POSLANEC OĽANO VYSVETĽUJE, ŽE ZNÍŽIŤ PLATY POSLANCOV NEBOLO MOŽNÉ

author
3 minutes, 5 seconds Read

Poslanec Národnej rady SR Jozef Bubnár z OĽANO vysvetľuje, prečo poslanci nehlasovali za návrh kotlebovcov na zníženie platov o 33 %. „Drahúšci moji. Dostávam od vás mnoho správ, že ako sme sa my, poslanci OĽaNO, opovážili neznížiť si platy a nehlasovať za „úžasný Kotlebov návrh“. Ak dovolíte, rád by som vám ukázal, ako hnedí mužíci počítajú vo svojom marketingu s vašou nevedomosťou,“ tvrdí Bubnár s tým, že ide o technické nezrovnalosti, vďaka ktorým nebolo možné schváliť tento návrh. Každopádne však poslanci za návrh hlasovať mohli, aby Kotlebovi vzali vietor z plachiet. Neurobili tak. Bubnár hovorí, že program schôdze bol iný. „Urgentne, v zrýchlenom legislatívnom konaní, prijať uznesenia a opatrenia ministerky spravodlivosti a ministra školstva k pandémii. Kotleba z ničoho nič stlačil gombíček s názvom „procedurálny návrh“ (je to návrh dodať alebo ubrať niečo z programu, procesu…) o tom, že všetci si teraz hneď poďme znížiť platy o 33 percent,“ povedal Bubnár s tým, že už nedodal, že ten gombík je legitímny, nie je to niečo, čo si tam Kotleba namontoval a procedurálny návrh nie je právo poslanca Národnej rady.
Bubnár napokon argumentuje aj tým, že ak by aj hlasovali za, nič by sa neudialo. „Aj keby sme do nohy, 150 poslancov, hlasovali ZA, nič by sa neudialo, lebo ZÁKON (v tomto prípade o platoch v štátnej správe) sa NEDÁ zmeniť procedurálnym návrhom, ale IBA návrhom zákona, potom následne prvým, druhým a tretím čítaním, až napokon podpisom prezidentky,“ povedal Bubnár s tým, že Kotleba o tomto vie a vraj len chce urobiť marketingový ťah. Tak mu v tom mali zabrániť a hlasovať za. Potom už by bolo na Kotlebovi vysvetliť, prečo to nejde už od zajtra znížiť plat, resp., vysvetliť, že si to ešte vyžaduje ďalšie procedúry. Ale tie mohli dnes započať. Čím skôr, tým lepšie. Hlavne mohli poslanci ukázať, že im naozaj záleží na vlastnom žnížení platov a išli by príkladom iným ľuďom. Iným ľuďom, ktorí si svojím nehlasovaním, alebo hlasovaním proti, či zdržaním hlasovania, nemôžu udržať terajšie platy.
Bubnár dodal slová o premiérovi Matovičovi. „Sám premiér hovoril, že ak vyriešime všetky urgentné veci nevyhnutné pre zvládnutie COVID-19, bolo by dobré riešiť aj toto solidárne opatrenie. Ale NORMÁLNOU, PREDPÍSANOU cestou…“ Ale predsa ani Matovič nemal v parlamentnej knižke napísaný bod „vysýpanie striekačiek na hlavu Poliačikovi“. Chcelo to urobiť politické gesto a nehľadiac na to, kto to navrhol. Lebo takto len pridali olej do hnevu tých ľudí, ktorí budú mať nižšie platy. Podľa Bubnára sú poslanci klubu naklonení dobrovoľne a bez svetiel kamier vzdať sa časti platu. „My v klube sme zatiaľ naklonení tomu, že keď vôbec našu prvú výplatu dostaneme, každý pomôže vo svojom regióne, bez veľkolepého PR, bez svetiel médií, konkrétnym ľuďom v núdzi. Či tak urobia aj ĽSNS-áci, to uvidíme.“ Ale otázne je, ako to poslanci budú vedieť preukázať, že sa tak naozaj stalo, ak to nezverejnia.

M. Albert, zdroj: FB Jozefa Bubnára, foto autor

Similar Posts