KĽÚČ OD poľskej maliarky Marty Raźniewskej: Miluje Island a Slovensko

author
6 minutes, 25 seconds Read

Jej životným cieľom je tvorenie, spoznávanie a odovzdávanie týchto darov svojmu okoliu. K tomu jej slúži všetko, čo je okolo nej: „Čo ma obklopuje, je pre mňa inšpiráciou. Toto sa nedá vypnúť,“ priznala pre Nindžov kľúč. Ústrednou myšlienkou, ktorou teraz táto rodáčka z Myškova žije, je šťastie, ktoré praje odvážnym. „Snažím sa to dostávať do života, hoci to nie je vždy jednoduché.“ Poľská maliarka, grafička a fotografka, ktorá krátko žila aj v Ružomberku, Marta Raźniewska. 

Čo je najkrajšia vec, ktorá sa ti v živote podarila?
Mojím najkrajším momentom bol výlet na Island. Bol to môj prvý let a moje prvé dôležité vystúpenie na medzinárodnej konferencii. Okrem toho tiež rada spomínam na Erazmus na Slovensku, kde som mohla otestovať, ako si viem poradiť v úplne nových neznámych podmienkach.

Čo najradšej robíš vo voľnom čase?
Voľného času nemám veľmi veľa, lebo pracujem s projektmi, a všetko, čo ma obkolesuje, je pre mňa inšpiráciou. Toto sa nedá vypnúť. Aj práve preto neprestajne zhromažďujem veľké množstvo fotografií materiálov, ktoré schovávam v šuplíku, aby som ich v čase, keď ich budem potrebovať, aby som načerpala inšpiráciu. Občas, hoci už nie tak často ako niekedy, kreslím niečo na papier, alebo do počítača.

Čím sa živíš?

Mojou živnou silou je muzika – podľa nálady občas nostalgická, niekedy s vulkánovou energiou. Rada cestujem, spoznávam nové miesta – to mi dáva nové nápady. Okrem toho sa snažím obkolesovať ľuďmi, ktorí mi prajú a ktorí dokážu počúvať.

Aký nápad, ktorý vzišiel z tvojej hlavy, sa podarilo úspešne zrealizovať?
Jedným z mojich ukrytých snov bola účasť na konkurze v Nemecku a prezentovanie mojich animácií v planetáriu. Podarilo sa to zrealizovať a vtedy som bola veľmi šťastná.

Kto je podľa teba najtalentovanejší v tvojom okolí? O kom by sme mali písať?
Myslím, že by sa veľmi oplatilo napísať o maliarke, ktorá sa zaoberá akvarelou – o Justíne Talikovej. Má veľmi zaujímavé výtvory a je veľmi oddaná svojej záľube.

Čo je tvojím zmyslom života?
Mojím životným cieľom je tvorenie, spoznávanie a zdieľanie toho druhým.

Aká je ústredná myšlienka, ktorou momentálne žiješ?
Šťastie praje odvážnym – snažím sa to dostávať do života, hoci to nie je vždy jednoduché.

Čo je podľa teba najdôležitejší vynález ľudstva?
Možnosť komunikovania napriek veľkým vzdialenostiam.

Ak raz o tebe bude napísaná kniha, aký názov by bol momentálne najvýstižnejší? A aký názov by si si najviac priala?
Hmmm…. Ťažká otázka. Viem len to, že určite by to bola dobrodružná kniha.

Aký je tvoj najobľúbenejší film, seriál, kniha, pieseň?
Mám rada 3D-animácie a fantasy, preto mám rada film Avatar. Kvôli úžasnému estetickému prevedeniu. Okrem toho film Dievča z portrétu od Toma Hoopera.

Čo ešte túžiš vo svojom živote zažiť, alebo dokázať?
Chcela by som urobiť veľké dielo. Mám už určitý zámer, ale teraz ho neprezradím. (úsmev).

