Blaha dal Sulíkovi nový argument, prečo politika voľného trhu nefunguje

author
2 minutes, 19 seconds Read

V súvislosti s energetickou krízou má minister hospodárstva recept. Keďže sú ceny vysoké, ceny sa znížia vtedy, keď bude nižší dopyt, teda keď budeme energie využívať menej. Vyjadril sa k tomu aj podpredseda Smer-u Ľuboš Blaha. Vyjadrenia podnikateľov z Klubu 500 o tom, ako bude mať energetická kríza veľmi zlý dopad na zamestnanosť, Blahu vystrašili.

„Varujú pred obrovskou hospodárskou krízou, sociálnymi nepokojmi a nárastom nezamestnanosti. A potom Sulík reaguje, že si treba odšóbovať žiarovku. To sú naozaj surrealistické vyjadrenia,“ povedal s tým, že aj toto je potvrdenie absencie riešení v tábore neoliberálov. „Richard Sulík je asi jeden z najznámejších a dlhodobo najpravidelnejší predstaviteľ neoliberalizmu na Slovensku. To znamená liberálnej pravicovej ekonómie na Slovensku, ktorá tvrdí, že všetko vyrieši voľný trh, liberalizácia, privatizácia, že treba znižovať minimálnu mzdu, že treba čo najviac zdierať robotníkov a pracujúcich ľudí, lebo len vtedy môže fungovať ekonomika. A vtedy môžeme rásť a vtedy budeme mať zamestnanosť,“ opísal Blaha v skratke tézy liberálne orientovaných strán. Ale Sulíkovi argumentoval aj tým, že Nobelovu cenu za ekonómiu vyhral David Card.

Varujú pred obrovskou hospodárskou krízou, sociálnymi nepokojmi a nárastom nezamestnanosti. A potom Sulík reaguje, že si treba odšóbovať žiarovku.

Blaha dodal: „Tento pán, ekonóm, dostal Nobelovu cenu na základe výskumu, kde dokazuje, že výška minimálnej mzdy a rast minimálnej mzdy, za ktoré sme my dlhé roky ako sociálno-demokratická strana bojovali, nijakým spôsobom nezvyšuje nezamestnanosť,“ povedal Blaha na tlačovej konferencii 13. októbra 2021. „Nijakým spôsobom sa automaticky nepremieta do menšej zamestnanosti, alebo vyššej nezamestnanosti. Toto potvrdzuje laureát Nobelovej ceny za ekonómiu a dostal za to Nobelovku. On s tým úplne spláchol celého Sulíka, Mikloša a všetkých neoliberálov na Slovensku,“ doplnil podpredseda Smer-u s tým, že takto sa ukázala ekonómia podporujúca voľný trh je nefunkčná. Preto aj naďalej chce Smer trvať na tom, aby sa výška minimálnej mzdy pohybovala v pôvodnom nastavení a neznižovala sa, resp. nezastavovalo sa jej zvyšovanie. „Ukazuje sa, že voľný trh nevie využiť situáciu v energetike, nevie vyriešiť situáciu v hospodárstve a hrozí na Slovensku hospodársky kolaps. Ukazuje sa, že minimálna mzda a sociálno-demokratická reguláciu, ktorú sme vždy obhajovali, pomáha trhu práce a nijakým spôsobom mu neškodí,“ dodal Blaha.

(alb), zdroj tlačová konferencia strany Smer-SD, foto Michal Albert

Similar Posts