Najväčší problém poľnohospodárov je slabá konkurencieschopnosť predať svoje produkty na našom trhu, zdôraznil Štefan Henžel

author
1 minute, 19 seconds Read
V téme dňa sme sa rozprávali o problémoch v poľnohospodárstve a ich možných riešeniach. Tému riešime aj v kontexte štrajkov farmárov, ktoré sú v celej Európe. Aj o tom sme sa rozprávali s Ing. Štefanom Henželom, ktorý je predsedom Slovenského zväzu chovateľov.
Čo je najväčší problém v poľnohospodárstve, ktorý sa v súčasnosti musí vyriešiť?
Najväčší problém poľnohospodárov je slabá konkurencieschopnosť predať svoje produkty na našom trhu, pretože náš trh je zaplavený lacnými nekvalitnými tovarmi zo zahraničia.
Mnohí hovoria o obnove potravinovej sebestačnosti. Čo sa musí stať, aby sa o potravinovej sebestačnosti mohlo hovoriť ako o reálnom cieli?
Sebestačnosť Slovákov je sčasti zabezpečená chovateľmi, ktorí si vedia doma dochovať zvieratá na produkciu mäsa, vajec napr. hydina vodná a hrabavá, králiky a holuby – tieto druhy zvierat v čistokrvnej forme chovajú členovia SZCH, a sme ten subjekt, ktorý vie pomôcť začínajúcim chovateľom malých hospodárskych zvierat na Slovensku. Podpora týchto chovov by bola zaujímavejšia s podporou ministerstva pôdohospodárstva rozvoja a vidieka SR.
Pripojíte sa k protestom farmárov? Akou formou?
Momentálne neuvažujeme o zapojení sa do protestov poľnohospodárov,  pretože sme organizovaní chovatelia, ktorí to robíme ako hobby a zabezpečenie kvalitných domácich potravín pre naše rodiny a blízkych.
(alb), foto ilustr. unsplash.com / AndreaLightfoot

Similar Posts