TO, ŽE TY RIEŠENIE NEVIDÍŠ, EŠTE NEZNAMENÁ, ŽE RIEŠENIE NEEXISTUJE, HOVORÍ AUTORKA KNIHY KĽÚČ OD KONFLIKTU

author
1
9 minutes, 42 seconds Read

PRÍBEH KAŽDÉHO ČLOVEKA JE ZAUJÍMAVÝ V ZÁVISLOSTI OD TOHO, AKO VYUŽÍVA SVOJE TALENTY, HOVORÍ MEDIÁTORKA DODKA DANOVÁ v rozhovore pre magazín KĽÚČ OD… o svojej práci, svojom živote, ale aj o tom, čo je pre ňu najväčší vynález ľudstva a čo na sebe najviac nemá rada. Rozprávali sme sa s autorkou knihy Kľúč od konfliktu a Na kávičke s mediáciou DODKOU DANOVOU.

O čom je vaša nová knižka Kľúč od konfliktu?
O tom, čo nás v škole neučili a tak často to v živote potrebujeme – je o zvládaní konfliktov. Je to populárno-náučná knižka písaná ľudskou rečou na ťažšiu tému, jej hlavná myšlienka znie : „Je nemožné žiť bez konfliktov – je rozumné naučiť sa ich zvládať.“ Knižku som dopísala a vypustila do sveta najskôr v elektronickej a neskôr aj v tlačenej forme v roku 2018. Dnes ju nájdete nielen na mojom webe ale aj vo veľkých kníhkupectvách na Slovensku aj v Čechách (Martinus, Pantarhei, Knihcentrum, Megaknihy,…). Jej názov Kľúč od konfliktu vznikol v roku 2017.

Dodka Danová je vaše spisovateľské meno?
Moji rodičia sa pri mojom narodení ako najmladšieho piateho dieťaťa rozhodli pre meno Jozefa – otec bol Jozef a mame sa páčilo toto meno niekoho z dediny. Meno nie časté, ale keď ho dal svojej dcére Antonín Dvořák už v roku 1875 – takže nie je žiadnou novinkou. Meno mám po otcovi, tradičné slovenské meno len v ženskom podaní. Meniny som vždy oslavovala v marci s otcom, a dnes aj s manželom Jozefom. Dodka Danová som ja, zatiaľ neuvažujem o inom spisovateľskom mene.

Čo je najkrajšia vec, ktorá sa vám v živote podarila?
Vec? Sú dôležitejšie „veci“, hodnoty ako materiálne veci. Hrdá som na svoju rodinu, na svoje tri dospelé deti, na tri rozkošné vnúčatá. A keď by som mala uviesť vec z minulosti – tak nikdy nezabudnem na moje modré kárované šaty, ktoré som si ušila asi v 17-tich rokoch bez strihu na maminej starej Singerke. No a aktuálne sa mi podarila tiež pekná vec – moja knižka Kľúč od konfliktu. (smiech). A na ďalšej krásnej pracujem.

Čo si naopak, ako sa hovorí, za klobúk nedáte?
To neviem presne povedať…Asi to, že neplním očakávania iných. To niektorým ľuďom prekáža. Verím, že dozrejú do stavu, keď to pochopia.

Asi to, že neplním očakávania iných. To niektorým ľuďom prekáža. Verím, že dozrejú do stavu, keď to pochopia.

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?
Rada striedam duševnú prácu s fyzickou. Mediáciu, koučing, workshopy, web aj písanie rada striedam s bicyklovaním, prácou v záhradke, domácimi prácami. Naše tri malé vnúčatá sú nad tým všetkým.

Aký nápad, ktorý vzišiel z vašej hlavy, sa podarilo úspešne zrealizovať?
Takých bolo viac – či v práci, či v súkromní, či v osobnom živote. Mám rada nielen ciele, ale aj cielenú prácu s nimi a na nich. Venovať sa konflikt manažmentu, môj web, e-kniha o mediácii, moja knižka o zvládaní konfliktov alebo naša zimná záhrada či záhradná kuchynka – to je zopár príkladov.

