V BRÁNKE ČAROVAL SPIŠSKÝ „VASILEVSKY“: NA EUGENOVI RABČANOVI SI ŽILINSKÍ VLCI HOKEJOVO VYLÁMALI ZUBY

author
3 minutes, 3 seconds Read

Na drese má číslo 88 podobne ako ruský brankár Tampy Bay Lightning Andrej Vasilevsky. Do Žiliny na vôbec svoj prvý zápas Slovenskej hokejovej ligy prišiel pokorný mladík v ešte stále juniorskom veku, ktorý tu predviedol neuveriteľné zákroky. Na tých si hokejisti MsHK Žilina doslovne vylámali zuby. Vlci prehrali so Spišskou Novou Vsou 2:3, a to najmä vďaka excelentnému Eugenovi Rabčanovi, ktorý chytal tak, ako by svätyňu Spišiakov chránil priamo jeho vzor z Tampy.

Výborne chytajúci mladý brankár po zápase pôsobil flegmaticky, zo zápasu a svojich výkonov akoby sa ani netešil. „Tak hlavne zabudnúť na tento zápas,“ povedal s tým, že prílišné tešenie sa z čiastkového úspechu môže podlamovať kolená a zabráni ďalším dobrým výkonom.
Na 11. september a čarovné zákroky mladíka zo spišskej hokejovej svätyne nezabudnú najmä žilinskí hokejisti. 95,12 % – to je jeho percentuálna úspešnosť v prvom svojom zápase v druhej najvyššej slovenskej seniorskej súťaži. „Tak každý zápas je iný a snažím sa vždy pomôcť mužstvu a tie zákroky robím vždy rovnaké a príde deň, keď to chytím a niekedy nie. A som za to veľmi rád, že dnes sa mi to podarilo,“ povedal na margo receptu, ktorý si napísal pred zápasom. Myslel predovšetkým na svojich spoluhráčov a na povinnosti voči nim. „Viac som sa na to pripravil, pretože bol to môj prvý zápas. Čiže fakt som sa na to pripravil, aby som nesklamal svojich spoluhráčov a vyšlo mi to.“

Viac som sa na to pripravil, pretože bol to môj prvý zápas.

Rabčan pred zápasmi nenasadzuje žiadne rituály. Pomáha mu jedine myšlienka na ruského reprezentačného brankára Andreja Vasilevského. „Je to môj vzor a snažím sa jeho a jeho výkony napodobňovať,“ povedal gólman prvoligového celku, ktorého mohol mrzieť najmä druhý gól z hokejok žlto-zelených. Nastal po dlhom tlaku, keď pochytal neuveriteľné šance. Inak, počas celého zápasu na neho vlci vyslali až 41 striel. Rabčana mrzelo najmä to, že vyrovnávajúci gól padol po jeho otrasení. „Veľmi, vzhľadom k tomu, že ten gól, myslím si, nemal platiť, keďže som ho dostal do prilby. Myslím si, že hra mala byť prerušená,“ povedal s tým, že zadosťučinenie našťastie pre jeho tím prišlo už o niekoľko minút. „Dali sme ten gól v poslednej minúte a sme radi.“
Eugen Rabčan je presvedčený, že oslavný pocit už počas cesty do metropoly Spiša opadne, veď liga je len na začiatku a tím kapitána Vartovníka čakajú ďalšie náročné boje. Gólman Spišiakov chce preto rýchlo vypustiť úspešné zákroky spod Dubňa z hlavy, „pretože každý zápas je iný, každý deň je iný a vôbec sa nemôžeme pozerať na to, že dnes sme vyhrali, pretože v piatok môžeme pokojne prehrať“. Slastné chvíle z víťazstva si preto doprajú len do konca dňa. „Čiže do polnoci to bude ešte zábavné a potom sa už sústredíme na Dubnicu,“ uzavrel zázračný gólman Spišiakov.

M. Albert, foto autor

Similar Posts