Krajniak tvrdí, že sme boli asi najlepšou krajinou v EÚ, ktorá zachránila najviac starších ľudí pred úmrtím na COVID-19

author
2 minutes, 47 seconds Read

V spoločnosti teraz okrem zdražovania všetkého rezonuje aj potreba rastu miezd. Nedávno bol veľký protest učiteľov, ktorých sa zhromaždilo pred Národnou radou SR do 15-tisíc. Viac chcú ale aj ďalšie segmenty spoločnosti. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny v relácii O 5 minút 12 na RTVS povedal, že platy sa pravdepodobne zvýšia približne pol miliónom ľudí.

 

Vo vláde sú pripravení zvyšovať platy v odvetviach vo verejnom záujme už skôr. „Budeme zvyšovať platy nie až od 1. 1., ako hovoril aj pán minister školstva, pretože, len aby ľudia vedeli, vláda podpisuje so zástupcami zamestnancov každý rok kolektívnu zmluvu, kde sa dohaduje o koľko sa majú zvyšovať platy,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak v relácii O päť minút dvanásť na RTVS s tým, že tento rok je platná kolektívna zmluva do 1. 1. 2023, kde ide o dvoj, trojpercentné zvýšenie platov od 1. 7. „A práve preto sme oficiálne oznámili sociálnym partnerom, že chceme rokovať o zvýšení platu v skoršom termíne ako od 1. 1., myslím si, že, ale za seba, keďže som ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny, všetkých zamestnancov, nielen školstva, zdravotníctva,“ doplnil Krajniak s tým, že budú trvať na tom, aby všetci zamestnanci v štátnej a verejnej službe, ale aj sestričky a zamestnanci neštátnych domovov, „mali rovnaké navýšenie platov, a dokonca budeme trvať na tom, a myslím si, že je to dosiahnuteľné, aby mali garantované zvýšenie platov nielen v tomto roku, ale aj v budúcom roku a aby to bola kolektívna zmluva, to znamená, táto zmluva bude pre vládu záväzná.“

Krajniak však neodpovedal na otázku moderátora, o aké percentá pôjde. „To je práve predmetom rokovaní, ktoré sme zvolali, prvé rokovanie so zástupcami odborov máme naplánované, myslím, na stredu tento týždeň, v piatok bolo zvolené nové vedenie Konfederácie odborových zväzov, okamžite po tom, čo som pani Uhlerovej pogratuloval k zvoleniu, tak sme si dohodli prvé stretnutie, a práve na tomto rokovaní musí byť dohodnuté zvýšenie platov,“ povedal s dôvetkom, že pôjde o výrazne viac ako 3 percentá. Krajniak chce, aby mali navýšené dvakrát. Chce, aby sa navýšilo napríklad aj hasičom, pracovníkom okresných úradov a podobne. Malo by podľa neho ísť o počet do pol milióna ľudí. Krajniak doplnil, že v zariadeniach sociálnych služieb sa zvýšia platy o 33 percent. K zvýšeniu platov došlo a dôjde ešte aj od 1. 1. 2023. A okrem toho Krajniak spomenul aj tri mimoriadne odmeny, ktoré dostali zamestnanci domovov sociálnych služieb. Zdôraznil, že títo ľudia zachránili mnoho životov starších ľudí. Boli sme podľa ministra pravdepodobne najlepšou krajinou v EÚ, ktorá zachránila najviac starších ľudí pred úmrtím na COVID-19.

(alb), zdroj RTVS O 5 minút 12, 19. 6. 2022  https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14036/333088#471

Foto print screen RTVS O 5 minút 12, https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14036/333088#471 

Similar Posts