KĽÚČ OD cestovania: Ktorú destináciu milujú naši čitatelia?

author
3 minutes, 32 seconds Read

Hoci je ešte zima, tak ani sa nenazdáme a príde letná sezóna, keď sa mnohí z nás vyberú na dovolenku, aby si po celoročnej práci zaslúžene oddýchli. Niektorí si môžu dovoliť len dovolenku na Slovensku, iní dovolenkovať nestíhajú a idú, ako sa žartovne hovorí, na Maltu. Ktoré krajiny ľudí najviac lákajú? Hovorí sa, že slovenské more je v Chorvátsku. A skutočne je to tam našimi krajanmi preplnené. V malej internetovej ankete sa však nenašiel nikto, kto Chorvátsko považuje za najkrajšiu krajinu sveta. Dominovalo práve Slovensko, objavili sa aj hlasy pre USA, Španielsko či Japonsko.

Monika Albertová a Mišo Albert pred Zlatým pavilónom v Kjóte. Pre autora príspevku je práve toto najkrajšia krajina. Knihu poviedok Noc s gejšou si zadarmo môžete stiahnuť tlačidlom na konci článku.

Monika Albertová a Mišo Albert pred Zlatým pavilónom v Kjóte. Pre autora príspevku je práve toto najkrajšia krajina. Knihu poviedok Noc s gejšou si zadarmo môžete stiahnuť tlačidlom na konci článku.

   Niku Chabrečkovú, ktorá už päť rokov pôsobí v krajine s domácim názvom Hellas, najviac lákajú Brazília, Kuba a Španielsko. „Asi kvôli temperamentu, hudbe a krásne znejúcemu jazyku. Ale žijem už 5 rokov v Grécku, kde je tiež nádherne. Bohatá história, kultúra, krásna krajina, milí ľudia, pokoj a vedia si vychutnať život.“ Ku Španielsku inklinuje aj Katarína Janovcová: „Karneval…život hudby.“ Pre Henrietu Rojkovú je veľmi významným francúzsky ostrov. „Hneď ako prvá mi napadla Korzika – pretože ži a nechaj žiť.“ Zato Monike Albertovej sa najviac zapáčila „Čižma“, napriek tomu, že už bola v krajinách ako Maroko, Egypt, Japonsko či Švédsko. Medzi ostatné prekvapenia v pozitívnom zmysle slova považuje našich severných susedov. „Veľmi sa mi páči Taliansko, lebo je tam teplo. Taliani majú úžasné pamiatky, históriu, gastronómiu, životný štýl, vedia sa zastaviť. Ale obľúbila som si aj Poľsko, ich historické mestá, sú milí, úslužní, priateľskí.“ Pre Zdena Macka sú najkrajšie Spojené štáty. „USA – má všetko: hory, jazerá, jaskyne, oceán, priepasti, púšť i palmy. A najviac sa mi páči The Giant Forest… Ten sa dá vidieť iba v USA a nikde inde na svete.“ Aj krajina gejší, nindžov, samurajov a sakúr, ktorú si za tohtoročnú dovolenkovú destináciu vybrala ministerka pôdohospodárstva, je čoraz obľúbenejšia. Do Osaky sa dá dostať letecky už aj za 700 eur. Aj Radovan Hoschek dáva najviac bodov Japonsku. „Krajinu vychádzajúceho slnka. Jednoznačne.“

Lokálpatrioti za Slovensko

   Spisovateľ Brandon McYntire hovorí, že domov je len jeden. „Aj napriek tomu, že som bol dlhšie na juhu – Cyprus, doma je doma. Ako sa hovorí: Ak jesť kamene, tak aspoň z vlastnej zeme.“ Vyjadrovali sa aj ďalší, čo najviac milujú krajinu medzi Tatrami a Dunajom. „Milujem hory, lesy, potôčky, zvieratá, celu prírodu. Na jar, leto, jeseň či zimu. Nie je nič krajšie ako byť doma a mať tie krásy na dosah. Naši predkovia zachovali aj krásne pamiatky. Máme krásnu históriu. Obdivuhodné hrady a zámky. Tak načo niekam preč?“ rečnícky sa opýtala Dominika Procnerová. Aj Miloš Mráz je najviac presvedčený o našej rodnej zemi. „Slovensko je pre mňa najkrajšia krajina.“ Aj Mária Šuchtová oceňuje práve naše krásy, ako hrady, zámky, jazerá a nádhernú prírodu. 

Naši žijúci vonku to potvrdzujú

   Nika Chabrečková, ktorá za prácou musela odísť do zahraničia, s nimi súhlasí: „To je tiež pravda, Slovensko je nádherné. Som hrdá na to, že som sa narodila v takej krásnej krajine, len ma mrzí, že je ťažké tam žiť a že si tú krásu človek nemôže riadne vychutnať, keďže nemá peniaze, alebo nemá čas, keďže stále drie ako otrok… Ak vôbec nejakú prácu má.“ Pridáva sa aj Alica Mikitovičová, ktorá žije v Londýne. „Jednoznačne Slovensko. O to viac, že žijem mimo Slovenska a až teraz si uvedomujem, z akej rozprávkovej krajiny pochádzam.“

Similar Posts