Predseda KSS o výsledku komunistov v českých parlamentných voľbách

author
2 minutes, 36 seconds Read

Líder Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička sa v relácii Za rohom SV vyjadril, čo hovorí na neúspech Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) v parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnili 8. a 9. októbra.

Historik a bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR priznal, že sledoval, aké trendy sú v ostatných rokoch u našich západných susedov. „Nie som prekvapený. Klamal by som, keby som povedal, že som zaskočený. Nie som prekvapený, pretože, naozaj, tá Komunistická strana Čiech a Moravy v poslednom období nebola úspešná vo viacerých predchádzajúcich parlamentných voľbách a ten trend nejakého poklesu ich voliteľnosti tu bol evidentný,“ povedal s dôvetkom, že nádej bola v ňom napriek tomu silná. „Pravda je taká, že veril som, že KSČM teda potvrdí aj v týchto parlamentných voľbách svoje parlamentné postavenie,“ doplnil 44-ročný rodák zo Žiliny.

Klamal by som, keby som povedal, že som zaskočený.

Blízkosť k ČR
Absolvent Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Technickej univerzity vo Zvolene priznal, že ku KSČM, ale aj k celej Českej republike má vrúcny a pekný vzťah. „Tá blízkosť je daná nielen tým, že my sme komunisti na Slovensku, tam sú komunisti v Čechách, ale určite aj tým, že ten český národ ja osobne, ale aj my v Komunistickej strane Slovenska vnímame ako veľmi blízky,“ povedal s tým, že o to silnejšie emócie mu priniesol tento ostatný výsledok spoza rieky Moravy.

Smútok i nádej
A výsledky z volieb do Poslaneckej snemovne Parlamentu českej republiky sa mu v sobotu večer nesledovali ľahko. „Komunisti na Slovensku a komunisti v Čechách a na Morave majú obrovský kus spoločnej histórie a myslím si, že veľmi významnej histórie. A to sú všetko dôvody, ktoré teda, musím povedať, ma vedú k tomu, že som smutný z toho výsledku, ktorý dosiahla Komunistická strana Čiech a Moravy,“ doplnil v relácii Za rohom predseda KSS Jozef Hrdlička s tým, že prvýkrát od novembra 1989 budú tak mimo parlamentu.

Komunisti na Slovensku a komunisti v Čechách a na Morave majú obrovský kus spoločnej histórie a myslím si, že veľmi významnej histórie.

No už samotné držanie rekordu, keďže sa tam dokázali vždy dostať, je obdivuhodný. A aj samotný neúspech môže niečo priniesť. „Nastáva kvalitatívne nové obdobie,“ povedal s tým, že sa riadi heslom: všetko zlé je na niečo dobré. „Takže myslím si, že tento zlý výsledok môže byť šancou pre nejaký ten nový začiatok,“ myslí si historik a bývalý poslanec NR SR. (alb), foto archív Jozefa Hrdličku, zdroj: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/za-rohom-13-2021-10-10/

Všetky relácie Za rohom nájdete tu:

Similar Posts