BABIŠ VYTVÁRA ZAUJÍMAVÝ FOND, KTORÝ BUDE Z ČASTI ZISKOV BÁNK PODPOROVAŤ UŽITOČNÉ PROJEKTY

author
2 minutes, 0 seconds Read

Bývalý minister hospodárstva a súčasný podpredseda Európskej investičnej banky Vazil Hudák v diskusii HN Clubu s názvom Slovenský národný záujem, povedal zaujímavú informáciu, ktorá minimálne v slovenských médiách príliš nezarezonovala. Ide o spoluprácu Hudáka s českým premiérom Andrejom Babišom. Líder ANO totiž chce, aby sa časť ziskov bánk vracala do republiky a financovali sa z nich pre štát dôležité projekty. Hudák to povedal v reakcii na diskusiu o zvýšení, resp. predĺžení špeciálnej bankovej dane, ktorou chce vláda Petra Pellegriniho stiahnuť na rekordné zisky slovenských bánk.

Podľa Hudáka, ktorý bol tiež členom exekutívy ako štátny tajomník a neskôr minister, siahnutie na zisk bánk sa dá riešiť dvomi spôsobmi. „Ja konkrétne pracujem s premiérom Českej republiky na inom spôsobe, ako udržať tieto peniaze, alebo časť peňazí v Českej republike, a to je cez vytvorenie štátneho rozvojového a investičného fondu, volá sa to Národní rozvojový fond, kde v podstate je už dohoda,“ informoval a dodal, že je to podľa neho ukážkou výsledku komunikácie vlády, štátu, banky i priemyslu. A práve výsledkom takejto komunikácie bola táto dohoda.

Budú sa investovať do pre štát dôležitých projektov: školy, sociálna infraštruktúra.

Bývalý minister hospodárstva spresňuje: „Najväčšie banky – štyri, päť bánk – časť svojich dividend vložia do tohto fondu, ktorý by mal mať, v tej prvej etape, približne 500 miliónov eur, a tieto peniaze sa budú investovať, to znamená, že tam bude nejaká návratnosť, síce nízka, na úrovni štátnych dlhopisov, plus nejaké malé percento, a budú sa investovať do pre štát dôležitých projektov: školy, sociálna infraštruktúra, atď,“ povedal Hudák s tým, že pre banky teda nejde o odvod, ani daň. „Je to v podstate investícia, ale slúži to záujmom štátu,“ uzavrel a dodal, že ide o zaujímavú formu ako stimulovať peniazmi zo ziskov bánk aj podporu štátu.

M. Albert, foto Nicole Blankenship
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=xU6DYHkn7qI

Similar Posts