Kde najďalej si bol a čo je najdôležitejšia myšlienka, ktorú vás ľudia tam žijúci naučili?
Najďalej som bola na Islande. Dá sa povedať, že je to chladná krajina, ale sú tam veľmi srdeční ľudia. Naučila som sa od nich, že sa oplatí byť žičlivým a priateľským. Bolo to pre mňa úplne neznáme miesto, ale vďaka dobrým ľuďom prestalo byť pre mňa také cudzie.

Čo z toho by si chcela preniesť na Slovensko? Podarilo sa už prípadne niečo?
Slovensko je pre mňa ešte neodkrytá krajina, hoci mentálne pre mňa bližšia od krajiny Vikingov. Takže neviem zhodnotiť, lebo v obidvoch krajinách som sa cítila dobre.

Čo je podľa teba najväčší a najpozoruhodnejší počin, ktorý sa za ostatný rok vo svete podaril?
Zaujímavým úspechom je, že k väčšiemu množstvu odberateľov sa dostáva virtuálna realita, ktorá nás presúva do iných svetov.

Veríš v budúci život? Kde by si si predstavovala ten svoj?
Často o tejto téme premýšľam. Myslím si, že vtedy sa stretnem s blízkymi, ktorí sú už na druhej strane. A to miesto bude vyzerať ako monumentálny antický palác utopený v oblakoch.

Cítila si už vo svojom živote beznádej a zúfalstvo? Čo si urobila, aby si to zahnala?
Áno, pritrafia sa aj také emócie. Hlavne vtedy, keď odíde niekto, kto bol pre nás veľmi dôležitý. Nie je ľahké sa vtedy vyrovnať s osudom. Oplačeme a potom robíme miesto na nové ciele, nové plány i na nové osoby. Nemáme vplyv na všetko vo svojom živote a možno je to aj dobré, lebo vďaka tomu je život nepredvídateľný a je možné objavovať ho.

Ktorá veta ťa najviac vystihuje?
Tvoje vrásky sú tvojou silou.

Aké je tvoje motto a prečo?
„Per aspera ad astra“- lebo verím, snaha vložená do práce nám prináša úspech.

Dokázala by si prežiť mesiac na púšti? Aké by to pre teba bolo?
Myslím si, že áno, hoci by to bola trochu ťažká úloha. Na púšti je počas dňa veľmi horúco a noci sú veľmi chladné. Dôležitá by bola predchádzajúca príprava na takú výpravu. Bolo by sa treba aj zaočkovať, lebo sú tam exotické ovady.

A čo opustený ostrov? Dokázala by si prežiť mesiac na takom ostrove?

Nebol by to zlý zážitok. Ak by som mala náradie na zostrojenie konštrukcie a aj nôž, tak by to bolo možné. Hoci by to bolo veľmi ťažké, pretože by som nedokázala zabiť zviera, aby som sa najedla. A iba z ovocia sa žiť nedá. A okrem toho nestrpím chrobáky a tých by tam bolo určite množstvo. Neviem, či by som tam prežila ten mesiac. Musela by som to prežiť na vlastnej koži, ale teraz taký adrenalín nepotrebujem. (úsmev).

Ktorý z tvojich nápadov si praješ, aby iní ukradli a zrealizovali?
Chcela by som, aby ľudia vymysleli teleportovanie na rýchle presúvanie sa na ktorékoľvek miesto na svete.

Čoho je na svete podľa teba priveľa?

Občas mám dosť technológií. „Zjedia“ veľa nášho času. Ale žijeme v takej dobe, že sa už asi bez nich v tomto svete fungovať nedá.

Čo ti na sebe najviac prekáža?
Občas sa mi zdá, že samu seba veľmi kritizujem, čo mi nedovoľuje úplne sa tešiť z tvorby.

Čo z vynálezov ľudstva ťa najviac vystihuje?
Lietajúca mašina Leonarda da Vinciho, lebo je na tie časy novátorská, štýlová a má krídla, ktoré umožňujú lietať a plniť sny o cestovaní. (alb)

Kliknite na: Stránka s tvorbou Marty

Similar Posts