BOMBARDOVAŤ PREZIDENTSKÝ PALÁC, PARLAMENT A VLÁDU. BOMBARDOVAŤ MAILAMI. K TOMUTO NÁS MÔŽE NAKOPNÚŤ PREZIDENTOVA KOZA

author
3 minutes, 38 seconds Read

KOMENTÁR: O PREZIDENTOVEJ KOZE

Tak Slovensko obletela (a čoskoro aj celý svet obletí) tá snáď najbizarnejšia správa z prezidentského paláca. Prezidenta Andreja Kisku navštívila koza. Nad správou samotnou sa môžeme zasmiať, alebo pohrdnúť úradom prezidenta. Ja sa pokúsim o niečo hlbšie. O hlbšiu analýzu.

Už len samotný fakt, že do správ sa dostanú takéto bizarnosti a ľudia ich zjedia ako – pre niektorých veselé, pre niektorých bizarné a pre iných tlak zvyšujúce – večerné sústo informačných koláčikov, ktoré sú ideálne pred spaním, je znamením, že nie je niečo v poriadku v štáte Dánskom. Ak majú médiá informovať, tak tiež nemôžu informovať o bizarnostiach. Jedna z najznámejších príručiek sveta žurnalistiky hovorí o tom, že správa nie je správou vtedy, keď pes pohryzie človeka, ale keď človek pohryzne psa. Z pohľadu tejto bulvárnej poučky je, samozrejme, zaradenie tejto správy v poriadku. Ale v poriadku nie je to, že v čase, keď je všeobecne času málo, a čas je významná veličina, významná hodnota, možno ešte významnejšia ako peniaze, sa namiesto odovzdávania dôležitých informácií odovzdávajú ľuďom hry. Z hľadiska toho, že niektorí zistia, akú úlohu reálne plní prezidentský palác v tomto období, je to síce v poriadku, že dostane takúto informáciu, ale v poriadku nie je to, že televízie sú preplnené takýmito bizarnosťami. Mali by sme ako diváci viac tlačiť na to, aby sa všeobecne vysielali hodnotnejšie programy a do správ dávali aj pozitívne správy, avšak nebizarného charakteru.

Mali by sme ako diváci viac tlačiť na to, aby sa všeobecne vysielali hodnotnejšie programy a do správ dávali aj pozitívne správy, avšak nebizarného charakteru.

Druhou rovinou je nie menej dôležitý fakt. Ak pripustíme, že je v poriadku, ak prezident na oficiálnej návšteve príjme kozu, pripustíme, že nie je dôležité, že ľudia v mrazoch umierajú na ulici, že mnohí sa nemôžu zamestnať a postupne prichádzajú o strechu nad hlavou, alebo že zdravotníctvo, školstvo a iné rezorty sú v zlých stavoch, namiesto toho sa investuje do nákupu supermoderných stíhačiek F16. A návšteva kozy v prezidentskom paláci je symbolom tohto stavu. Zabúdame na riešenie dôležitých vecí. A možno televízie nám aj úmyselne servírujú bizarnosti, aby sme nemuseli myslieť na to, že základné funkcie štátu zlyhávajú. Mám hlboké presvedčenie, že prezident nemá byť len bábkou, ktorá prijíma návštevy, ale aktívny človek, ktorý počúva ľudí. Nevyberá si len stretnutia s ľuďmi (alebo kozami) , ktoré mu nebudú oponovať, alebo mu povedia, že všetko je v poriadku.

Mám hlboké presvedčenie, že prezident nemá byť len bábkou, ktorá prijíma návštevy, ale aktívny človek, ktorý počúva ľudí. Nevyberá si len stretnutia s ľuďmi (alebo kozami) , ktoré mu nebudú oponovať.

Nechodí len na návštevy do miest, kde dva dni pred príchodom opravia cestu, aby to vyzeralo, že všetko je v poriadku. Prezident má navštevovať rokovania vlády, na čo má nárok a aktívne predkladať, čo je potrebné zmeniť. Nestačí raz za rok prečítať v parlamente správu o stave republiky, ktorú mu ako slohovú prácu napíšu poradcovia a on ju prečíta z čítačky. Nech je návšteva kozy v prezidentskom paláci mementom a signálom aj pre nás všetkých. Nech nás všetkých táto bizarná návšteva prebudí a povzbudí k tomu, aby sme sa viac a aktívne začali zaujímať o veci verejné. Predkladali návrhy, bombardovali parlament a vládu svojimi mailami s návrhmi. Veď nikto nemá rád preplnenú mailovú schránku… A viete, čo tým myslím.
M. Albert, ilustračné foto pixnio.com

Similar Posts