POLOVICA AMERICKÝCH VLASTNÍKOV VEDECKEJ HODNOSTI PHD. SÚ PRISŤAHOVALCI

author
1 minute, 43 seconds Read

Je ich už mnoho – rôznych „sír“ a „ohňov“ – kníh, ktoré opisujú údajné zlé stránky 45. amerického prezidenta. No Donalda Trumpa mohla nepotešiť aj kniha Iana Bremmera Koniec voľného trhu z roku 2014.

V publikácii s originálnym názvom The End of the Free Market sa píše aj o odporúčaniach, čo má americká spoločnosť urobiť pre to, aby neskončil voľný trh, ale naopak, aby opäť mohol prosperovať. Jedným z nápadov je neuzatváranie sa prisťahovalcom. A Donald Trump je známy tým, že chce ako veľký staviteľ gigantických budov postaviť múr na hranici s Mexikom. A to bol hlavný bod jeho predvolebnej kampane. Bremmer však radí opak, a to napriek tomu, že táto téma bola vždy náročná a pre Ameriku horúca. „O 50 000 zelených kariet amerického ministerstva zahraničia, ktoré sa každý rok vyžrebujú v globálnej lotérii víz, požiadalo v roku 2009 asi 9,1 milióna ľudí,“ napísal Bremmer s tým, že scítanie obyvateľstva ukázalo aj fakt, že „prisťahovalci tvoria v USA takmer polovicu všetkých technikov a vedeckých kapacít s titulom PhD.“

Prisťahovalci tvoria v USA takmer polovicu všetkých technikov a vedeckých kapacít s titulom PhD.

Pravdou je aj fakt, že kým v Spojených štátoch Amerických si držiteľov akademicko-vedeckej hodnoti Philosophiae Doctor (PhD.) vážia a umožňujú im pôsobenie na univerzitách, na Slovensku pokojne nechajú človeka s vedeckou hodnosťou v lepšom prípade robiť niekde za pásom. V horšom prípade je za úspech diskriminovaný a ak sa za ten pás chcel dostať, musel si vedeckú hodnosť zatajiť, ako keby to bola kolonka 12 rokov v Ilave za vraždu.

(alb), 

zdroj: BREMMER, Ian: Konec volného trhu, Státne zásahy a jejich politická rizika, s. 176.

Foto: ilustračná: pixnio.com