KĽÚČ OD Stana Hofereka: Nikto nie je sám a život nie je jedna veľká depresia

author
8 minutes, 7 seconds Read

V roku 2011 založil Greenie knižnicu. Tá je dodnes na adrese greenie.elist.sk a obsahuje približne 100 kníh. Všetky sú úplne zadarmo, niektoré až v 14 formátoch. Pôvodne pre trilógiu Vodná planéta, ale postupne pribudli ďalšie romány, básnické zbierky či dokonca vlastné hry. Greenie knižnica podporuje nových, amatérskych autorov. Jej autor, STANISLAV HOFEREK, nám o sebe a svojom diele povedal viac.

 

Čo je najkrajšia vec, ktorá sa vám v živote podarila?

Narodiť sa. Akosi som to zvládol. Odvtedy môžem byť sám sebou a robiť aspoň čiastočne to, čo chcem. A inak som rád, že som dal dohromady prvý slovenský operačný systém, otvorenú knižnicu či to, že som stretol tú najúžasnejšiu babu na svete, s ktorou momentálne žijem. Spolu sa staráme o 3 mačkovité šelmy.

 

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?

Spím. Áno, koníčkov môže mať človek naozaj kopec a myslím si, že ich mám dosť, ale po náročnej práci si rád pospím. Okrem iného píšem, venujem sa stolovým a počítačovým hrám, varím či organizujem niečo, čo vie rozvíjať kreativitu. Rád si pozriem aj dobrý dokument, hlavne z oblasti vesmíru.

 

Kde pracujete?

Pracujem v Planeo Elektro, ako predavač a školiteľ pre nových zamestnancov. Práca ma baví, so všetkým som spokojný a na nič nenadávam. Možno s výnimkou, že niekedy potrebujú nohy a hlasivky naozaj oddych.

 

Aký nápad, ktorý vzišiel z vašej hlavy, sa podarilo úspešne zrealizovať?

Pár mojich nápadov je v práci uvedených do praxe, prípadne vydaných knižne. Keď má niekto dostatok kreativity, tak ho vždy napadne, ako vyriešiť akýkoľvek problém aj inak, ako tým najviac štandardným spôsobom.

 

Kto je podľa vás najtalentovanejší vo vašom okolí? O kom by sme mali písať?

Neviem, kto je najtalentovanejší. Označiť jednotlivca za úplne naj je nemožné a každý sa vyzná v niečom inom. Jediné čo viem je to, že ak by sa spriemeroval talent na všetky oblasti života, tak by som to nebol ja 🙂

 

Čo je vaším zmyslom života?

Neskutočne veľa ľudí tvrdí, že nič nemá cenu. Napríklad v politike. Je ľahké povedať, že všetci kradnú. Oveľa ľahšie, ako overiť si nejaké fakty, zapnúť mozog a overovať si to, čo považujeme za isté, i keď je to podľa ostatných úplná blbosť. Existujú ľudia, ktorí veria, že nás lietadlá práškujú rôznymi nezmyslami. Možno je poslaním ľudí, čo používajú rozum, ukázať využitie tohto dôležitého orgánu tým, čo ho z pohodlnosti nepoužívajú.

 

Čo najsmiešnejšie vo svojom živote ste vyparatili?

Čo je najsmiešnejšie, to neviem povedať. Nech posúdia ostatní. Každopádne moje prvé rande mimo Slovensko dopadlo tak žalostne otrasne, že by sa na jeho motívy mohla natočiť poriadna komédia 🙂

 

Aká je ústredná myšlienka, ktorou momentálne žijete?

Nikto nie je sám a život nie je jedna veľká depresia.

 

Čo je podľa vás najdôležitejší vynález ľudstva?

Písmo. Samozrejme, že aj koleso je fajn. Aj oheň. Aj napríklad také solárne kolektory. Existuje veľa vynálezov. Schopnosť zapisovať nás však oddelila od našich príbuzných živočíšnych druhov. Vďaka písmu môže byť každá generácia múdrejšia. Vieme sa poučiť z chýb minulosti a vieme zariadiť, aby niečo po nás ostalo i po tom, čo tu my nebudeme. Písmo vedie k literatúre, k histórií, k zákonom a mnohému ďalšiemu. V podstate k čomukoľvek, čo nás sprevádza každý deň. Keď sa pozriem na písomný prejav niektorých voličov krajnej pravice, mám pocit, že sa vraciame k opiciam.

 

Ak raz o vás bude napísaná kniha, aký názov by bol momentálne najvýstižnejší? A aký názov by ste si najviac priali?

Neviem, kto by o mne písal knihu. Predsa len, sú väčšie ryby a nemyslím si, že by som urobil niečo, čo by výrazne zmenilo svet. Takže by sa to volalo pravdepodobne koncentrovaná nuda.

 

Aký je váš najobľúbenejší film, seriál, kniha, pieseň?

