ZUZANA ČAPUTOVÁ VARUJE PRED SLOVAMI, KTORÉ SA MENIA NA ZBRANE

author
1 minute, 34 seconds Read

Prezidentka Zuzana Čaputová v nadväznosti na situáciu v Spojených štátoch Amerických, kde došlo k násiliu v Kapitole, napísala vážne slová. Na sociálnej sieti sa vyjadrila, že ide o ťažký čas doma i vo svete.

„Násilie na chodbách amerického kongresu je ukážkou toho, čo sa môže stať, keď rétorika lídrov dlhodobo podnecuje nenávisť, rozdeľuje spoločnosť a burcuje skupinu občanov voči inej. Už samotné slová sa stávajú zbraňou,“ napísala s tým, že ľudia hľadajú vinníkov daného stavu.

„Vedľajší efekt obviňovania a vášní však dopadá na celú spoločnosť. Rozdeľuje, rozpútava nenávisť a tá smeruje k jedinému – plodí násilie, či už slovné alebo fyzické,“ zdôraznila s dôvetkom, že takéto rôzne násilia podľa nej škodia zásadám demokracie.

A podľa hlavy štátu to pocítime všetci, dokonca aj tí „ktorí sa na vlne nenávistnej rétoriky stále vezú“. Čaputová je presvedčená, že musíme obnoviť stratenú dôvere ľudí v štát a demokraciu. A bude to veľmi náročná práca.

„Žiadam všetkých, aby si uvedomili, v akej situácii sa krajina nachádza, čomu každodenne čelíme. Ničomu menšiemu ako stovkám bojov o prežitie. Ak sa v našej spoločnosti objavujú veci, s ktorými nesúhlasíme, je to normálne,“ doplnila s tým, že musíme chcieť fakty, hľadať pravdu a následne z toho aj vyvodiť zodpovednosť. „Ale nie cez podnecovanie k nenávisti, tá k pravde ešte nikdy nepomohla,“ uzavrela prezidentka na sociálnej sieti. (alb), zdroj FB: Zuzany Čaputovej, ilustračná foto M. Albert

 

Similar Posts