EUROPOSLANEC PRE KĽÚČ OD…: NEZÁKONNÉ VYNÁŠANIE ZO SPISOV JE NEAKCEPTOVATEĽNÁ VEC

author
2 minutes, 1 second Read

Poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík je presvedčený, že pri nezákonnom vynášaní zo spisov neobstojí ani argument verejného záujmu. Je presvedčený, že je dôležité postaviť sa voči novinárom, ktorí konajú neprofesionálne a neeticky.

„Vynášané informácie môžu nielen ohroziť vyšetrovanie a dokazovanie, ale čo je snáď horšie – nesprávnym spôsobom (de)formovať verejnú mienku o predbežnej vine či nevine vybraného človeka,“ napísal pre KĽÚČ OD… s tým, že takto sú súdy následne zaťažené mienkou. „Keď potom súdy pod váhou dôkazov a zákonov rozhodnú náhodou inak, tak občania sú pobúrení a cítia sa sklamaní,“ dodal s dôvetkom, že neraz sú vynášané informácie aj nepravdivé, ako to bolo v prípade informácií „o tom, ktorý sudca ako hlasoval v senáte rozhodujúcom o vražde Jána Kuciaka“.

Uhrík zdôraznil, že takto boli sudcovia verejne pranierovaní, a to nespravodlivo. „Sudcovia sa stali terčom verejného lynču, pričom až následne sa ukázalo, že informácie neboli pravdivé.“

Keď potom súdy pod váhou dôkazov a zákonov rozhodnú náhodou inak, tak občania sú pobúrení a cítia sa sklamaní.

Europoslanec pridal informáciu, že takto sa to môže diať aj pri „selektívne vynášaných informáciách zo živých spisov“. Nazdáva sa, že zástupcovia žurnalistickej obce takto konať nesmú. „Morálny kódex by rozhodne nemal novinárovi dovoľovať robiť takéto neprofesionálne prešľapy, a takisto orgány činné v trestnom konaní by mali poctivo prešetrovať úniky informácií, pretože to svedčí, že niekto nerešpektuje zásady a nepracuje tak, ako by v právnom štáte pracovať mal,“ doplnil poslanec za Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Morálny kódex by rozhodne nemal novinárovi dovoľovať robiť takéto neprofesionálne prešľapy.

Je presvedčený, že je tu potrebná odvaha postaviť sa tým žurnalistom, ktorí konajú neadekvátne. „Myslím, že súčasné zákony sú dostatočné na postihnutie tejto zlej praxe, chce to však odvážnejších vyšetrovateľov, ktorí sa nebudú báť postaviť sa nemorálnym novinárom,“ uzavrel Uhrík. (alb), foto ilustračná unsplash.com

Similar Posts