BÝVALÝ HRÁČ NBA MILOŠ BABIĆ O ODCHODE Z NAJLEPŠEJ BASKETBALOVEJ LIGY: BOL SOM MLADÝ, AMBICIÓZNY A SPROSTÝ

author
4 minutes, 34 seconds Read

V relácii Slobodný šport bol bývalý hráč NBA, ktorý sa do najznámejšej basketbalovej súťaže sveta dostal ako prvý Srb. MILOŠ BABIĆ obliekal dres Clevelandu a Miami. Po jednom roku v tejto najlepšej lige sveta odišiel do Argentíny, čo mu mnohí vyčítali. On si to dnes vyčíta najmä pre dôchodok, ktorý by dnes poberal zo Spojených štátov Amerických, ak by ešte v NBA vydržal. Pozrite si časť rozhovoru s prvým Srbom v NBA Milošom Babićom, ktorý bol exkluzívnym hosťom relácie Slobodný šport na Slobodnom vysielači.

Musíme vás pochváliť za to, že perfektne rozprávate po slovensky. To za tie dva roky ste sa takto dobre naučili?
Tak musím povedať, že moja manželka je tiež zo Slovenska, z Pezinka, tak som sa, dokonca doma sa bavíme tiež dosť aj po slovensky, tak mám prax.

Takže vlastne počas toho pôsobenia v Pezinku 1997-1998, tam niekde ste sa stretli, možno chodila za vami, pozerať sa na tie zápasy. Alebo kde ste sa stretli?
Áno, tak sa to začalo. Presne.

Takže ona je vlastne fanúšička a aj vás podporovala v tom?
Áno, celý ten čas a stále to robí.

Keď sa pozrieme ešte do vašich začiatkov a do toho najslávnejšieho obdobia, keď ste vlastne boli na univerzite a neskôr vás draftoval tím Phoenix Suns a neskôr ste sa dostali do Clevelandu Cavaliers, Miami Heat, ako si na to spomínate? A čo bolo najdôležitejšie, aby ste sa dostali do takejto najsilnejšiej súťaže sveta?
Tak musím povedať, že posledných pár rokov ako hráč na Tennessee Technological University som mal slušné sezóny. Ale neočakával som, že budem draftovaný. Tiež som nevedel, že strašne veľa skautov bolo pozerať každý rok moje zápasy. A nakoniec som bol veľmi prekvapený, keď ma tréner po skončení, alebo po poslednom zápase zavolal do kancelárie a oznámil mi to, že je možnosť, že budem draftovaný. Musím povedať ešte jednu vec. A to stále hovorím aj deťom, s ktorými robím, že je veľmi veľa vecí, ktoré im môžu ovplyvniť basketbalovú kariéru. Ale jednu vec, na ktorú by si oni mali dať dôraz, a ktorá by nemala byť ovplyvnená z nejakých dôvodov, je tá práca, ktorú oni do toho dajú. Chcem tým povedať, že veľmi veľa roboty som do toho dal a nakoniec sa to oplatilo.

V NBA ste boli od roku 1990 do 1991. Tam ste zažili Cleveland, Miami. Ako si spomínate na tie kluby, celkovo na tú atmosféru, na tú výbavu, na to všetko, čo je okolo toho basketbalu, aké tam bolo to zázemie, tá atmosféra?
Cleveland bol v tej dobe vynikajúci mančaft. Dokonca mal tri all-stars hráčov. A čo sa týka Miami, to bol, myslím si, mančaft, ktorý len začal fungovať. Dokonca to bol ich druhý rok. A to bol jeden z dôvodov, prečo som sa ja rozhodol ísť do Miami. A myslel som si v tej dobe, že budem dostávať príležitosť hrať trošku viac. Z tejto perspektívy si myslím, že som spravil chybu, že som mal počkať a byť trošku trpezlivejší. A zostať v Clevelande. Čo sa týka podmienok, ja vždy hovorím, v NBA je to tak zorganizované, že hráč nemá o čom rozmýšľať. Všetko, čo potrebuje, to má. A je veľmi veľa ľudí, ktorí sú okolo tých chlapcov a robia pre nich. Len jedna vec, nad ktorou oni majú rozmýšľať, je to, aby trénovali a podávali výkony.

Ako ste spomínali, tak vlastne Miami, to, že ste tam išli, považujete za chybný krok. A práve aj pre tento krok potom ste sa rozhodli ísť do argentínskej súťaže, do toho Peňarolu? Vyskúšať teda inú ligu?
Presne. Bol som mladý, ambiciózny a sprostý, musím povedať z tejto perspektívy. Keby som ešte vydržal rok v tom NBA, teraz by som mal dôchodok odtiaľto. Čo je obrovská finančná čiastka, musím povedať. Ale chcel by som ešte jednu vec povedať. Pamätám sa, vtedy ľudia, kamaráti, aj v Amerike, aj tu zo Srbska, ma vtedy ešte odsudzovali, pretože som spravil tento krok a išiel do Argentíny. Vtedy všetci si mysleli, že tá Argentína je basketbalová krajina, v ktorej ešte ani nezačali hrať basketbal. Ale robili chybu. To bola jedna dospelá krajina, čo sa týka basketbalu. A veľa talentovaných hráčov, ktorí nakoniec vyšli odtiaľto, to aj dokazuje. Chcem povedať, že je to jedna krajina, ktorá po tých európskych španielsko-francúzsko-chorvátsko-srbsko, podľa môjho názoru robí najlepší basketbal. Alebo basketbalové ťahy má najlepšie.

Rozprával sa Michal Albert, zdroj Slobodný šport, Slobodný vysielač. Zvyšok rozhovoru na: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/slobodny-sport-11-2019-04-14/ 

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=0uuDRb_-McQ 

Similar Posts