ÚSPECH MONTREALU NIE JE AŽ TAKÝ PREKVAPUJÚCI, PODČIARKOL NORBERT JAVORČÍK

author
3 minutes, 57 seconds Read

V kanadsko-americkej NHL pokračuje za stavu 2:0 súboj o Stanley Cup. Zápolenie sa presúva do Montrealu, kde sa domáci pokúsia získať prvý duel a znížiť na 1:2. O tom, či úspech Canadiens považuje za prekvapujúci, ale aj o tom, ako vníma už dlhšiu absenciu Slováka Tomáša Tatara v drese Canadiens, sme sa rozprávali s bývalým trénerom SR do 18 rokov či HC’05 Banská Bystrica Norbertom Javorčíkom.

Ako hodnotíte, že do finále NHL sa dostal Montreal Canadiens, s ktorým sa počas sezóny, ale ani na začiatku a v priebehu play-off príliš nepočítalo?
Nepovažujem to za prekvapenie. V NHL nie je až tak neočakávané, že tímy, ktoré neboli úplne dominantné počas základnej sezóny, dokážu v play-off hrať výborný hokej, ale hlavne vyhrávať série. Montreal mal dobrý štart a aj keď neskôr neboli jeho výkony úplne presvedčivé, držal sa na postupovej pozícii a dôležité zápasy dokázal vyhrávať. Takisto dokázali pred play-off vhodne doplniť tím hráčmi, ktorí im zapadli do ich hernej koncepcie. Úspech v prvom kole proti Torontu, keď zvrátili nepriaznivý stav 1:3, im podľa mňa dodal potrebné sebavedomie, že svojou hrou dokážu byť úspešní.
Montreal mal dobrý štart a aj keď neskôr neboli jeho výkony úplne presvedčivé, držal sa na postupovej pozícii a dôležité zápasy dokázal vyhrávať.
Mnohým sa na športe páčia aj takéto nečakané výsledky, keď sa mužstvo, hoci na papieri nie najsilnejšie, tímovo zomkne a preráža predsudky. Budete Montrealu fandiť?
NHL má mechanizmy, ako dosiahnuť, aby čo najviac tímov bolo vyrovnaných, preto opakujem, že úspech Montrealu, aj keď skončil „len“ na 4. mieste v Severnej divízii, nie je až taký prekvapujúci. Som veľmi rád, že kanadský tím sa dostal až do finále, aj keď to bolo na úkor Toronta, ktoré vyzeralo ako favorit kanadskej divízie. Úspech v kolektívnych športoch prináša výborná pripravenosť a kolektívny prejav, a to Montreal má! Tampa je skvelý tím a na ich hru je radosť pozerať, víťazstvo kanadského tímu by ma však potešilo, aj keď za favorita považujem Tampu.
Ako vnímate, že Tomáš Tatar nehráva a veríte, že v priebehu finále ešte zasiahne do hry?
Všetci hráči v NHL sú veľmi kvalitní, a to platí aj o Tomášovi Tatarovi, aj keď momentálne nehráva. Montreal vsadil v priebehu play-off na iných hráčov, ale myslím, že tréner má v ňom zaujímavú alternatívu ako posilniť ofenzívu Canadiens. Akú skutočnú šancu nastúpiť Tomáš Tatar má, vedia len v Montreale. Pre nás, slovenských fanúšikov, by však bolo skvelé, keby sme v každom tíme mali priame zastúpenie na ľade.
Tréner má v ňom zaujímavú alternatívu ako posilniť ofenzívu Canadiens.
Ako vidíte dominanciu Tampy Bay, ktorá obhajuje pohár? Myslíte si, že snaživých Canadiens, ktorí od zápasu k zápasu získavajú sebavedomie a silu, porazia?
Áno, myslím, že Tampa je favorit tejto série. Je to veľmi silné mužstvo, ktoré vie hrať proti akémukoľvek štýlu hry, prijme technickú, aj tvrdú hru, majú vynikajúcu obranu na čele s Vasilevskyim a v útoku sa môžu spoľahnúť na skvelého Pointa s Kučerovom, ale dôležité góly môže dať úplne každý hráč tohto tímu. A hlavná zbraň Tampy je, že všetky individuality tvoria výborný tím.
Je to veľmi silné mužstvo, ktoré vie hrať proti akémukoľvek štýlu hry, prijme technickú, aj tvrdú hru, majú vynikajúcu obranu na čele s Vasilevskyim a v útoku sa môžu spoľahnúť na skvelého Pointa s Kučerovom.
Máte nejaký tip ako finále Montreal – Tampa Bay dopadne? Budete niekomu fandiť a zápasy sledovať naživo?
Po prvých dvoch zápasoch Tampa vyhráva 2:0 a je na dobrej ceste. Na víťazstvo treba 4 zápasy a Montreal už dokázal otočiť nepraznivý stav. Zápas č. 3 bude zrejme kľúčový a určite si ho nenechám ujsť. Tipovať výsledok série nebudem, ale, ako všetci fanúšikovia, aj ja si prajem dramatický priebeh.
Michal Albert, foto ilustračná unsplash.com a Michal Albert

Similar Posts