SPĘDZIŁEM SPORO CZASU W ZARAGOZIE – SNÍVALO SA MI, ŽE HOVORÍM TÚTO VETU

author
4 minutes, 20 seconds Read

Strávil som dosť času v Zaragoze, tak znie v preklade táto veta z titulku. Toto sa mi snívalo o tomto španielskom meste – nevidel som pamiatky, nevidel som panorámu… Len som opakoval túto vetu. V metropole regiónu Aragónsko som nikdy nebol, tak, ako sa moja noha nedotkla ani kúsku celého španielskeho polostrova. Táto južanská krajina sa spája s dobrým futbalom, basketbalom, ale aj s nezameniteľným južanským temperamentom a pohodou.

Hľadať významy snov je pre niekoho zložité. A aj keď sú ľudia, ktorým sa vyloženie sna zdá byť malinou, hoci len vďaka už predom daných šablón v nejakom snári, nie vždy musí existovať presný výsledok na konkrétny sen. Sny sú pomerne špecifické a každému sa sníva absolútny originál. Z výpovedí odborníkov na tému snov vieme, že sa v nich často odrážajú naše obavy, nepokoje, spomienky, ale je možné, že sa v nich skrýva aj ukážka časti minulých životov, alebo sú predpoveďou budúcich. Keď už neveríme v budúce životy, tak v snoch sa môže odrážať aj ukážka našej budúcnosti v tomto živote, ktorý práve prežívame.
Veľké mesto: „Staneš sa scestovaným a rozhľadeným človekom.“ Vidieť: „Budeš sa mať dobre.“ Takto znejú výklady tohto sna na stránke https://sibyla.zoznam.sk/snar/.

Opýtali sme sa teológa Pavla Pakoša, či cez sny k nám hovorí aj Boh. „Sny sú zvláštny fenomén. Môže sa nimi prejaviť výnimočne aj nebo, aj temno. Asi najviac naše podvedomie,“ prezradil pre KĽÚČ OD… s tým, že aj Biblia pozná vykladanie snov. „V Biblii sa v Starom zákone snívalo Šalamúnovi, sny vykladal Jozef faraónovi, v Novom zákone sv. Jozefovi, aj trom kráľom, čiže Biblia je za,“ doplnil Pakoš, ktorý je moderátorom rozhlasovej relácie Spirituálny kapitál.

Sny sú zvláštny fenomén. Môže sa nimi prejaviť výnimočne aj nebo, aj temno. PAVEL PAKOŠ

Opýtali sme sa aj našej redaktorky Nicole Blankenship, ktorá sa venuje aj oblasti nadprirodzena a čítania budúcnosti z tarotových kariet. Čo všetko môžu nočné sny pre naše životy znamenať? „Sny a ich význam riešil už Freud s Jungom. Ale každý inak a ich názory sa nakoniec úplne rozišli,“ netajila Blankenship s tým, že pridala citáty slov týchto velikánov ako akýsi ping-pong: Freud: „Sen je len psychickým mechanizmom chrániacim spánok tým, že nevedomé prianie vyjadruje symbolicky a tým ho vybíja.“ Jung: „Sny sú prirodzené, spontánne, zmysluplné. Ide o nezahalené vyjadrenie nevedomých procesov.“ Freud: „Symbolika snov je spôsobená domnelou cenzúrou snov.“ Jung: „Sny majú nevedomú povahu. Nehovoria našim jazykom, ale jazykom nášho vedomia, jazykom symboliky.“

Sú vyložene prorocké a pokiaľ sú reálne – teda sa môžu udiať, potom sa môžu skutočne splniť. Proste sa premietnu do našej reality. NICOLE BLANKENSHIP

Moderátorka Literárnej čajovne pokračuje: „To je len v kocke ten rozdiel – Freud bol úplne konzervatívny a stále sa všetko snažil logicky vedecky dokázať. Nebral v úvahu duchovno, že niečo plynie, a že mozog má pamäť, bral v úvahu len fakty, sen bol teda podľa neho len domnienkou, mechanizmom. Zatiaľ, čo Jung videl sny ako nevedomú časť nášho ja, niečo omnoho hlbšieho, videl v nich práve tú symboliku, ktorú sa snažíme dnes hľadať aj my sami,“ povedala s tým, že niektoré sny predpovedajú našu budúcnosť. „Sú vyložene prorocké a pokiaľ sú reálne – teda sa môžu udiať, potom sa môžu skutočne splniť. Proste sa premietnu do našej reality. Ale sú aj sny, ktoré sa nám opakujú, sú skôr nereálne až nezmysluplné, potom sú to typické symbolické sny a ukazujú nám na niečo v našom živote, čomu je potrebné venovať pozornosť, alebo to zmeniť. A pokiaľ význam snov správne pochopíme a zmenu učiníme, spravidla sa nám potom taký sen prestane snívať,“ dodala kartártka z Brna a dotkla sa aj snárov. „Je ich naozaj veľa a je potrebné správne si vybrať. Asi najobsiahlejší online snár je SNÁŘ MEDO, ktorý je už dnes tuším platený, obsahuje však aj úvod do psychológie sna, mapu nevedomia – vychádza z Junga, kruhy nevedomia, archetypy a ďalšie časti ako je Persóna, Téma zničenie sveta, Božské dieťa, Otec a matka, Hrdina, Individualita, psychológie sna a dalšie informácie,“ uzavrela Blankenship.

(alb), zdroj: https://mreferaty.aktuality.sk/sny-jung-vs-freud/referat-3867?fbclid=IwAR3CCsIv5o9gdUOuJf5KZVKnU-D5Lrf_J6yGhIWlukw0F6B7S8Zs10gGl4E 

http://www.medo.cz/jaromir/kniha_snar/ 

 

Similar Posts