Kto je podľa vás najtalentovanejší vo vašom okolí? O kom by sme mali písať?
Každý človek je originál, príbeh každého človeka je zaujímavý v závislosti od toho, ako využíva svoje talenty. Určite by sa viac malo písať o jednej z najskúsenejších mediátoriek na Slovensku Danke Baliovej, o zakladateľovi kresťanského koučingu na Slovensku Marianovi Kubešovi, o každej viacnásobnej matke na materskej dovolenke ako vyžiť z príspevku v ekonomicky úspešnej demokratickej spoločnosti, o úspešných mladých ľuďoch doma aj v zahraničí, o manželstvách po 10,20,30,40…rokoch manželstva, ….

Čo je vaším zmyslom života?
Ja to nazývam „moja ústava“. Píšem o tom v samostatnej kapitole mojej knižky. Aj na mojom webe sa dá zdarma stiahnuť postup ako na to, aj koučingom sa dá k tomu pomôcť.
Moja ústava má niekoľko bodov, z ktorých prvé 3 sa už dlhšiu dobu obsahovo nemenia, možno iba preštylizujú. Čo je mojim zmyslom života? Byť nástrojom v rukách Božích. Pre mňa silné, pre iného možno nepochopiteľné. Je to tak.

Moja ústava má niekoľko bodov, z ktorých prvé 3 sa už dlhšiu dobu obsahovo nemenia, možno iba preštylizujú.

Čo najsmiešnejšie vo svojom živote ste vyparatili?
V detstve toho bolo na dvore, na uličke, u susedov viac, v dospelosti už menej. Aj formy vystrájania sa menia, dnes sa mi páčia viac slovné hračky, prešmyčky.

Aká je ústredná myšlienka, ktorou momentálne žijete?
To, že ty riešenie nevidíš ešte neznamená, že riešenie neexistuje.

Čo je podľa vás najdôležitejší vynález ľudstva?
Narkóza.

Ak raz o vás bude napísaná kniha, aký názov by bol momentálne najvýstižnejší? A aký názov by ste si najviac priali?
Priala by som si najvýstižnejší názov „Život ako rozprávka“ a začínala by takto : Kde bolo, tam bolo …. A mám už vybraného aj autora – seba. Áno, takú knižku raz napíšem. (smiech)

Aký je váš najobľúbenejší film, seriál, kniha, pieseň?
Film – príbehy ako Mastičkár. Seriály – tie nemusím, ak tak cestovateľské. Kniha – Debordelizácia hlavy. Pieseń – Jeden kabát, jedna koža, jedna tvár.

Čo ešte túžite vo svojom živote zažiť, alebo dokázať?
Veľa! (smiech). Zažiť ? Zažiť – vidieť vyrásť moje deti do šťastných rodičov, moje súčasné aj budúce vnúčatá do šťastných a čestných ľudí. Vidieť? Ďakujem za všetko krásne, čo som doteraz v mojom živote vidieť chcela, aj som videla. Chcela by som ešte navštíviť Santiago de Compostela, Svätú zem a Niagarské vodopády. Dokázať? Byť tvorcom pokoja – šíriť myšlienku mediácie aj koučingu, dostať tému zvládania konfliktov do škôl, dokončiť populárno-náučnú knižku Viem odpustiť?, napísať môj príbeh,…

Kde najďalej ste boli a čo je najdôležitejšia myšlienka, ktorú vás ľudia tam žijúci naučili?
Som milovníkom Škandinávie a dobrej kávy. Neviem, či to bolo vzdialenosťou najďalej, ale počas pobytu vo Švédsku sme chceli zájsť za severný polárny kruh, a v dedinke Jokmok si dať dobrú kávičku. Okrem prekrásnej prírody ma tam oslovila pohoda, poriadok, čistota.

Som milovníkom Škandinávie a dobrej kávy. Neviem, či to bolo vzdialenosťou najďalej, ale počas pobytu vo Švédsku sme chceli zájsť za severný polárny kruh, a v dedinke Jokmok si dať dobrú kávičku.

Čo z toho by ste chceli preniesť na Slovensko? Podarilo sa už prípadne niečo?
Aj pohodu aj poriadok. Vo všetkom začínam od seba.

