Takáč hovoril v súvislosti s potravinami, že môžeme byť unikátom EÚ, Halgašová s ním nesúhlasí, hovorila o istej absencii

author
3 minutes, 17 seconds Read

Čoraz častejšie sa v spoločnosti hovorí o potrebe ochrany potravín, o možnosti prepuknutia hladomoru, o potrebe prestať plytvať, neraz sa hovorí aj o zmenách zákonov, aby bolo možné ponúkať tovar po záruke chudobnému  obyvateľstvu a podobne. Obzvlášť v dnešnej dobe, keď zásoby budú klesať a chudoba rásť. A tento rok sa o tom hovorilo aj v parlamente, o potravinách, ich ochrane, potravinách po spotrebe a podobne. Po otváraní témy potravín z minulosti, keď sa hovorilo o dvojakej kvalite, tento rok prichádzali aj snahy o zavedenie rôznych potravinových semaforov, o to sa snaží najmä vládny poslanec Patrick Linhart.

 

V parlamente sa tento rok neraz hovorilo aj o potravinách. Richard Takáč, podpredseda strany Smer-SD v jednej s diskusií v parlamente kritizoval „tie oznamovacie povinnosti a tie strategické komodity s ich kritickými množstvami“, pretože podľa neho „neprinášajú reálny výsledok a nemôžu nijakým spôsobom chrániť a zaistiť potravinovú bezpečnosť“.

Zdalo sa mu to ako marketingový ťah. „Návrh týchto opatrení, bohužiaľ, budí dojem, že ide iba podľa mňa o populistickú kulisu, ktorou sa chce niekto ukázať, ako usilovne pracuje na ochrane potravinovej bezpečnosti. Ale fakticky žiadna potravinová bezpečnosť nezaisťuje sa u obyvateľstvu tohto štátu, tie opatrenia nejako nepomáhajú a nechránia ho. A to je k pozmeňovaciemu návrhu pána poslanca Fecka,“ povedal Takáč v pléne Národnej rady SR. Vyjadril sa aj k „pozmeňovákom“ poslankyne za SaS Jarmily Halgašovej, ktorá navrhla, aby sme potraviny po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti predávali. Toto Takáč kritizoval: „Doteraz sa bezodplatne prevádzali na charitatívne organizácie. Takto to doteraz fungovalo, čo je v poriadku, lebo je to podľa mňa humánny cieľ a predchádzame určitým spôsobom aj plytvaniu týchto potravín.“

Takáč však zdôraznil, že toto by bol európsky nonsens. „Ale aby sa ustanovilo, že obchodníci môžu za, môžu na týchto prešlých potravinách ešte aj zarábať, tak chcem vám povedať, že to je také unikum v celej Európskej únii. Žiaden členský štát Európskej únie neumožňuje ich predaj. Len bezodplatný prevod. Budeme jediná krajina ktorá umožňuje predaj týchto, týchto potravín po, po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti,“ zdôraznil podpredseda strany Smer-SD, ktorý sa venuje pôdohospodárstvu a potravinárstvu. „Navyše z navrhnutej úpravy, podľa ktorej má obchodník najprv potraviny po dobe minimálnej trvanlivosti ponúknuť aspoň jednej charitatívnej organizácii, vôbec nevyplýva, že výsledkom tejto ponuky má byť bezodplatný prevod v zmysle § 6 ods. 7, hovorí sa tu len o ponuke. Nie o ponuke na bezplatný prevod,“ povedal s dôvetkom, že takto hrozí, že aj charita si bude musieť takéto potraviny kúpiť. Poslankyňa za SaS Jarmila Halgašová Takáčovi oponovala a vysvetlila, že štúdie, ktoré si nechala vypracovať, hovoria, že „väčšina členských štátov Európskej únie využíva potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti tak, že umožňuje ich predaj“.

A toto si každý štát rieši po svojom, svojím spôsobom. A nazdáva sa, že mnohé charity nedokázali doterajší stav využívať. „Čiže my tu máme momentálne možnosť darovania charitatívnej organizácie, a dopadlo to tak, že charitatívne organizácie nedokážu prevziať niekedy, pretože vieme, že sú slabo vybavené po technickej stránke, všetko, všetky potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti,“ vysvetlila Halgašová v NR SR.

 

(alb), zdroj portál NRSR, prepisy vyjadrení poslancov v pléne NR SR, foto Michal Albert

Similar Posts