj polovzdelanosť s ,bonusom´ plnosti gatí, ako to zvykne byť u polokatolíkov bežné“. S beznádejou a zúfalstvom sa stretol neraz, ale hovorí, že je chybou „prepchávať sa antidepresívami, alebo sa kdesi váľať v blate sebaľútosti“. Katolícky kňaz, moderátor rozhlasovej relácie Spirituálny kapitál a tvorca stránky umeniezit.eu – PAVEL PAKOŠ – exkluzívne pre KĽÚČ OD…

 

Čo je najkrajšia vec, ktorá sa vám v živote podarila?
Od radikálneho obrátenia k nebu v mladosti mi najviac záleží, aby som spoznal plán neba s nami i so mnou osobne. Tomu som zasvätil život. Podľa nás kresťanov nie je nič na tomto svete dôležitejšie. V podstate o toto išlo Ježišovi aj všetkým jeho priateľom.

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?
Milujem pravdu. Preto si myslím, že Boh nie je iba v kostole z kameňa, ale aj
v knižnici. Najviac v biblii, ale aj v každej knihe, ktorá má v sebe nejakú pravdu.
Kto hľadá pravdu, hľadá Krista. A živá Pravda nás oslobodzuje.

Kde pracujete?
Momentálne ako freelancer v Prešove. Volali to kedysi slobodný umelec.

Aký nápad, ktorý vzišiel z vašej hlavy, sa podarilo úspešne zrealizovať?
Asi najpozoruhodnejší vonkajší nápad bolo zozbieranie sumy cností. Počas 14 rokov som sa vážne zamýšľal a pritom aj zabával, a do obrazu 3 x 3 m som umiestnil 1222 duchovných kvalít, ktoré voláme čnosti. Kto raz chce byť anjelom, ten sa koncentruje touto úzkou cestou. Lebo je to aj o námahe aj o vytrvalosti. Kto sa rozhodol byť diablom, ten sa zdokonaľuje v nerestiach. Viac o tom je na www.umeniezit.eu

Kto je podľa vás najtalentovanejší vo vašom okolí? O kom by sme mali písať?
O zaujímavých ľuďoch, o ktorých sa nepíše. Napr. o poctivo prežitej životnej skúške u niekoho, ktorá ho obdaruje krásnou človečinou. Či o starších ľuďoch, ktorý majú desaťročia niečo poctivo prežité. Alebo o nenápadnej svätosti.

Čo je vaším zmyslom života?
Spoznať, čo je moja pozemská svätá povinnosť. A potom konať. Kto má výbavu rytiera, je môj brat. Kto nemá, to je iba decko. A definíciou hlupáka je podľa mňa ten, koho táto podstata nášho bytia nezaujíma.

Čo najsmiešnejšie vo svojom živote ste vyparatili?
Každý má pár trapasov, ktoré experimentálne vyviedol. Ani na to radšej nebudem myslieť a hanbím sa o tom aj hovoriť. Ďakujem Bohu, že patrím ku tým, čo nemajú hanbu vyoperovanú.

 

Ďakujem Bohu, že patrím ku tým, čo nemajú hanbu vyoperovanú.

 

Aká je ústredná myšlienka, ktorou momentálne žijete?

Čakám druhý slávny príchod Kráľa kráľov. Vychvátenie jeho priateľov je blízko. Ak zmizneme, nastane vláda Antikrista a jeho záverečné vyčíňanie. Potom bude jeho hrôzovláda ukončená a čerti z diablami sa odsťahujú neviem do ktorej pekelnej galaxie. Gradujúca panika je vo vzduchu. Ľudia intuitívne cítia, že sa niečo udeje a nevedia čo. Bude to toto, čo spomínam. Beda nepripraveným.

Čo je podľa vás najdôležitejší vynález ľudstva?
Spoločenstvo a práca pravých nasledovníkov Pravdy. Sú v každej cirkvi v rôznych stupňoch kvalít aj nekvalít. Alebo práca umelcov a vedcov na pozdvihovaní človeka.

Ak raz o vás bude napísaná kniha, aký názov by bol momentálne najvýstižnejší?
Od služobníka cez žobráka ku kráľovi.

A aký názov by ste si najviac priali?
Jééé, to je krásna otázka. Asi patrón všetkých výnimiek. Lebo v matke cirkvi je napr. tento voľný výklenok v katedrálnom okne. Zatiaľ je tento titul neznámy, ale náš Šéf má pre nás ešte všelijaké prekvapenia. On má od vykastrovaného ťuťmáčika či inkvizítora veľmi ďaleko. Keď som sa na chvíľu obzrel, čo bol Boží plán počas 27 rokov od mojej kňazskej vysviacky, tak mám podozrenie, že na tento post v duchovných olympijských hrách budem pri nominácii asi vážny kandidát.

