Zuzana Čaputová dala Hegerovi toto ultimátum

author
2 minutes, 9 seconds Read

Slovensko trápia zvyšujúce sa náklady na energie, potraviny a na všetko. Vláda v demisii sa zaoberá sama sebou.

Prezidentka Zuzana Čaputová informovala, kedy sa táto situácia môže skončiť. Už sama vie, že vláda novú 76-tku nebude mať.

Vie, že väčšina parlamentu chce voľby skôr. „Na to je potrebné prijať rozhodnutia a ako som viac krát povedala, ak nebudú takéto rozhodnutia o predčasných voľbách prijaté do konca januára, budem postupovať podľa svojich ústavných kompetencií a vymenujem úradnícku vládu,“ napísala Čaputová s tým, že prederuje predčasné voľby už v prvej časti tohto roka.

„Dôvodov je viacero: Máme vládu s vyslovenou nedôverou a následne odvolanú. Takáto vláda má obmedzené právomoci a mala by vládnuť len nevyhnutný čas. Bolo by to zároveň zodpovedné aj z pohľadu prípravy štátneho rozpočtu, ale tiež z hľadiska prípravy rozpočtov ďalších subjektov ako sú napr. samosprávy. V neposlednom rade je to z dôvodu, že žijeme náročné krízové obdobie a potrebujeme vládu s plnou legitimitou a právomocami v čo najskoršom reálnom čase,“ doplnila na sociálnej sieti hlava štátu.

Čaputová si uvedomuje, že budw chvíľku trvať, kým dôjde k dohode. „Je zrejmé, že dohoda o predčasných voľbách sa nehľadá ľahko a preto, ak by boli politické strany schopné nájsť konsenzus iba na septembrovom termíne volieb, je to pre mňa ešte stále akceptovateľná možnosť.“

Prezidentka však dala ultimátum. Musia sa o tom dohodnúť do konca januára.

„Nechcem tým ale povedať, že odvolaná vláda Eduarda Hegera bude mať komfortnú situáciu na dovládnutie. Ako som povedala, odvolaná vláda má z povahy veci vládnuť čo najkratší čas. Ak má vládnuť až do termínu predčasných volieb, bude prirodzene pod veľkým drobnohľadom všetkých, aj mňa osobne,“ doplnila Čaputová s tým, že vláda musí zabezpečiť kľúčové oblasti, najmä riešiť krízu s energiami, ale aj „riešenie problémov v zdravotníctve, najmä v ambulantnom sektore, posilnenie adresnej pomoci ľuďom najviac postihnutých chudobou, stabilizáciu situácie samospráv a samozrejme odstránenie nedostatkov v plnení Plánu obnovy“.
(alb), zdroj FB Zuzany Čaputovej, foto ilustračné print screen rtvs

Similar Posts