KĽÚČ OD filmov: pohľad filmového maniaka R. Buhoveckého

author
2 minutes, 31 seconds Read

Hneď na začiatok poviem, že ľudia pozerajú také filmy, na aké dozreli, resp. aké s nimi rezonujú. V ostatnej dobe sa pozerá množstvo filmov, najmä pre zábavu, alebo aby sme „zabili“ čas. Ja pozerám filmy z iného dôvodu. Pozerám taký druh filmov, ktorý ma inšpiruje, „nakopne“, dostanem chuť po pozretí takého filmu zmeniť niečo vo svojom živote, poviem si že aj ja by som chcel tak žiť.

   Ľudia vravia, že život nie je ako vo filme! A ja som si povedal, že by som chcel, aby bol môj život ako vo filme. Aby som bol scenáristom, režisérom a samozrejme hlavným hrdinom svojho príbehu. Aby bol život taký krásny ako vo filme.
   Že je to ilúzia? Možno. Možno je život naozaj len ilúzia. Ale ak by som žil permanentne v takejto ilúzii a môj život by sa zlepšil, respektíve moje vnímanie , potom by stálo za to nastaviť sa tak, aby som ho prežíval ako vo filme.   
   A preto si vyberám aké filmy pozerám. Musím povedať, že pri výbere filmov som veľmi náročný a rokmi som si vytvoril cit, vďaka ktorému už za malú chvíľu zistím či sa mi „oplatí“ taký film pozrieť. V minulosti som pátral po kvalitných filmoch a zhliadol som celkom slušné množstvo (asi 1500 filmov v priebehu desiatich rokov). Dobrá metóda, teda aspoň pre mňa, je zamerať sa na nejakého režiséra či herca, ktorý ma oslovil a pozrieť si viac filmov z jeho „pera“. To sa mi osvedčilo. Väčšinou sa potvrdili ich kvality, ktoré boli „zapísané“ aj v ostatných dielach. Je veľké množstvo filmov, ktoré majú schopnosť vás inšpirovať či nadchnúť a posunúť vás vyššie. Pre mňa takými filmami sú: Amélia z Monmartru, Svet Podľa Prota, Americká krása, Dievča na moste, Nebo nad Berlínom, Choď ži a staň sa, Paríž Texas, 3-Iron, Dvojitý život Veroniky, Záhrada, Vratné lahve…a množstvo ďalších, ktoré tu teraz nebudem spomínať. Ak by ste chceli typy na kvalitné a hodnotné filmy, zapnite si Slobodný vysielač každú druhú stredu o 17:30, alebo si vypočujte z archívu staršie vydaniaFilmového klubu a dozviete sa aké filmy odporúčam. 
   Ak máte chuť si nejaký zaujímavý a inšpiratívny film pozrieť, tak každú nepárnu sobotu o 19:00 hodine v Klube Slobodného vysielača na Kapitulskej 8 v Banskej Bystrici premietame jeden z takýchto filmov. 
   Ak by ste aj vy chceli, aby bol aj váš život „ako vo filme“, začnite snívať a svoje sny si potom plniť. Inšpirujte sa od niektorých tvorcov, ktorí majú schopnosť vám takýto vysnívaný svet sprostredkovať. Prajem vám, aby sa vám to podarilo.                                                                         Roman Buhovecký

Similar Posts