HLAVA „RÝCHLEJ ROTY IŠTOKOVCI“ – PÁN TRÉNER, MAJSTER SR, ČLOVEK: JOŽKO IŠTOK

author
4 minutes, 1 second Read

ĽUDSKÍ ANJELI, ALEBO: PÍŠEME HISTÓRIU, MOTIVUJEME SA, POMÁHAME TVORIŤ INÝM. ČASŤ PRVÁ: TRÉNER JOŽKO IŠTOK

Anjeli. Medzi ľuďmi, či už veríme v nadprirodzeno, alebo neveríme, sú aj anjeli. Nie v zmysle transcendentálnom, ale práve ľudskom. Dokážu nám motivovať, nakopnúť, posúvať veci dopredu. A prevažne je to vidieť v dobe, keď sa nedarí, alebo keď je spoločnosť zaťažená množstvom existenčných porúch, resp. otázkami o ich eliminácii a záchrane.

Mal som veľký dar, a verím, že ho týmto nezastavím, že v živote mi do cesty pri rôznych križovatkách a nerozhodnostiach kam ďalej, na pomyselné dvere zaklopali zaujímaví ľudia. Anjelskí ľudia. Teda ľudia s rôznymi poslaniami, medzi ktorými nechýbalo poslanie posúvať aj toho malého nezbedného ja smerom dopredu.

Bolo ich mnoho a určite zabudnem, ako sa poznám, vymenovať všetkých. Od rodičov cez starých rodičov, priateľov. Spomeniem pár významných osobností, ktoré ma v danej dobe posunuli, a myslím, že neposunuli len mňa, ale celkovo dielom, ktoré robia iniciovali prerod sveta k lepšiemu zajtrajšku. Ach ako to len znie akoby z propagandy predošlých dôb.

No, ale zahoďme už klišé-opisy, ako je to už u mňa známe, rád používam prístavky a v nich sa často zamotám, tak poďme rovno k veci. Osoby rozdelím do jednotlivých častí tohto príspevku a poviem pár slov k nim.

Jozef Ištok
Jožka som spoznal ako športový novinár počas pôsobenia v banskobystrickom regionálnom periodiku. Zaujalo ma, že trénoval deti. Napohľad nič zaujímavého, resp. vzhľadom k tomu, že išlo o jeho prácu, skutočne až obyčajné poznanie. Mňa však zaujalo ako to robil. Ako si dal záležať, ako tým celým žil. Že bol trénerom celým svojím ja, nielen vtedy, keď sa pomyselne štikol do roboty a skončilo to fajrontom. Nie. On išiel naplno. Cítil som, že z tohto človeka ide niečo magické. Cítil som, že je to trénerský mág, ktorý dokáže z neznámych hráčov urobiť šampiónov. Som rád, že som mu malou mierou mohol pomôcť práve písaním o ich úspechoch. A z chalanov, ktorým som v novinách kde som pracoval, stvoril meno „Ištokovci“, a som rád, že alias sa všeobecne ujal, dokázal urobiť majstrov Slovenska. V basketbale. ŠKP Banská Bystrica. Myslím, že išlo o juniorov. Byť tak trošku blízko pri tomto zlatom zázraku malo pre mňa veľký vplyv. Veľmi rád na toto obdobie spomínam. A Jožko, ktorý dnes už nepôsobí v meste pod Urpínom, ale v Seredi, naďalej ide ako píla. Motivuje, motivuje, trénuje a ešte raz motivuje. Motivuje tým, čím je. Lebo je tréner s veľkým T a človek s veľkým Č. Myslím, že s kadetmi Lokomotívy nedávno získal majstrovský titul. Takže povesť zlatého trénera potvrdil.

Motivuje, motivuje, trénuje a ešte raz motivuje. Motivuje tým, čím je. Lebo je tréner s veľkým T a človek s veľkým Č.

Ďakujem mu za to, že sa venuje mládeži, že ide a dennodenne robí tú mravenčiu trénerskú činnosť, ktorá na Slovensku pravdepodobne nie je stopercentne ocenená, ale napriek tomu to robí. Lebo má srdce trénera a motivátora. A ďakujem, že také srdce má a posúva aj mňa smerom dopredu. A som veľmi rád, že prijal pozvanie do mojej rozhlasovej relácie Slobodný šport na Slobodnom vysielači a budeme sa rozprávať o tom čo robí, ako robí a prečo robí. Už v utorok 19. 6. od 21:30 naživo na slobodnyvysielac.sk. Na stránke https://jozef-istok.smartguru.sk/ môžete spoznať niečo o jeho činnosti v prospech mládeže.

V ďalšej časti tohto príbehu sa pozrieme na iných veľkých ľudí z môjho života.

(alb), zdroj fotografie: https://jozef-istok.smartguru.sk/

Vypočujte si reláciu Slobodný šport s tiež výborným motivátorom Jarom Majzelom. V tejto relácii bude aj J. Ištok.

https://www.youtube.com/watch?v=MCztTioDwlg

 

 

Pozrite si seminár Jožka Ištoka o prechodovej fáze z obrany do útoku.

 

Similar Posts