KSS protestuje proti kultúrnemu barbarstvu

author
2 minutes, 1 second Read

Komunistická strana Slovenska (KSS) kritizuje správanie sa vandalov.

„Stalo sa už akousi trápnou tradíciou nášho národa, že po zmene politických režimov prebieha aj proces premenovávania ulíc, námestí, verejných priestranstiev. Strhávajú sa pamätné tabule pripomínajúce predchádzajúci režim a rúcajú sa sochy či pamätníky hrdinov príslušnej doby,“ uvádzajú komunisti na sociálnej sieti s tým, že toto je už akousi súčasťou vývoja po 17. novembri 1989, po ktorom sa útočilo na symboliku socializmu a terčom útokov sa stalo „všetko a všetci, čo súvisí s úsilím o budovanie sociálne spravodlivej spoločnosti“.

Komunisti dopĺňajú, že na históriu sa predsa musíme pozerať komplexne a rešpektovať jej zložitosť. „Podľa nedávno medializovaných správ sa aktuálne, už po niekoľkýkrát uvažuje nad odstránením sochy Mareka Čulena z parku pri Leškovej ulici pred Úradom vlády SR v Bratislave, ktorá tu bola odhalená v roku 1978,“ píšu komunisti s tým, že toto bola významná osobnosť a organizátor sociálnych bojov v čase medzi vojnami. „Bol predstaviteľom slovenského komunistického hnutia, ktorý zohral dôležitú úlohu pri formovaní komunistickej strany na našom území. Či sa to dnes niekomu páči alebo nie, v súlade s historickými faktami treba aj dnes objektívne uznať, že to boli predovšetkým komunisti, ktorí v období medzi dvomi svetovými vojnami zohrávali veľmi významnú a pozitívnu úlohu v zápase pracujúcich za lepšie životné a pracovné podmienky,“ uvádza Komunistická strana Slovenska (KSS) v stanovisku s dôvetkom, že išlo aj o hnutie proti fašizmu.

„Komunistická strana Slovenska vyjadruje protest proti vyjadreniam poslancov mestskej časti Staré Mesto Bratislava a ich rozhodnutiu o likvidácii sochy Mareka Čulena. V súčasnej antikomunistickej hystérii a politickej nevôli je to jediná možnosť nás komunistov, ako vyjadriť poľutovanie nad týmto nekultúrnym počínaním, nad neúctou k našim dejinám ako aj neúctou k umeleckým hodnotám a k samotnej ľudskej práci zhmotnenej v dielach pamätníkov vôbec,“ uzatvára v protestnom stanovisku KSS.

(alb), foto ilustračné Michal Albert

Similar Posts