Naši hokejisti mali na zisk cenného kovu, len chýbalo trochu šťastia, myslí si Igor Sojka

author
4 minutes, 40 seconds Read

V sérii rozhovorov o nedávno skončených MS v hokeji sa rozprávame s hokejovými osobnosťami, ako aj fanúšikmi. Zaujíma nás, ako vidia ostatné MS v športe, ktorý je na Slovensku veľmi populárny. A MS v Rige a Tampere priniesli aj množstvo prekvapení, napr. v podobe nemeckého striebra a lotyšského bronzu. Ako prvý nám odpovedal okresný šéf Komunistickej strany Slovenska, niekdajší futbalový rozhodca, Igor Sojka.

Ako hodnotíte vystúpenie slovenských reprezentantov na MS v Rige a Tampere?
Podľa môjho názoru naši hokejisti predviedli pekný hokej. Chyba bola, že nemohli v našej reprezentácii nastúpiť hráči, ktorí hrajú v ruskej lige. Čo už, aké je vedenie zväzu, také sú výsledky reprezentácie. Vedenie SZĽH sa príliš zaplietlo do politiky a prestalo sa venovať hokeju.
Čo hovoríte na nečakanú prehru s Kazachstanom? Práve tieto body chýbali na postup.
Všetci fanúšikovia dúfali v postup zo skupiny, ale body, ktoré sme stratili nielen s Kazachstanom, ale aj s Kanadou nám chýbali. Nech si myslí kto čo chce, tak podľa môjho názoru mali naši hokejisti na zisk cenného kovu, len chýbalo trochu šťastia a poctivejšie výkony rozhodcov.
Rozhodcovia pôsobili dojmom bojazlivého králika pred hokejistami Kanady a USA.
Keďže som aj ja aktívne vykonával funkciu rozhodcu, „aj keď len futbalového“, tak vždy som sa snažil rozhodovať poctivo, na čo som v konečnom dôsledku doplatil.
Rozhodcovia pôsobili dojmom bojazlivého králika pred hokejistami Kanady a USA.
Čo vás na MS najviac prekvapilo a kde vidíte príčinu tohto prekvapenia?
Najviac som bol prekvapený z vyrovnanosti mužstiev, lebo bolo veľa kvalitných súbojov, ktoré sa skončili výhrou jedného mužstva len vďaka naklonenniu šťasteny v prospech víťaza zápasu.
Nemecký hokej potvrdil, že striebro z OH nebol výnimočný úspech, ale, že v ich hokeji sa robí niečo systematicky dobre. Čo rozhodlo a rozhoduje o nemeckých nečakaných úspechoch?
Nemecko dlhodobo investovalo do výchovy mladých hokejistov tak, ako Švajčiarsko a Fínsko. V konečnom dôsledku je vidieť postupné narastanie výkonnosti týchto reprezentácii.
No musím povedať, že podľa môjho názoru to nie je len vo výchove mladých športovcov, ale aj v ich odhodlaní vyhrávať a nikdy sa nevzdávať.
Veľa športovcov to robí len kôli peniazom a to nestačí.
Nemecko dlhodobo investovalo do výchovy mladých hokejistov tak, ako Švajčiarsko a Fínsko.
Švajčiarsky stroj išiel od začiatku turnaja ako švajčiarske hodinky, hrali veľmi dobrý hokej. Prehrali po predĺžení až posledný zápas. Čo sa Švajčiarom stalo, že štvrťfinále nezvládli? Bolo to aj v hlavách, že ich už mnohí videli na medailu?
Podľa môjho názoru došlo ku chybe od trénera Švajčiarov, keď nechal oddychovať niektorých hráčov v poslednom zápase v skupine.  Aj tréner reprezentácie si musí uvedomiť, že na konci sezóny a na poslednom, najdôležitejšom  medzinárodnom turnaji sa už hráči sami moc nešetria a snažia sa podať  čo najlepší výkon.
Takže príčinou porážky Švajčiarska bol tréner a samozrejme aj čiastočné podcenenie súpera.
Kto by podľa vás a prečo mal byť novým trénerom Slovenska?
Všetci neustále menia trénerov. Musím priznať, že aj ja som bol proti tomu, aby našu reprezentáciu trénoval zahraničný tréner, ale keď sa pozriem spätne na výsledky reprezentácie, tak sa podarili našej reprezentácii aj veľmi slušné výsledky a dokonca na OH prepísali históriu SLOVENSKÉHO HOKEJA.
Poviem len svoj názor. Nemal by sa teraz meniť tréner reprezentácie, lebo naši hokejisti začali hrať dobrý a musím povedať aj na pohľad pekný hokej.
Nemal by sa teraz meniť tréner reprezentácie.
Čo hovoríte na nových majstrov sveta z Kanady? Hoci okrem mien z Calgary ako Toffoli, Weagar a Lucic nemali žiadne veľké hviezdy.
Ja osobne nie som fanúšik kanadského hokeja a podľa mojho názoru, Kanada vyhrala niektoré MS v hokeji len vďaka rozhodcom, ktorí hrali za Kanadu.
Môj názor na MS v hokeji je, že na ktorých MS sa nezúčastnia všetky reprezentácie, ktoré tam majú byť, tak to nie sú MS v hokeji, ale len akýsi prebor štátov NATO a EÚ. Položme si ešte zopár otázok.
Ako by to všetko dopadlo, keby sa zúčastnili hokejisti Ruskej federácie a Bieloruska?
Dokázala by Kanada, Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko Česko, Nemci alebo naši SLOVENSKÝ hokejisti poraziť Rusov a Bielorusov?  Nemal by sa medzinárodný hokejový zväz „všetky medzinárodné športové organizácie“ začať zaoberať výchovou rozhodcov, aby nedochádzalo ku zbytočnému ovplyvňovaniu zápasov a športových podujatí? Patrí politika do športu? Ostáva veľa nezodpovedaného, ale to sú otázky na iných „ne“ kompetentných ľudí v rozhodujúcich funkciách.
Michal Albert, foto ilustračná unsplash.com

Similar Posts