OCHLOKRACIA NAHRADÍ OLIGARCHIU? NEVERME NOVINÁRSKEJ MAFII

author
3 minutes, 2 seconds Read

Komentár. Z politického diania na Slovensku mám stále čoraz väčší pocit, že akoby ľudia tolerovali, že oligarchiu má nahradiť ochlokracia. Oligarchia je zlá, nepochybne. Ale ak ju chceme nahradiť ochlokraciou, teda vládou ulice, je to rovnako zlé a nevyriešime tým nič.

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa opozícia za veľkej podpory mainstreamových médií predbiehala vo veľkohubých vyjadreniach, ako ulica chce pád vlády. Ale kto ich nahradí? Marketingokracia? Vláda marketingových mágov? Mediokracia? Vláda novinárskej mafie? Alebo ochlokracia, vláda ulice, či dokonca anarchia, keďže totálne rozkúskovaná a aj ideovo rozdrobená opozícia dnes nie je reálnou alternatívou na vládnutie. Ukázalo to aj samotné vládnutie zlepenca, ako ho nazval Robert Fico, za vlády Radičovej. Nuž, Fico nakoniec urobil ešte bláznivejší zlepenec. Každopádne vieme, že dnes reálne nevládu tie politické figúrky, ale vládne oligarchia. A k moci sa chce dostať novinárska mafia, chce ovládať už aj politiku a tak pôsobí práve tak ako pôsobí. Jej spravodajstvo je tendenčné, účelové, používajúce všetky metódy a praktiky manipulácie. Jeden z najvačších ich hriechov je, keď supluje súdy, alebo supluje prácu personalistov. Mnohé médiá to ukazujú svojím tendenčným spravodajstvom. Odsúdia niekoho dopredu, nerešpektujú právo na prezumpciu neviny, čo je ústavou dané právo. A robia tlaky na ľudí, vyzývajú ich, aby išli do ulíc… No dopúšťajú sa aj selektivity, pretože pri jednej vražde k tomu vyzývajú, pri iných už nie. Novinári by si mali vstúpiť do svedomia a nepokračovať v mafiánskom pôsobení mnohých mafiánskych novinárov.

Odsúdia niekoho dopredu, nerešpektujú právo na prezumpciu neviny, čo je ústavou dané právo. A robia tlaky na ľudí, vyzývajú ich, aby išli do ulíc… No dopúšťajú sa aj selektivity, pretože pri jednej vražde k tomu vyzývajú, pri iných už nie. Novinári by si mali vstúpiť do svedomia a nepokračovať v mafiánskom pôsobení mnohých mafiánskych novinárov.

Ako sa na tieto pojmy – oligarchia a ochlokracia – pozerá kniha, ktorá má pripraviť na prijímacie skúšky? Ochlokracia je: „Vláda lúzy a davu v uliciach.“ A oligarchia je: „Vláda malej skupiny prominentných ľudí (často spomedzi bohatých, vplyvných či armádnych kruhov).
Skôr, ako budeme používať rôzne pojmy, neverme v to, že daný pojem, ktorý nám povedali v médiách, je vysvetlený správne. Buďme obozretní. Dvakrát merajme a raz režme. A tiež buďme obozretní všeobecne pred novinárskou mafiou. Áno, keď novinári začnú vydierať, začnú robiť to, čo robí mafia, je oprávnené povedať a napísať, že ide o novinársku mafiu. Neverme novinárskej mafii. Neverme v jej réžiu dejín.

Práve kniha Koupení novináři (kúpiť sa dá v Panta Rhei) je knihou, ktorá hovorí o tom, ako pôsobí novinárska mafia v Nemecku. Každá krajina by si zaslúžila zmapovať pôsobenie takýchto kúpených novinárov.

M. Albert

Zdroj: Nekvapil, V., Kubáček, J. a kol.: Přijímací zkoušky na VŠ, ISBN: 978-80-253-1839-3 (2. vydanie), s. 269
Ilustračná fotografia: autor

Similar Posts