KĽÚČ OD Romana Buhoveckého: Nenápadný rebel, ktorý chce zmeniť svet

author
8 minutes, 20 seconds Read

Vo svojom živote chce robiť to, pre čo sa narodil. Túži odovzdávať ľuďom myšlienky na ich pozdvihnutie. Má záujem zlepšovať svet aspoň o milimeter. „Vyspovedali“ sme pozitívneho aktivistu a moderátora rozhlasovej relácie a filmového klubu na Slobodnom vysielači. Snom Romana Buhoveckého je aj to, aby mu ukradli jeden nápad: využiť opustené a chátrajúce budovy. Okrem iného sa venuje aj pojmu „sloboda v práci“ a verí, že čoskoro začne vznikať nový druh práce. Prečítajte si, aké podnetné myšlienky ponúka svetu Roman Buhovecký. 

Čo je najkrajšia vec, ktorá sa ti v živote podarila?

Asi to, že som sa narodil. Ale keď sa mi podarí urobiť aspoň na chvíľu niekoho šťastným, tak sa teším z toho, že sa mi to podarilo.

Čo si, naopak, ako sa hovorí, za klobúk nedáš?

Ja nie som urážlivý typ (aj keď v mladosti som bol dosť prchký). Snažím si veľa si nepripúšťať a potom ma máločo urazí, alebo sklame.

Čo najradšej robíš vo voľnom čase?

Mám rád prírodu, stromy, slnko a s tým spojené prechádzky. Rád tvorím: skladám piesne, spievam a hrám na gitare. To ma robí šťastným. Rád sa prihováram ľuďom a zaujímajú ma ich problémy.

Čím sa živíš?

Pránou (smiech). Niekedy jedlom. Žijem z lásky a z zážitkov.

Aký nápad, ktorý vzišiel z tvojej hlavy, sa podarilo úspešne zrealizovať?

V minulosti sme založili hudobnú skupinu, pre ktorú som písal piesne. Teraz vediem filmový klub. A rozhlasové relácie, ktoré vyrábam, sú tiež moje nápady a skúsenosti.

Kto je podľa teba najtalentovanejší v tvojom okolí?

Myslím si, že každý má talent na niečo iné. Niektorí na to nikdy neprídu a niektorí aj vedia o svojom talente, ale ho nerozvíjajú. Moja dcéra má, podľa mňa, veľký výtvarný talent. O kom by sme mali písať? O každom človeku, ktorý môže byť príkladom či inšpiráciou pre druhých. My ľudia potrebujeme vzory, aby sme sa vedeli pohnúť z miesta.

Čo je tvojím zmyslom života?

Robiť to, pre čo som sa narodil. V mojom prípade odovzdávať ľuďom myšlienky, ktoré ich môžu pozdvihnúť. A vytvárať pevné a kvalitné vzťahy. A, samozrejme, zlepšiť náš svet. Aspoň o milimeter. Aby, keď budem „odchádzať“, som nemal výčitky, že som žil zbytočne. Aby som sa netrápil tým, čo som mohol spraviť, teda čo bolo v mojich silách a neurobil som to.

Čo najsmiešnejšie vo svojom živote si vyparatil?

Keď som mal asi dvanásť rokov, veľmi som chcel psa a moji rodičia mi to nechceli dovoliť. Potajomky som doniesol jedno malé šteniatko domov a zavrel som ho do perináča. Chúďatko tam celý deň kňučalo a pokakalo sa do deky, ktorá tam bola. Mama prišla skôr ako ja a vyhodila ho von.

Aká je ústredná myšlienka, ktorou momentálne žiješ?

Veľmi ma pred rokmi oslovila téma „Sloboda v práci“. Z mojej povahy vyplýva, že potrebujem byť samostatný a musím si vytvoriť svoje vlastné pracovné podmienky. Takže sa teraz pokúšam, krôčik po krôčiku, si také prostredie zrealizovať. A, samozrejme, chcel by som pomôcť (alebo prispieť) zmeniť momentálne nastavenie našej spoločnosti na takú, kde budú ľudia na prvom mieste a všetky dosahované výsledky budú slúžiť na dobro celej spoločnosti.

Čo je podľa teba najdôležitejší vynález ľudstva?

Myslím si, že všetky (alebo takmer všetky) vynálezy sú potrebné. Ale v dnešnej dobe je veľmi užitočný vynález internet. A ešte mi napadá: Všetky štúdie o mozgu a ako funguje človek. Práca s našimi myšlienkami. Ako sa dá zmenou v myslení skvalitniť náš život. To si myslím, že je revolučný vynález. Asi jeden z najdôležitejších. Lebo nás robí strojcom svojho vlastného života. 

Chcel by som pomôcť (alebo prispieť) zmeniť momentálne nastavenie našej spoločnosti na takú, kde budú ľudia na prvom mieste a všetky dosahované výsledky budú slúžiť na dobro celej spoločnosti.

Ak raz o tebe bude napísaná kniha, aký názov by bol momentálne najvýstižnejší?

A aký názov by si si najviac prial?

Tichá voda brehy myje. Alebo: Nenápadný rebel, čo chcel zmeniť svet.