 

Náš Šéf má pre nás ešte všelijaké prekvapenia. On má od vykastrovaného ťuťmáčika či inkvizítora veľmi ďaleko.

 

Aký je váš najobľúbenejší film, seriál, kniha, pieseň?
Z mladosti ma očaril seriál o rytierovi Ivanhoe. Aj nádherné filmy o svätých. Či o objavoch v prírode.
Niektoré skladby napr. od Vangelisa, však to je úžas ako v podnebí…

Čo ešte túžite vo svojom živote zažiť, alebo dokázať?
Zostať verný nebu. Nič viac.

Kde najďalej ste boli a čo je najdôležitejšia myšlienka, ktorú vás ľudia tam žijúci naučili?
Telom vo Fatime, ale duchom napr. v ezoterickom labyrinte. Všade sa človek niečo naučí. A ak chce ozaj pomôcť chorému, dobré je prekonať niečo boľavé. To nás pomaže tým pravým pomazaním.

Čo je podľa vás najväčší a najpozoruhodnejší počin, ktorý sa za ostatný rok vo svete podaril?
Asi že sme sa tu ešte všetci nezbláznili, a že viera a ľudskosť tu úplne ešte nevyhynula, aj keď ancikristi idú na plný plyn a leštia svietniky lucifukovi. Ten sa už trasie od škodoradosti pred svojim záverečným cirkusovým číslom.

Veríte v budúci život?
Jednoznačne. Viac ako v tento život.

Kde by ste si predstavovali ten svoj?
Ak teda pokora znamená pravda. Tak patrím medzi anjelov a archanjelov. Tí prví pri mne trocha trpia a tí druhí sa bavia.

Cítili ste už vo svojom živote beznádej a zúfalstvo?
Veru. Kto má za sebou podobné duchovné boje, ide správnym smerom. Treba sa nám naučiť tieto stavy spracovať a obetovať ich Bohu. Kto to vie, ten žije v skutočnom luxuse pravej viery. Ostatní, čo to nevedia, tak dávajú týmto stavom falošnú koncovku v opíjaní sa, v drogovom úlete či samovražde. Chybou je aj prepchávať sa antidepresívami, alebo sa kdesi váľať v blate sebaľútosti.

Čo ste urobili, aby ste to zahnali?
Vrúcne som sa modlil. Niekedy aj plakal. Zaberá to 1000 x lepšie ako čokoľvek iné.

Ktorá veta vás najviac vystihuje?
Ten, čo netvrdí že má plnosť pravdy a súčasne aj polovzdelanosť s „bonusom“ plnosti gatí, ako to zvykne byť u polokatolíkov bežné.

Aké je vaše motto a prečo?
Koľko je v nás miesta pre pravú pokoru, toľko tam bude miesta aj pre pravú lásku.

 

Chybou je aj prepchávať sa antidepresívami, alebo sa kdesi váľať v blate sebaľútosti.

 

Dokázali by ste prežiť mesiac v pustatine? Aké by to pre vás bolo?
Aj dlhšie. Len aby tam nebola zima. Milujem ticho. Cítim tam viac Ducha ako v spoločnosti.

Ktorý z vašich nápadov si prajete, aby iní ukradli a zrealizovali?
Na rádiu Slobodný vysielač už 4. rok vysielam Spirituálny kapitál. Je to veľmi zaujímavá skúsenosť. Učím poslucháčov rozlišovať. To je veľmi dôležité. Aj ísť do hĺbok viery. Na to si málokto trúfne. Ty máš podobnú reláciu Literárna čajovňa. Je to o kapitále kultúrnom. Gratulujem. Každý prispejme niečím aj iným, aby sme boli bohatší na hodnoty, ktoré sú trvalejšie než tie, čo sa dajú kúpiť kapitálom finančným.

Ktorú časť svojho majetku by ste teraz hneď zobrali a položili na námestie s priloženým odkazom – berte si, nech to poslúži vám, ja mám toho dosť?
Určite sú to cnosti. Veda o nich sa volá aretológia. Vari nejaké mám aj na rozdávanie.

Čo vám na sebe najviac prekáža?

Pracujem dlhodobo na oslobodení sa od chorobnej úprimnosti. Učím sa nehovoriť všetko. Aj svätá netolerantnosť je čosi dôležité, čo mi ešte chýba. Vďaka za ukážkovú profilovku a zaujímavé filozofické otázky.

(alb)

foto výrez http://www.anny.cz/proza-zobrazit.php?kat=ctena&cislo=41

Similar Posts