PRIMÁTOR BRATISLAVY VALLO POHOSTIL STAROSTOV A POSLANCOV. NÁŠ ZDROJ SI MYSLÍ, ŽE DRAHO. PODĽA ODDELENIA KOMUNIKÁCIE VALLO ZNÍŽIL OBJEM FINANCIÍ NA REPREZENTÁCIU MESTA

author
4 minutes, 3 seconds Read

Do redakcie sme dostali podnet o tom, že mesto Bratislava na čele s primátorom Matúšom Vallom si objednalo neadekvátne drahý obed pri príležitostí novoročného pohostenia poslancov a starostov. Podľa Petra Bublu z Oddelenia komunikácie a marketingu Kancelárie primátora hlavného mesta bol obed prejavom úcty k poslancom a starostom.

 

Náš zdroj zarazila objednávka „vystavená 15. 1. 2020 na subjekt SHARKAM B&B CATERING s.r.o (…) s tajomným popisom: služby spojené s podávaním jedál“.
Tie boli spojené s obedom pre mestskú radu. Posedenie sa uskutočnilo 16. januára v zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. „Prečo teda Vallovci ´transparentne´ nenapísali, že sa jedná o obed pre volených funkcionárov?“ pýta sa náš zdroj, ktorý pridal aj svoj výpočet. Hostiť sa malo spolu 63 ľudí. Pri vydelení sumy 7064,40 počtom hostí vychádza obed na jednu osobu podľa neho na hodnotu 112,1 eur. „Priznám sa, neviem, či naši volení predstavitelia jedli zo zlatých tanierov (…), ale aby na jedného hosťa vychádzalo menu za vyše 112 eur je nepredstaviteľné.“
Podľa nášho zdroja je toto vrcholne cynické, keďže sa podľa neho „mestskí papaláši hostili za takúto nehoráznu sumu a Progresívny Vallo zrušil po 29 rokoch primátorskú štedrovečernú večeru pre osamelých Bratislavčanov“ čo odôvodnil potrebou šetrenia.
Podľa Petra Bublu z Oddelenia komunikácie a marketingu Kancelárie primátora hlavného mesta je „novoročný obed so starostami, starostkami a poslancami zastupiteľstva, s ktorými primátor po celý rok zvláda mnohé ťažké rokovania, diskusie a rieši problémy nášho mesta (…) prejav rešpektu a úcty ku kolegom, spolupracovníkom aj oponentom“.
Bubla pripomína, že Vallo nechce so starostami a poslancami bojovať, ale „hľadať najlepšie riešenia pre Bratislavu a jeden spoločný obed po roku vynaloženého úsilia je úplne v poriadku“.
Bubla opravuje náš zdroj a pripomína, že „suma bola 5863,20 eur s DPH (nie 7064,40 eur)“, napísal s tým, že suma „nezahŕňala len jedlo, ale aj obsluhu a cateringový servis a zahŕňala aj prenájom inventáru a mobiliáru, t.j. tanierov, príborov, obrusov, stolov a stoličiek“. (Na stránke zverejnovanie.bratislava.sk však svieti číslo 7 064,40 eur – pod číslom OTS2000250).

Bubla dodáva, že súčasný primátor Vallo znížil objem financií na reprezentáciu mesta. Dodáva, že „kým v roku 2017 boli všetky reprezentačné výdavky magistrátu v objeme takmer 353-tis. eur, v roku 2018 v objeme takmer 454-tis.eur, tak v roku 2019 to bolo len cca 66,5-tis.eur“.

Suma nezahŕňala len jedlo, ale aj obsluhu a cateringový servis a zahŕňala aj prenájom inventáru a mobiliáru, t.j. tanierov, príborov, obrusov, stolov a stoličiek. P. BUBLA

Bubla pripomína, že pokiaľ ide o štedrovečerné posedenie pre seniorov, „mesto zvolilo inú, adresnejšiu formu“. Dodáva, že hlavné mesto ako zriaďovateľ zariadení sociálnych služieb pre seniorov pomohol prostredníctvom predstaviteľov vedenia mesta. Tí navštívili zariadenia, „kde počas sviatkov ostávajú skutočne tí najviac osamelí Bratislavčania a Bratislavčanky, ktorí poberajú na základe odkázanosti sociálnu službu v celoročnom pobytovom zariadení v zriaďovateľskej kompetencii hlavného mesta“.
Bubla tiež dodal, že zariadenia sociálnych služieb si po nástupe Valla prilepšili vďaka navýšenému rozpočtu. „Nárast medzi rokmi 2018 a 2019 bol o 2,3 mil. eur (17 %) na bežných a 750-tis. eur (50 %) na kapitálových výdavkoch. S navyšovaním rozpočtu pre zariadenia pre seniorov sa rovnako počíta aj v tomto roku,“ uzavrel Bubla.

Reagovala aj spoločnosť HARKAM B&B CATERING: „Ako cateringová firma sme sa zúčastnili  výberového konania, ktoré bolo riadne vyhodnotené a predložili sme cenovo najvýhodnejšiu ponuku oproti ostatným uchádzačom. Tiež by  som rada uviedla na správnu mieru cenu za poskytnutý catering, ktorá bola v reále  fakturovaná v sume 5863,20 eur podľa skutočnej účasti a konzumácie a nie ako bola predbežná suma objednávky. Celková suma za poskytnutie cateringových služieb zahŕňala okrem podávaných jedál vo forme banketu (4-chodové servírované menu) a nápojov aj komplexné inventárne zabezpečenie, stoly, stoličky, obrusy, a kvetinovú dekoráciu. Cena zahŕňala aj personálne zabezpečenie (čašníci, kuchári, event manager) a dopravu mobiliáru, inventáru a jedál,“ napísala Alexandra Benkovská.

(alb), zdroj:

https://zverejnovanie.bratislava.sk/assets/File.ashx?id_org=700026&id_dokumenty=66698

Foto ilustračná: visitbratislava.com

Similar Posts