Aký je tvoj najobľúbenejší film, seriál, kniha, pieseň?

Je ich veľké množstvo. Nemám obľúbený iba jeden. Za všetky môžem spomenúť: Svet podľa Prota, Boardwalk Empire, 11 minút, Fly od Erica Martina.

Čo ešte túžiš vo svojom živote zažiť, alebo dokázať?

Chcem veľa cestovať, stretnúť veľa skvelých ľudí, ktorí ma ovplyvnia a ja ovplyvním ich, zanechať nesmrteľné dielo (smiech) a urobiť pár ľudí šťastnejších.

Kde najďalej si bol a čo je najdôležitejšia myšlienka, ktorú ťa ľudia tam žijúci naučili?

V Holandsku. Nestretol som tam frustrovaných, alebo zakomplexovaných ľudí. Všetci sa na mňa usmievali, boli priateľskí. A cudzí ľudia sa mi zdravili ako prví. Bez ohľadu na vek. Takže naučili ma, že treba byť otvorený k druhým ľuďom a nevidieť v nich konkurenciu, alebo ohrozenie. A mať taký životný nadhľad. Nerobiť si z ničoho „ťažkú hlavu“. Netrápiť sa pre hlúposti.

Čo z toho by si chcel preniesť na Slovensko? Podarilo sa už prípadne niečo?

Presne to, čo som spomínal v predošlej odpovedi. Ale áno. Učím sa to.

Čo je podľa teba najväčší a najpozoruhodnejší počin, ktorý sa za ostatný rok vo svete podaril?

Páči sa mi, že niektoré krajiny, napr. Nórsko, pochopili, že si nemôžu vyrúbať všetky lesy. A zaviedli zákon, ktorý to zabezpečuje. Páči sa mi, že sa ľudia začínajú zaujímať o to, čo sa okolo nich deje.

Veríš v budúci život? Kde by si si predstavoval ten svoj?

Verím v jeden neustály a nepretržitý život. To je tak, ako by si sa spýtal, že koľko vôd, alebo vzduchov poznám. Stále je to jeden a ten istý, aj keď možno rozdelený na viac častí.

Cítil si už vo svojom živote beznádej a zúfalstvo? Čo si urobil, aby si to zahnal?

Často. V minulosti veľmi často. Dlho som sa v tom topil, až som už nevládal a povedal som dosť. Uvedomil som si, že každé ráno som sa nechtiac programoval na smútok. Tým, že som oplakával svoje zúfalstvo. Keď som to zistil, každé ráno som si prial v zrkadle pekný deň a začal som si všímať okolo seba Krásu. Zaujímavé, že keď som zmenil postoj, zrazu som videl množstvo krásnych vecí okolo seba. Oni tam vždy boli, len ja som ich predtým nevidel.

Ktorá veta ťa najviac vystihuje?

Naspäť cesta nemožná, napred sa ísť musí. Alebo: Do tej istej rieky dvakrát nevstúpiš. A ďalšie iné. Opäť je ťažké to zúžiť len na jednu.

Aké je tvoje motto a prečo?

Nepýtaj sa, čo potrebuje svet. Zisti, čo ťa oživuje a začni to robiť, pretože svet potrebuje oživených ľudí.

Dokázal by si prežiť mesiac v pustatine? Aké by to pre teba bolo?

Ja som v srdci romantik a dobrodruh, takže už roky po tom túžim, ale ešte som nenabral odvahu. Aké by to bolo, by som zistil až potom, ale zrejme drsné. Netreba si to idealizovať. Ale zrejme, ak by som z toho vyviazol živý a zdravý, tak by ma to ohromne posilnilo a veľa by som sa o sebe dozvedel.

Ktorý z tvojich nápadov si praješ, aby iní ukradli a zrealizovali?

Prepájať ľudí s dobrými nápadmi. Mám viac takých nápadov. Niektoré sú riadne odvážne. Ale prezradím: Všímam si, že pribúda opustených a chátrajúcich budov, o ktoré sa nikto nestará. Prial by som si, aby sa našli nadšenci, ktorí to s pomocou mesta, alebo štátu, opravia a budú tam bývať, alebo tam budú robiť nejaké projekty pre ľudí. A páčilo by sa mi, keby na to finančne prispeli niektorí majetní ľudia, ktorí by pochopili, že je to na dobrú vec. Že to je naše kultúrne dedičstvo.

Ktorú časť svojho majetku by si teraz hneď zobral a položil na námestie s priloženým odkazom – berte si, nech to poslúži vám, ja mám toho dosť?

Ja mám len duchovný majetok a ten rozdávam často. Ale niekedy dám nejaké drobné na ulici sociálne slabším.

Čo ti na sebe najviac prekáža?

Dnes už nič. Teraz som už perfektný (smiech). Ale v minulosti som veľa analyzoval a vŕtal sa vo svojich problémoch a to mi spôsobovalo stavy úzkosti. Tak isto som viacerých ľudí naštval, keď som veľmi rozoberal nejaký problém.

Čo z vynálezov ľudstva ťa najviac vystihuje?

Vymyslel fúrik a potom ho musel dlho tlačiť (smiech).

Similar Posts