Čo je podľa vás najväčší a najpozoruhodnejší počin, ktorý sa za ostatný rok vo svete podaril?
Vo svete? Všetko, čo prispelo na Zemi k pokoju a mieru. Nobelova cena za mier za boj proti sexuálnemu násiliu, vyslobodenie thajských futbalistov zo zatopenej jaskyne, stiahnutie amerických vojsk zo Sýrie v závere roka.

Veríte v budúci život? Kde by ste si predstavovali ten svoj?
Verím vo večný život. A kde sa vidím? V raji.

Cítili ste už vo svojom živote beznádej a zúfalstvo? Čo ste urobili, aby ste to zahnali?
V mojom živote tvoria prevahu dni slnečné, ale boli aj búrky. Počas búrok som zažila veľký smútok, veľkú stratu, veľkú bolesť – na to vždy ako liek zabrala úprimná modlitba. Beznádej ani zúfalstvo som nikdy vo svojom živote necítila. Beznádej a zúfalstvo znamená, že nevidím riešenie. A ja ho vždy hľadám a nájdem.

Beznádej ani zúfalstvo som nikdy vo svojom živote necítila. Beznádej a zúfalstvo znamená, že nevidím riešenie. A ja ho vždy hľadám a nájdem.

Aké je vaše motto a prečo?
Choď za slnkom a všetky tiene padnú za teba. Každé slovo v ňom má pre mňa konkrétny aj symbolický význam, žiadne tam nie je navyše. Choď-za-slnkom-a-všetky-tiene-padnú-za-teba.

Dokázali by ste prežiť mesiac v pustatine? Aké by to pre vás bolo?
To neviem. Viem však, že človeku k životu stačí málo – nepotrebuje veľa. Systém nás nejako vedie k naháňaniu a obklopovaniu sa zbytočnosťami, akoby sa bez nich nedalo žiť. A v pustatine? Viem, že všetko je v hlave, a na nej a s ňou denne pracujem. (smiech).

Ktorý z vašich nápadov si prajete, aby iní ukradli a zrealizovali?
Na Slovensku? Aby sa zvládanie konfliktov dostalo do škôl ako nepovinný a časom aj povinný predmet. Vo svete? Aby sa úspech krajiny nemeral iba rastom HDP – čo je vlastne spotreba. Aby sa meral napr. indexom šťastia, indexom spokojnosti…, lebo človek nežije len zo spotreby. Ten index by odpovedal na otázku, prečo sú ľudia dneška často nešťastní hoci historicky najviac materiálne zabezpečení, prečo sú ľudia na námestiach keď máme najvyšší rast HDP…

Aby sa úspech krajiny nemeral iba rastom HDP – čo je vlastne spotreba. Aby sa meral napr. indexom šťastia, indexom spokojnosti…, lebo človek nežije len zo spotreby.

Ktorú časť svojho majetku by ste teraz hneď zobrali a položili na námestie s priloženým odkazom – berte si, nech to poslúži vám, ja mám toho dosť?
Nie som materialista, moje kráľovstvo nie je na tomto svete. Na námestie by som dnes položila hŕbu mojich knižiek Kľúč od konfliktu – čítajte, toto je moje posolstvo ľudstvu a svetu, nech poslúži k budovaniu pokoja. A kedže moderným námestím alebo trhoviskom je dnes internet, tam moja knižka je.

Čo vám na sebe najviac prekáža?
Myslíte teraz? Teraz mi prekáža ponocovanie t.j. chodím spať po polnoci. Jedným z mojich cieľov na rok 2019 je zmeniť to na 22,00 hod. Pracujem na tom a chválim sa, že sa mi to v tomto roku už viackrát podarilo.
.
Čo z vynálezov ľudstva vás najviac vystihuje?
Sociálne siete – ako široká cesta na šírenie pokoja. Že to tak teraz nie je? Je to na slobodnom rozhodnutí každého z nás – čo čítame, čo komentujeme, čo prispievame, čo zdieľame, čo lajkujeme, …

M. Albert, foto archív D.D.

Similar Posts

Comments

Comments are closed.