HRDLIČKA KRITIZUJE NESCHOPNOSŤ KAPITALIZMU V OBLASTI ZDRAVOTNÍCTVA : K ZDRAVOTNÍCTVU UPLATŇOVALI POHĽAD CEZ OPTIKU BIZNISU A PEŇAZÍ

author
2 minutes, 6 seconds Read

Predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička sa vyjadril k súčasnej situácii. No zdôraznil aj fakt, že ak kolabuje zdravotníctvo, je to vina neschopnosti režimu pripraviť tento kľúčový rezort tak, aby bol schopný pomôcť všetkým.

„To, že sa nezvláda pandémia a zároveň liečenie iných ochorení a bežná zdravotná starostlivosť je výsledkom viac ako tridsaťročných tzv. ´reforiem´ zdravotníctva vládami po roku 1989,“ napísal líder KSS na sociálnej sieti s tým, že vinné sú všetky vlády. „K zdravotníctvu uplatňovali pohľad cez optiku biznisu a peňazí. Na jednej strane to boli snahy znižovať náklady na zdravotníctvo a dokazovať že zdravotníctvo si musí na seba zarobiť,“ vysvetlil s dôvetkom, že konali nelogicky aj v oblasti, v ktorej aj samotný princíp kapitalizmu káže postupovať inak. Každý rozumný gazda si totiž výrobné prostriedky nechá. Nepredá ich. Veď tým by uškudil vlastnému gazdovstvu. „Pritom špecializácie, ktoré mohli prinášať aj financie sa odovzdali do rúk súkromných firiem a súkromne podnikajúcich lekárov a tie náročnejšie, teda finančne „stratové“ ostávali štátu,“ doplnil šéf komunistov.

To, že sa nezvláda pandémia a zároveň liečenie iných ochorení a bežná zdravotná starostlivosť je výsledkom viac ako tridsaťročných tzv. ´reforiem´ zdravotníctva vládami po roku 1989.

Hrdlička pripomenul aj samotné konanie, ktoré až pripomína rozkrádanie. „Bolo a existuje dosť prípadov a príkladov, kedy sa zdravotnícky materiál i prostriedky nakupovali za nadsadené ceny, čo viedlo k deklarovanej ´neefektívnosti´ zdravotníctva,“ vysvetlil s tým, že takto sa dokonca zrušili mnohé nemocnice či oddelenia. „Povedzme si otvorene, že zdravotníctvo je jedna z tých oblastí, ktorá sa nemôže spoliehať len na štandardnú situáciu, ale musí byť pripravené a mať plány a ich viaceré alternatívy na riešenie rôznych kritických situácií,“ zdôraznil s tým, že myslí práve aj na pandemické či iné situácie. „Podobné „reformy“ v príprave zdravotníckeho personálu doviedli Slovensko do stavu, keď nám chýba asi 4-tisíc lekárov. Nehovoriac o zdravotných sestrách a ďalšom personáli,“ doplnil predseda Komunistickej strany Slovenska. (alb), zdroj: https://www.facebook.com/hrdlicka.jozef

Similar Posts