G. ZÁVACKÁ: KONZUMNÝ SPÔSOB ŽIVOTA, NÁRAST PSYCHIATRICKÝCH CHORÔB, UTLÁČANIE ĽUDSKÝCH HODNÔT ZNAMENÁ, ŽE ROZHODUJE JEDEN BOHATÝ MECENÁŠ

author
2 minutes, 21 seconds Read

O súčasnej situácii v politike, ktorú ovplyvnilo aj priznanie miliardára George Sorosa, že financoval prezidentskú kampaň Zuzany Čaputovej, sme sa rozprávali s právničkou Gabrielou Závackou.

Čo si myslíte o tom, že Soros pre Guardian povedal, že Čaputovú financoval?
Niekde na obrázku bolo, že pani prezidentka zarába cca 13 000 eur, a na druhom bolo zdravotná sestra má 750 eur plat. Prečo potom nie sú podmienky kandidovania rovnaké? Ak sú peniaze, tak človek sa dostane do finále, ako v reality šou, prvé druhé tretie miesto. Dôstojnícke posty sa kupovali v Anglicku 19. storočí, aj Richard levie srdce predával funkcie. Dnes sa to však v Anglicku nedeje. A naši kandidáti sú asi tak chudobní, že im musí kampaň platiť zahraničie.

Naši kandidáti sú asi tak chudobní, že im musí kampaň platiť zahraničie.

Čo to robí s vašim pohľadom na prezidentku Čaputovú? Nastala zmena vášho pohľadu?
Pani Čaputová okrem pár pekných rôb, kostýmov, dajak neúputala. Nezmenil sa môj pohľad na ňu. Nezaujíma ma, ale ani ona sa nezaujíma o nás.

Čo pre vás znamená tá predstava, že niekto platí kampaň niekomu? Ako sa mení tým váš pohľad na politiku?
Keby politici mali hmotnú a trestnú zodpovednosť, a makali zadarmo. Možno by bol problém niekoho aj nájsť, aby robil politiku.

Čo hovoríte na slová bývalého šéfa SME, že vďaka Sorosovi sme porazili Mečiara. Bolo to v poriadku, že sa to takto udialo?
Mečiar skriminalizoval politiku násilím – mafia, autá vybuchovali. Rušili sa výhody pre invalidov. Začala klesať úroveň, odbornosť verejnej správy. A Dzurinda to previedol do rafinovanejšej podoby. A čím ďalej, každá vláda sa pričiní o to, že sa máme čím ďalej horšie. Ani Soros nepomohol.

A čím ďalej, každá vláda sa pričiní o to, že sa máme čím ďalej horšie.

Nazdávate sa. že takýto stav v spoločnosti, keď politikov financujú mecenáši a politici sú len bábky, znamená, že my občania máme nejakú reálnu moc, alebo o všetko rozhoduje pár vplyvných bohatých ľudí?
Ano. Aj keď v zahraničí sú lepší ľudia ako my. Konzumný spôsob života, nárast psychiatrických chorôb, utláčanie ľudských hodnôt znamená, že rozhoduje jeden bohatý mecenáš. Tzv. globalizácia – ničenie malých firiem, veľké firmy požierajú malé. Ničia. A my sme toho príkladom. V Rakúsku si ľudia kúpia kvalitnejší tovar, majú za čo. A my iba ten lacný.

(alb), foto ilustračná pixnio.com

Similar Posts