Mám rád všetko možné ohľadne Hviezdnej brány, takže aj príbuzné seriály (Farscape, Dark Matter…). Celkovo mám rád sci-fi a fantasy. Okrem toho aj dokumenty, ktoré mi majú čo povedať. Obľúbenú knihu nemám, no za najgeniálnejšiu knihu považujem Desať malých černoškov od A. Christie. Obľúbenú pieseň nemám, ale dám prednosť hudbe pred hiphopom. Páčia sa mi skladby, ktoré majú niečo do seba – nie tie, ktoré sú neustále v komerčných rádiách. Je mi blízka rocková a metalová hudba a z hudobných samplov som vytvoril 4 albumy. Sú voľne na internete, napríklad na Youtube.

 

Čo ešte túžite vo svojom živote zažiť, alebo dokázať?

Všetko. Svet je úžasné miesto a každý človek za svoj život objaví len jeho maličkú časť. Rád by som nejako zariadil svetový mier, aby boli všetci šťastní a aby nebol nikto tak hlúpy, že by dal pred zdravým rozumom prednosť Kotlebovi či rôznym divným sektám.

 

Kde najďalej ste boli a čo je najdôležitejšia myšlienka, ktorú vás ľudia tam žijúci naučili?

Najďalej? To neviem. Ale najbližšie som bol v hlave literárnej postavy, ktorú som stvoril a mal som ju stále v hlave. Tá postava, medzirečou v kóme, uvažovala nad tým, čo majú v hlavách tí, čo sú od nej úplne odlišní a čo všetko sa môže od nich naučiť. Keby som cestoval po svete, všade by som našiel niekoho, kto vie toho v nejakej oblasti omnoho viac ako ja.

 

Čo je podľa vás najväčší a najpozoruhodnejší počin, ktorý sa za ostatný rok vo svete podaril?

Stačí si občas pozrieť, za čo dostávajú ľudia ocenenia v skutočnom svete. Existuje veľa ľudskosti, statočnosti a vôle žiť lepšie, ako predtým. To je dôležité. Na Slovensku je dôležité, ako dopadli voľby do VÚC. Máme viac odborníkov a menej fašistov a zlodejov.

 

Veríte v budúci život? Kde by ste si predstavovali ten svoj?

Osobne na budúci život neverím. A či sa znovunarodím v tele inej bytosti a bez spomienok, alebo nie, je mi ukradnuté. Nech verí kto chce v čo chce, na to má právo každý. Osobne som proti tomu, aby som mal pohreb. Nechcem byť niekde zaparkovaný. Kto si chce spomenúť, ten nech si spomenie. Na to ale netreba žiadny šuter a žiadnu dlhú reč ani hostinu.

 

Cítili ste už vo svojom živote beznádej a zúfalstvo? Čo ste urobili, aby ste to zahnali?

Uvedomil som si, že stále sú ľudia, ktorí sú v oveľa horšej situácií, a napriek tomu mi dokážu byť vzorom. Beznádej je niečo prechodné. Kto chce nádej, ten ju môže hľadať. To mu nikto zakázať nemôže. Každému robí radosť niečo iné, každý má iné požiadavky. Niekedy ide o skutočné maličkosti. Ísť von, nájsť niekoho na niektorú obľúbenú činnosť, čokoľvek. Napríklad ja som sa vždy rád hral. A keď som urobil vlastné hry a niekto ich hral so mnou, tak som sa zbavil hlasu tých ľudí, čo tvrdili, že je to všetko sprostosť.

 

Ktorá veta vás najviac vystihuje?

Bez zlých otázok by sme nikdy nemali správne odpovede.

 

Aké je vaše motto a prečo?

Cestu si nájdem, alebo budem nadávať, že zas GPS nefunguje. Následne si spravím vlastnú.

 

Dokázali by ste prežiť mesiac v pustatine? Aké by to pre vás bolo?

Nie. Videl som dosť dokumentov na Discovery, aby som to nechal ľuďom, ktorí majú s prežitím v pustatine oveľa, oveľa viac skúseností.

 

Ktorý z vašich nápadov si prajete, aby iní ukradli a zrealizovali?

Čo takto svetový mier? A mám aj pár nápadov ohľadne režimu v KĽDR. Viem, že ja ich nikdy nesplním, ale možno niekto iný áno.

 

Ktorú časť svojho majetku by ste teraz hneď zobrali a položili na námestie s priloženým odkazom – berte si, nech to poslúži vám, ja mám toho dosť?

Stále niečo iné. Každopádne si myslím, že mám s priateľkou viac vecí, ako potrebujeme. V podstate čokoľvek, od hrnčekov cez knihy, ktoré už čítať nebudem a niekomu inému urobia veľkú radosť.

 

Čo vám na sebe najviac prekáža?

Lenivosť. Bez nej by bolo všetko lepšie 🙂

(alb)

Similar Posts